Karabük Postası tarafından
24 Temmuz, 2023 14:04 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Basın Nefes Alamıyor, Her Geçen Karanlığa Gömülüyor”

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yazılı mesaj yayımladı. Milletvekili Akay yayımladığı mesajında, “24 Temmuz 1908’de tarihinde gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmamış ve gazeteler ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanmıştır. 1971 yılına kadar Basın Bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz, 1971 yılından itibaren de Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olarak kutlanmaktadır.  O tarihten bu yana yaralar alarak yolunu devam eden gazetecilik mesleği AKP’nin 21 yıllık iktidarı döneminde büyük bir karanlığa gömülmüş, büyük yaralar açılarak etik değerleri erozyona uğratılmaya çalışılmıştır. Anayasamızın 28. maddesinin 1. fıkrasında “Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz” hükmü yer almasına rağmen Türk basını her geçen gün büyük yaralar alarak karanlığa hapsedilmeye çalışılmaktadır.  Türkiye, 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149’uncu, dünyada cezaevinde en fazla gazetecinin olduğu ülkeler sıralamasında ise 4’üncü sıradadır. Türkiye’de gazeteciler yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor. Gazeteciler özgürlüğünü yitirirken toplumumuz haber alma hakkını, ülkemiz de demokrasisini kaybediyor. İktidar RTÜK ile BİK’i sansür ve ceza aparatı olarak kullanarak basına büyük bir darbe vuruyor. TGS’nin raporuna göre, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan 58 ayrı idari para cezası kararı alarak toplamda 13.703.913 TL idari para cezası kesti. Basın İlan Kurumu, Evrensel gazetesine 2019’dan itibaren vermediği ilan ve reklamları 22 Ağustos 2022 tarihli kararıyla tümüyle iptal etti.  Gazeteciliğin suç sayılmadığı, halkın haber alma hakkı için özveriyle çalışan basın emekçilerinin şiddete uğramadıkları, işsizlikle tehdit edilmedikleri; medya kuruluşlarının kapatma ve ilan yasağı gibi ekonomik cezalarla baskılanmadıkları, sansürsüz ve otosansürsüz bir gelecek dileğiyle tüm gazetecilerimizin ve basın emekçilerinin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum” şeklinde konuştu.(Haber Merkezi)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Temmuz, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden 15 Temmuz’un yıl dönümünde çevrim içi sergi

Kastamonu Üniversitesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Ulusal Birlik Günü kapsamında erişime açılan çevrim içi stant, 30 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Ulusal Birlik Günü kapsamında düzenlenen "Zaferin İsmi Türkiye" temalı Memleketler arası Çevrim İçi 2025 Karma Standı erişime açıldı. 15-30 Temmuz tarihleri ortasında çevrim içi olarak gerçekleştirilen stant, farklı coğrafyalardan sanatkarları bir ortaya getirdi. Kastamonu Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra, Türkiye, Mısır, Makedonya, Çeçenistan, Fas, Arnavutluk, Özbekistan, Sırbistan ve Bangladeş’ten katılan sanatkarlarla birlikte toplam 9 farklı ülkeden eserler stantta yer aldı.
Toplam 30 yapıtın sunulduğu stantta; demokrasi, bağımsızlık, ulusal birlik ve toplumsal hafıza üzere temalar, sanatkarlar tarafından farklı disiplinlerde ve özgün tekniklerle yorumlandı.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin mesken sahipliğinde hazırlanan stant, hem ulusal hem de memleketler arası seviyede akademisyen ve sanatkarların katkılarıyla oluşturuldu.
Sergiye ise Kastamonu Üniversitesi’nin resmi web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin