Karabük Postası tarafından
24 Temmuz, 2023 14:04 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Basın Nefes Alamıyor, Her Geçen Karanlığa Gömülüyor”

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yazılı mesaj yayımladı. Milletvekili Akay yayımladığı mesajında, “24 Temmuz 1908’de tarihinde gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmamış ve gazeteler ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanmıştır. 1971 yılına kadar Basın Bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz, 1971 yılından itibaren de Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olarak kutlanmaktadır.  O tarihten bu yana yaralar alarak yolunu devam eden gazetecilik mesleği AKP’nin 21 yıllık iktidarı döneminde büyük bir karanlığa gömülmüş, büyük yaralar açılarak etik değerleri erozyona uğratılmaya çalışılmıştır. Anayasamızın 28. maddesinin 1. fıkrasında “Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz” hükmü yer almasına rağmen Türk basını her geçen gün büyük yaralar alarak karanlığa hapsedilmeye çalışılmaktadır.  Türkiye, 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149’uncu, dünyada cezaevinde en fazla gazetecinin olduğu ülkeler sıralamasında ise 4’üncü sıradadır. Türkiye’de gazeteciler yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor. Gazeteciler özgürlüğünü yitirirken toplumumuz haber alma hakkını, ülkemiz de demokrasisini kaybediyor. İktidar RTÜK ile BİK’i sansür ve ceza aparatı olarak kullanarak basına büyük bir darbe vuruyor. TGS’nin raporuna göre, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan 58 ayrı idari para cezası kararı alarak toplamda 13.703.913 TL idari para cezası kesti. Basın İlan Kurumu, Evrensel gazetesine 2019’dan itibaren vermediği ilan ve reklamları 22 Ağustos 2022 tarihli kararıyla tümüyle iptal etti.  Gazeteciliğin suç sayılmadığı, halkın haber alma hakkı için özveriyle çalışan basın emekçilerinin şiddete uğramadıkları, işsizlikle tehdit edilmedikleri; medya kuruluşlarının kapatma ve ilan yasağı gibi ekonomik cezalarla baskılanmadıkları, sansürsüz ve otosansürsüz bir gelecek dileğiyle tüm gazetecilerimizin ve basın emekçilerinin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum” şeklinde konuştu.(Haber Merkezi)
blank
Mustafa Akgün tarafından
08 Nisan, 2025 13:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Uzun’dan İklim Tasarısına Sert Tepki

ANAHTAR PARTİ İL BAŞKANI SEBAHATTİN UZUN'DAN “İKLİM KANUNU TASARISI”NA TEPKİ: "YERLİ ÜRETİCİYİ ZAYIFLATAN, KAMU YARARINDAN UZAK BİR METİN"

Anahtar Parti  İl Başkanı Sebahattin UZUN, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 20 Şubat 2025 tarihinde sunulan ve 8 Nisan 2025 tarihinde Genel Kurul gündemine alınması planlanan "İklim Kanunu Tasarısı"na yönelik sert eleştirilerde bulundu. İl Başkan UZUN, düzenlediği basın toplantısında söz konusu tasarının, kamuoyunda yeterince tartışılmadan, sivil toplumun ve ilgili paydaşların katılımı sağlanmadan hazırlandığını vurguladı.

Tasarıda yer alan birçok muğlak ve belirsiz düzenlemenin ciddi endişelere yol açtığını ifade eden İl Başkanı, özellikle tarım ve hayvancılık alanında büyük riskler barındırdığına dikkat çekti. "Metan gazı gibi doğal kaynaklı salımlar nedeniyle hayvancılığı doğrudan hedef alan maddeler, hali hazırda geçim mücadelesi veren üreticilerimizi daha da zor durumda bırakacak, sektörel küçülmeye ve yerli üretimin gerilemesine neden olacaktır" dedi.

Tarımda Merkezi Denetim Tehlikesi

İl Başkanı Sebahattin UZUN, tasarıda öngörülen "sertifikalı ürün" uygulamasıyla çiftçilerin ne ekeceklerine dahi karar veremez hale getirileceğini savunarak, "Bu uygulama, tarım alanında merkezi denetimi artırmakta, üretimin kamu yararı doğrultusunda sürdürülebilirliğini kısıtlamaktadır" şeklinde konuştu.

Üretim Gücü ve Ekonomik Egemenlik Riski

Enerji, sanayi ve ulaşım gibi stratejik sektörlere getirilen emisyon azaltımı yükümlülüklerinin üretim gücünü sınırlayabileceğini dile getiren İl Başkanı, Türkiye'nin küresel karbon piyasasına entegre edilmesiyle birlikte stratejik ürünlerin üretim maliyetleri ve miktarlarının uluslararası platformlara açılacağını, bunun da ekonomik ve ticari egemenlik açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Sosyal Etkiler Göz Ardı Edildi

İl Başkanı UZUN, tasarının sosyal etkilerinin göz ardı edildiğine dikkat çekerek, "Vatandaşlarımızın günlük yaşamına ve ulaşım hakkına doğrudan olumsuz etkiler oluşturabilecek düzenlemeler içeriyor. Elektrikli araçlara geçiş süreciyle birlikte uygulanabilecek yakıt kısıtlamaları özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı doğrudan mağdur edecektir" dedi.

“Tasarı Geri Çekilmeli” Çağrısı

Açıklamasının sonunda tasarının kamu yararından uzak olduğunu vurgulayan İl Başkanı Sebahattin Uzun, şunları kaydetti:

“Bu yasa tasarısı, yerli üreticiyi zayıflatan, tarım ve hayvancılığı baskı altına alan, sosyal ve ekonomik gerçekliklerle örtüşmeyen bir metindir. Bu nedenle derhal geri çekilmeli, tüm kesimlerin katılımıyla, milli çıkarlarımızı gözeten ve daha etkin bir strateji ile şekillendirilmiş yeni bir iklim politikası çerçevesi oluşturulmalıdır. Anahtar Parti olarak bu sürecin her aşamasında halkımızın ve üreticilerimizin yanında olacağız.”

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.