Ordu’da ‘sakin şehir’ ünvanına sahip tek ilçe olan Perşembe’nin Belediye Başkanı Cihat Albayrak, Uluslararası Sakin Kentler Birliği (Cittaslow) Türkiye Koordinatörlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Cittaslow Olağanüstü Türkiye Genel Kurul Toplantısı’na sakin şehir felsefesini ilke edinerek 33 ülkeden 301 seçkin şehir arasına girmeye hak kazanmış Türkiye’den 27 şehrin 17’sinin belediye başkanları, diğer belediyelerin de sakin şehir temsilcileri, Antalya’da Cittaslow adayı olan ilçelerin belediye başkanları ve akademisyenler katıldı.
Uluslararası Cittaslow Başkan Yardımcısı Jacek Kostka, Genel Sekreter Pier Oliveti, Cittaslow Avrupa Birliği Ofisi Koordinatörü Joanna Wrzosek- Dziemidowicz’nde katıldığı Genel Kurulda, Cittaslow Türkiye Koordinatörlüğüne Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek seçildi. Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak da Cittaslow) Türkiye Koordinatörlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.
Başkan Albayrak yaptığı açıklamada, “Dünyanın en güçlü belediye ağlarından biri olan, kentlerin çevresel, kültürel ve toplumsal değerlerinin korunmasına katkı sağlayan Cittaslow hareketine de büyük önem veriyoruz” dedi.
Cittaslow hareketinin, şehirlerin daha sürdürülebilir, yaşanabilir ve insan odaklı olması için önemli bir adım olduğunu belirten Başkan Albayrak, “33 ülkeden 301 üye şehri bulunan ve ‘Sakin Şehirler Ağı’ olarak da adlandırılan Cittaslow’a ülkemizden üye olan 27 Belediyemiz ile birlik içerisinde çalışmalar yapacağız. Bu hareketin bir parçası olarak, yerel kimliklerimizi koruyarak yaşam kalitemizi artırmayı hedefliyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte ortak stratejiler geliştirerek hareket edeceğiz” diye konuştu.


Başkan Albayrak’a önemli görev
SGK’dan borçlu işveren ve sigortalılara büyük kolaylık
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim ve diğer Kurum alacaklarının yapılandırılmasına yönelik önemli kolaylıklar getiren yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Yıldırım, 4 Haziran 2026 tarihli ve 33270 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7582 sayılı Kanun kapsamında, SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan 2026/15 sayılı Genelge ile tecil işlemlerinde önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı.
Yıldırım, yapılan düzenleme ile 6183 sayılı Kanun’un 48’inci maddesi uyarınca uygulanan azami tecil süresinin 36 aydan 72 aya çıkarıldığını belirtti. Ayrıca teminatsız tecil tutarının 10 milyon TL olarak yeniden belirlendiğini ifade etti.
Yeni uygulama kapsamında, 16 Haziran 2026 ile 31 Ağustos 2026 tarihleri arasında yapılacak tecil başvurularında yıllık tecil faiz oranının yüzde 39 yerine yüzde 29 olarak uygulanacağını kaydeden Yıldırım, bunun borçlu işveren ve sigortalılar için önemli bir avantaj sağlayacağını söyledi.
Düzenlemenin, 2026 yılı Haziran ayı ve öncesine ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, kesinleşmiş idari para cezaları ile bunlara ilişkin fer’i alacakları kapsadığını belirten Yıldırım, söz konusu borçlar için 31 Ağustos 2026 tarihine kadar tecil başvurusu yapılabileceğini bildirdi.
İlk taksitini süresinde ödeyen borçlular hakkında icra takipleri, haciz ve satış işlemlerinin durdurulacağını vurgulayan Yıldırım, araçlar üzerindeki yakalama şerhlerinin de kaldırılabileceğini ifade etti.
Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak vatandaşları ve işverenleri bilgilendirmeyi sürdürdüklerini belirten Yıldırım, “İşverenlerimiz ve sigortalılarımızın sağlanan bu avantajlardan yararlanabilmeleri için Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları önem arz etmektedir” dedi.

