blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ağustos, 2024 04:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BARÜ’de kontenjanların yaklaşık yüzde 100’ü doldu

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) YKS-2024 sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte kontenjanların yaklaşık yüzde 100’ü dolarken, üniversite yerleştirme başarı puanları ve sıralamaları da yükseldi.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ‘YKS-2024 Merkezi Yerleştirme Sonuçları’ açıklandı. İlan edilen sonuçlarla birlikte Bartın Üniversitesinin (BARÜ) ön lisans kontenjanlarının yüzde 100’ü, lisans kontenjanlarının ise yüzde 95’i doldu. Böylece genel kontenjanlarda yüzde 97 doluluk oranına ulaşan BARÜ’de; Bartın Orman Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Bartın Meslek Yüksekokulu, Bartın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Ulus Meslek Yüksekokulunda tüm kontenjanlar doldu.
BARÜ ailesine 3 bin 257 kişi daha katıldı
BARÜ’de bin 447 kişi ön lisans programlarına ve bin 810 kişi lisans programlarına yerleşme başarısı gösterdi. Bu sonuçlarla birlikte BARÜ ailesine, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü başvuruları, uluslararası öğrenci alımı ve özel yetenek sınavlarının ardından katılacaklar dışında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen 3 bin 184 kontenjan için okul birincileri ve 34 yaş üstü kadın öğrenciler dahil 3 bin 257 kişi katıldı.
58 lisansüstü program için başvurular devam ediyor
Batı Karadeniz Bölgesinden başlayarak ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını yetiştirme noktasında büyük gayret gösterilen BARÜ’de Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne başvurular ise devam ediyor. 23 Ağustos 2024 tarihine kadar devam edecek başvurularla yüksek lisans ve 10 doktora programına öğrenci alınacak.
67 ülkeden 3 bin 999 uluslararası öğrenci başvuru yaptı
Sürekli iyileştirme anlayışıyla hayata geçirilen uygulamalar sonucunda elde edilen başarılar, uluslararası öğrencilerin de BARÜ’ye olan ilgisini her geçen dönem daha yukarılara taşımaya devam ediyor. Türkiye’nin 81 ilinden olduğu gibi 65 farklı ülkeden de 1.580 uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü BARÜ’de, 2024-2025 Akademik Yılı için çıkılan çağrılarda şu ana kadar 67 farklı ülkeden 3 bin 999 uluslararası öğrenci başvuru yaptı.
“BARÜ ailesi yeni yol arkadaşlarıyla büyüyor”
BARÜ’yü tercih ederek programlara yerleşme başarısı gösteren öğrencileri ve ailelerini tebrik eden Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Gösterdiği gelişimle Türkiye’nin en hızlı büyüyen yükseköğretim kurumları arasında yer alan Bartın Üniversitesi, geleceği hedefleyen tüm öğrencilerimiz için iyi bir başlangıç olacaktır. Yaptıkları tercihlerle ‘Bartın Üniversitesi ailesine’ katılma başarısı gösteren tüm öğrencilerimize ‘hoş geldiniz’ demek istiyorum” dedi.
BARÜ’nün ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarılar ve öğrenci merkezli eğitim anlayışıyla her geçen gün başarı çıtasını daha da yukarılara taşımayı başardığını da aktaran Uzun, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirme konusunda tüm paydaşlarımızla birlikte gayret gösteriyoruz. ‘Üreten Üniversite’ anlayışıyla tüm bileşenlerimizle birlikte önemli başarılar elde ediyoruz. Tüm çalışmalarımızın merkezine aldığımız öğrencilerimizle bulunduğumuz yerden başlayarak geleceğimize değer katmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir bir gelişim hedeflediğimiz bu yolculuğumuzda bizleri daima yüreklendiren başta YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar olmak üzere tüm YÖK Üyelerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Temmuz, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

“Yangın kontrol paneline hiç değinilmedi bile”

Grand Kartal Otel yangınına ait, ortalarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19’u tutuklu 32 sanığın yargılandığı dava, verilen 2. ortanın akabinde tekrar başladı. Savunması alınan FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nin çalışanı Aleyna Beşinci, "Benim önüme yasal ahenkle ilgili bir belge geliyor. Bu evrakta gördüklerim yalnızca, soruşturma yetkim yok. O denli bir platformum yok. Nereye yazacaktım da, araştıracaktım? Benim raporumda, ’Acil durum hareket planı uygundur’ diye bir ibare yok, yanlış yazılmış. Yangınla ilgili bir yetkim, bilgim olmadığı için nerede olmalı, çalışıp çalışmadığına nasıl bakmalıyım? Ben sürdürülebilir turizm denetçisiyim" dedi.
Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Toplumsal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Avukatların katılma talepleri kıymetlendirme sürecinde müştekiler, hudutlarına hakim olamayarak sanıklar ve avukatlarına bağırdı. Bir müşteki bağırarak, "Tüm Türkiye ziyan gördü" sözlerini kullandı.
İddianamede, otelin teknik işçisi, mutfak çalışanı, iş güvenliği uzmanları ve öbür birtakım yetkililerle birlikte, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nin çalışanı Aleyna Beşinci’nin savunması alındı.

"Yangın denetim paneline hiç değinilmedi bile"
Savunmasında, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen ve çok özgün olduğunu tabir eden Aleyna Beşinci, "FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nde sürdürebilir turizm denetçisiyim. Lise mezunu bile denetçi olabiliyor, bir uzmanlık gerektirmiyor. Ben Grand Kartal Otel’e gittim. Burada sürdürebilir turizm yetkilisi oluyor otelde. Onunla birlikte bu denetimimi yaptım. Kontrol genel olarak çevresel bahislere, global ısınmaya, sürdürülebilirliğe değinen kontrol. Yalnızca bir hususu, yasal ahenk evrakı sebebiyle yargılanıyorum. Çok uzun ve kapsamlı bir husus. Bu yüzden bizim bir gün kontrolümüz var. Yasal ahenkte bizden Turizm Geliştirme Ajansının istediği, belirttiği var mı yok mu kontrolü. Ben oraya gittiğimde turizm işletme evrakı var mı, var. Bununla ilgili örnekleme yapıyorum raporuma. Ruhsatı var mı, var. Bununla ilgili ayrıntılar yazıyorum. Bu raporun içeriğiyle ilgili yetkim, bilgim yok. Gerçek mu yapmışlar, yanlış mı yapmışlar, bununla ilgili yeterliliğim olmadığı için içeriğini sorgulayamıyorum. Tıpkı halde İSGC’nin de orada çalışmadığı lakin varmış üzere yazıldığı söylenmişti, bununla ilgili SGK’dan bir portalım yok. Gerçek mu, değil mi diye sorgulayabileceğim, bakabileceğim bir ekran yok. Bu sebeple raporumu bu halde yazdım. Yeniden uzman raporunda, yangın denetim paneli olduğunu söylediğim ama bulunamadığıyla ilgili atıf yapılmış lakin benim raporlarımda bu türlü bir ibare yok. Yangın denetim panelinde hiç değinilmedi bile"

"Ezberin kaçtı"
Beşinci’nin savunma sırasında duraksaması üzerine müştekilerden biri, "Ezberin kaçtı" dedi. Bunun üzerine salondan, "Müdahale etmeyin" uyarısı yapıldı.

"Sözleşmemiz gereği otel bize hakikat beyan vermek zorunda"
Beşinci, savunmasına şöyle devam etti:
"Bunların doğruluğunu, gerçekliğini araştıramıyorum. Kontratımız gereği otel bize hakikat beyan vermek zorunda. Bende bana verilen belgenin yanlışsız olduğunu kabul ederek, bu kontrolü yapıyorum. Bu aslında 14 unsur içinde yasal ahenk olarak geçiyor ve çok kapsamlı bir şey. Bu sebeple o biçimde yazdım. Fiziki kontrolü sürdürülebilirlik üzerine yapıyorum. Katı atık, mahallî satın alma bunun üzere hususlara fiziki olarak bakıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Bu hususta yetkim ve sorumluluğum olduğunu düşünmüyorum. Ali Ağaoğlu’da (şirket yetkilisi) denetimimi imzaladı. Grand Kartal Otel’e 2023 ve 2024 yıllarında iki kere gittim"
Kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Aleyna Beşinci, "Belgelerin yalnızca varlığıyla ilgileniyorum. ’İSG evrakı var mı?’ diye soruyorum. Bana da bunu sundular" dedi.

"Bu vicdana uygun değildir"
Beşinci’nin avukatı ise "Müvekkilim sigortadan çalışan, minimum fiyattan az alan biri. İş sıhhati güvenliği önüne koyuluyor, yalnızca siciline yazıyor ve şu an müvekkilim burada yargılanıyor, bu vicdana uygun değildir" diye konuştu.

"Fiziki yapısıyla ilgili yetkinliğim olmadığı için inceleme yapmıyorum"
"Sanık, kontrol gayesiyle gittiği otelde gezip, fiziki kaidelerini görme imkanı oluyor mu?" sorusu üzerine Aleyna Beşinci, "Ben gittiğimde oteli o biçimde kapsamlı inceleyemem. Ben bir odaya girerim, bakarım ki su tasarrufu yapıyor mu? Bununla ilgili bilgilendirmesi var mı? Fiziki yapısıyla ilgili yetkinliğim olmadığı için inceleme yapmıyorum" formunda konuştu.

"Nereye yazacaktım da, araştıracaktım"
Beşinci, üst üste gelen soruların akabinde şöyle konuştu:
"Benim önüme yasal ahenkle ilgili bir belge geliyor. Bu belgede gördüklerim yalnızca, soruşturma yetkim yok. O denli bir platformum yok. Nereye yazacaktım da, araştıracaktım? Benim raporumda, ’Acil durum hareket planı uygundur’ diye bir ibare yok, yanlış yazılmış. Yangınla ilgili bir yetkim, bilgim olmadığı için nerede olmalı, çalışıp çalışmadığına nasıl bakmalıyım? Ben sürdürülebilir turizm denetçisiyim. Ben inançlı turizm sertifikası vermedim, sürdürülebilir turizm sertifikası verdim ancak inançlı turizm sertifikasını da açıklamam gerekirse, covid vaktinde verilen, sıhhat kurallarına bakılarak verilen, bunları içeren bir şeydi"

Bizi sosyal medyadan takip edin