Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Aralık, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) yedincisini yurt içi ve yurt dışından rekor bir iştirakle gerçekleştirdiği Memleketler arası Ar-Ge Proje Pazarı aktifliğinin sekizincisi için çalışmalar başladı.
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 2017 yılından bu yana ağır bir iştirakle gerçekleştirdiği Ar-Ge Proje Pazarında yeni periyot hazırlıkları başladı. Bu yıl birinci sefer memleketler arası alanda düzenlenerek 9 farklı ülkeden ve Türkiye’nin 35 vilayetinden araştırmacılarla birlikte 15 bini aşkın ziyaretçinin yer aldığı şenlikte daha fazla şahsa ulaşmak hedeflendi. Bu kapsamda BARÜ ile birlikte 6 faklı üniversitenin paydaşlığında organize edilen 7. Milletlerarası Ar-Ge Proje Pazarı için Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulunuldu.
Ar-Ge Proje Pazarı Düzenleme Kurulu üyeleri Daire Lideri Turgay Delialioğlu ile Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde; birinci olarak Hazar Üniversitesi ile Azerbaycan Teknik Üniversitesinde toplantılar yapıldı. Üniversite yöneticileri ile odak akademik ünitelerden akademisyenlerin yer aldığı toplantılarda 7. Milletlerarası Ar-Ge Proje Pazarı ile ilgili bilgiler verilerek bilim ve teknoloji temelli kalkınma maksatları üzerinde duruldu.
Oldukça ağır bir programda muvaffakiyetle tamamlanan şenlikte sunulan ve dereceye giren projelerin; özgün paha, yenilikçilik, ticarileşme süreci, pazar potansiyeli, yaygın tesir, toplumsal etraf niteliği, çevresel yarar potansiyeli ve proje kadrosu niteliğinin görüşüldüğü toplantılarda iş birliğinin artarak devam etmesi istikametinde fikir birliğine varıldı.
Ayrıca Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesine de geçen BARÜ heyeti, 2025 yılı Kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan şenliğin ortak düzenlenmesi başta olmak üzere yapılabilecek muhtemel iş birliği imkânlarını görüştü.
Her iki ülkenin bilimsel araştırma kapasitelerinin bir ortaya getirilmesi istikametindeki çalışmalara değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “yükseköğretimin uluslararasılaşması” istikametindeki gösterilen uğraşın hayli kıymetli olduğunu vurguladı.
Rektör Uzun, “Ülkemizin genç üniversitelerinden biri olarak ortak yarınlarımıza paha katma gayesiyle çalışıyor, kazanımlarımızı geleceğe aktarıyoruz. Bu noktada milletlerarasılaşma amaçlarımızın bir yansıması olarak bu yıl birinci sefer yurt dışından paydaşlarımızın iştirakiyle gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge Proje Pazarını muvaffakiyetle tamamladık. Geçmiş yıllarda olduğu üzere yüzlerce bilim ve teknoloji tutkununun yenilikçi ve ilham verici fikirlerine ortak olmak için bir ortaya geldiğimiz tertipte sunulan projelerden heyecan duyduk. Gayemiz yürekle eğilerek her geçen gün gururla ilerlettiğimiz vizyonumuzu daha güçlü bir formda ileriye taşımaktadır. Bu kanılarla kurumsal ilerleyişimize sunduğu katkılardan ötürü tüm bileşenlerimize teşekkür ediyorum. Bilim ve teknoloji temelli kalkınma stratejilerimiz ile milletlerarasılaşma amaçlarımıza verdikleri dayanaklar hasebiyle YÖK Liderimiz Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” biçiminde konuştu.

blank
Fevzi Aydın tarafından
15 Nisan, 2025 13:28 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

AZ DA OLSA DEMOKRASİ…

Genel kabul gören tanımıyla demokrasi, "halkın halk tarafından halk için yönetimi.
Bu tanım, genel olarak benimsenmekle birlikte, çatışan iki demokrasi anlayışından "sosyalist demokrasi” olarak sunulan uygulama iflas ettiğine göre, geriye, demokrasi deyince, "liberal demokrasi" anlayışı kalmakta.
Demokrasi türleri ise; halkın doğrudan veya temsili olarak eşit şekilde katılımını sağlayan hükûmet biçimi ya da toplumsal yapılar.
Temel demokrasi kavramı, ülkelerin çeşitli etnik özelliklerine göre farklılık göstermekte.
Eğitim sistemi, laik, anti-laik, muhafazakâr, anti-muhafazakâr gibi eğilimler, toplumlarda kutuplaşma ve ayrıştırmaya yol açmakta.
Ülkelerde, eğitim sistemleri ve halkın eğitim durumları, toplumla birlikte, ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmalarında temel faktör olarak görülmekte.
Aynı zamanda ülke siyasetinin oluşmasında, eğitim sisteminin etkisi gözden uzak tutulmamalı.
Geçmişin demokrasi havarileri, küresel güçler, bugün otoriter ve radikal siyasetin pençesine düşmüş durumda.
Dünyadaki siyasi değişime Türkiye’de ayak uydurmuş durumda.
Bugün, ABD, Rusya, Çin, Avrupa Birliği, dünyayı yönetme savaşı veren ülkeler, otoriter ve radikal siyasetin pençesine düştü.
Geçtiğimiz yıl sonu yapılan seçimlerde, ABD’de ikinci dönemini kazanan Donald Trump, dünya siyasetine ekonomik tehdit, savaşan ülkelere şartlı destek, bazı ülkelere işgal tehdidi ile adeta dünyanın kimyasını bozdu.
İslam dünyasını hedef alarak İsrail’in arkasında, Filistin’i işgal ederek yayılmacı politika izleyen ABD; Trump ile birlikte bir adım daha atarak, Müslümanları Filistin’den atma peşinde…
Göreve gelir gelmez, Dünya Sağlık Örgütünden, iklim anlaşmasında ayrılan, Meksika Körfezinin ismini Amerika Körfezi olarak değiştiren, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya desteği karşılığında, değerli madenlerini talep ederek ülke liderlerine gözdağı vermeye başladı…
Başlattığı ticaret savaşları ile dünya ekonomisini sarsan Trump, ek vergi, gümrük tarifesini yükseltti.
ABD’nin de üye olduğu NATO üyesi ülkeleri tehdit ederek, payların artırılmasını isteyerek, aksi halde güvenliklerinin sağlanamayacağı tehdidini savurdu.
Ülkeleri ve liderleri küçük gören Trump, ülkelerin stratejik ve ekonomik ihtiyaçlarını ABD’nin karşıladığı edasıyla, siyasi ve ekonomik terör estirmeye hız verdi.
Ekonomileri güçlü olan ülkelerin otoriterleşerek, gelişmekte olan ülkeleri tehdit etmeleri, demokrasinin değerini bir kez daha ortaya koymakta.
Demokrasiyi askıya alarak, otoriter veya radikal siyaseti düşünen liderler, halkın iktidardan uzak durmalarını hedeflemekte…
Ülkelerini nasıl bir bataklığa sürüklediklerinden habersiz, sözde küresel liderler, otoriter veya radikal siyasete geçiş yapmaya çalışarak, dünyayı kaosa sürüklemekte…
Demokrasiden vazgeçen ülkeler ve Dünya’yı kaosun beklediği unutulmamalı, Az da Olsa Demokrasi, bir tarafta kalmalı…
Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.