blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ağustos, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BARÜ’nün projesiyle kültürel miras dijital teknolojiler ile geleceğe aktarılacak

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Avrupa Birliği Erasmus+ tarafından desteklenen projesiyle arkeolojik kültürel mirasın geleceğe aktarımında dijital teknolojiler kullanılacak.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile Sanat Tarihi Bölümü tarafından birlikte yürütülen proje, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından koordine edilen Avrupa Birliği Erasmus+ KA220-HED Yükseköğretimde İş Birliği Ortaklıkları Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
BARÜ’nün “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” başlıklı ihtisaslaşma alanındaki çalışma konularını da kapsayan "Arkeolojide Kültürel Mirası Belgelemek ve Sunmak İçin Modern Araçlar" adlı projede disiplinlerarası bir planlamayla ilerlenecek. Böylece yeni teknolojik gelişmelerle beraber birçok alanda kullanılan yapay zekâ temelli uygulamalarla dijitalleşmenin, arkeoloji alanında da etkin bir şekilde kullanılması ve kültürel mirasın korunması sağlanacak.
Türkiye ile birlikte Bulgaristan, Makedonya ve Hırvatistan’dan kurumların iş birliğiyle 250 bin Euro bütçe desteği alan projede BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden Doç. Dr. Ahmet Altay, Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin ve Arş. Gör. Hasan Öztürk ile Sanat Tarihi Bölümünden Prof. Dr. Şahin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora çalışmalar yürütecek. Bu kapsamda tarihi ve kültürel miras niteliğinde olan arkeolojik eserlerin korunması ve yaşatılması noktasında modern uygulamalar ve araçlar kullanılarak gelecek nesillere aktarılması sağlanacak.
Arkeolojide yeni gelişmelerle birlikte bilimsel entegrasyonunun önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak bölgemizden başlayarak ülkemizin kalkınmasına değer katmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtisaslaşma alanımızı kapsayan bir dizi çalışmayla birlikte elde ettiğimiz tecrübeleri daha geniş bir çerçevede kullanarak disiplinlerarası iş birlikteliklerine dönüştürüyoruz. Bunun en somut örneklerinden biri olan bu projeyle de kültürel mirasımızı koruma ve geliştirme noktasında önemli akademik çalışmalar yaparak, akıllı teknolojiler vasıtasıyla tarih ve kültür varlıklarının geleceğe aktarılmasına yönelik gayret göstereceğiz. Bu noktada yürütecekleri çalışmalar dolayısıyla öğretim üyelerimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sundukları katkılar için Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birgül Koçak Oksev’e teşekkür ediyorum. Uluslararası projelerdeki iş birliği stratejileri dolayısıyla Türkiye Ulusal Ajansı Başkanımız Sayın İlker Astarcı ile kıymetli teşvikleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Ekim, 2025 04:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Domenico Tedesco: “Bugünkü 1 puandan mutlu olmamız gerekiyor”

SAMSUN (İHA) – Fenerbahçe Teknik Yöneticisi Domenico Tedesco, Samsunspor maçının akabinde yaptığı açıklamada, aldıkları 1 puandan keyifli olmaları gerektiğini söyledi.
Trendyol Muhteşem Lig’in 8. haftasında Fenerbahçe, deplasmanda Samsunspor ile golsüz berabere kaldı. Maçın akabinde düzenlenen basın toplantısında Teknik Yönetici Domenico Tedesco, açıklamalarda bulundu. 3 puan almak için çabaladıklarını söz eden Tedesco, "Maça yeterli başladık. Birinci 20 dakikada her şeyi denetim ediyorduk lakin sonrasında bir top kaybıyla Samsunspor’un atağının akabinde kadro dağıldı. Sonrasında birinci yarıda 15 top kaybı yaptık. Samsunspor’un yakaladığı durumdan sonra kadromuz dağıldı. Defansif açıdan da kâfi gücümüz yoktu, gerekli karşılığı veremedik. Bugünkü 1 puandan memnun olmamız gerekiyor. Bu türlü bir maçı 5 defa oynarsanız 4 defa kaybedersiniz. Çok fazla orta yapma ve bitirme imkanımız vardı lakin orta yapmak için 10 saniye beklerseniz rakip de buna mani olur. Birtakım şeyleri düzeltmemiz gerekiyor. 3. bölgede çok bulunduk lakin tesirli olamadık. Duran toplardan da olsa gol atacağımız hissiyatında değildim. Gol atabileceğimiz bir his bugün için bende oluşmadı. Taraftarlar buraya seyahat ediyorlar, para harcıyorlar. Onların her şeye hakkı var. Maç sonu yanımdaki futbolcularla onların yanına gerçek gittim. Onların reaksiyonunu aslında olağan karşılıyorum. Taraftarlar üzere bizler de bu maç kazanmak istiyorduk. Maçtan sonra da hayal kırıklığına uğrayıp ıslıklamalarını anlıyorum. Yakalayabildiğim oyuncuları taraftara götürdüm. Samsun stadındaki atmosfer çok gürültülüydü lakin taraftarımız her vakit bizi destekledi. Maçtan sonraki bu reaksiyonlarını de haklı buluyorum. Sonuç olarak bugün maçı kazanmayı hak etmedik" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin