Bartın’ın İnkumu Beldesi’nde bulunan turistik otelin mutfak kısmında yangın çıktı. Dönemin şimdi başlamaması nedeniyle büyük faciadan dönüldü.
İnkumu Beldesi’nde bulunan Teras Restaurant ve Otel’in mutfak kısmında yangın çıktı. mangal ocağının bacasından çıktığı varsayım edilen yangın bitişiğindeki ahşap binaya sıçradı. Ormanlık alana sıçrama ihtimali de bulunan yangın için itfaiye takımları alarma geçti. Çok sayıda itfaiyenin sevk edildiği yangın nedeniyle jandarma takımları ise etrafta geniş güvenlik önlemleri aldı.
Ekiplerin müdahalesi ile yangın kısa müddette söndürülürken, yaralanan yada can kaybı olmadığı öğrenildi. Dönemin şimdi başlamaması nedeniyle yangın esnasında odaların boş olduğu öğrenildi.
Rüzgar olmaması nedeniyle de alevlerin ormana sıçramadığı ve kısa müddette denetim altına alınabildiği belirtildi.
Otelde ise büyük çapta maddi hasar meydana geldiği kaydedildi.
Bu ders çok farklı: Öğrenciler hem eğlendi hem sağlıklı yaşamla ilgili eğitim aldı
Kastamonu’da yürütülen program çerçevesinde öğrencilere sağlıklı ömür alışkanlıkları kazanması ve sıhhat okuryazarlığının artırılması gayesiyle eğitimler verilecek. Bu çerçevede gerçekleştirilen aktiflikte konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, tüm çocuklara sıhhat şuurunu aşılamak istediklerini ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ortasında imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçirilen Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek Programı, Kastamonu’da düzenlenen aktiflikle tanıtıldı. Çocukların sağlıklı hayat alışkanlıkları kazanması ve sıhhat okuryazarlığının artırılması maksadıyla hayata geçirilen program çerçevesinde düzenlenen aktifliğe Kastamonu Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Kastamonu Vilayet Sıhhat Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, İl Ulusal Eğitim Müdür Yardımcıları Mesut Şekerci ve Yaşar Dolapcı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. aktiflik çerçevesinde Ali Fuat Darende İlkokulu bahçesinde kurulan stantlarda öğrencilere çeşitli eğitimler verildi. Eğitimlerde aile hekimliği ve temel sıhhat hizmetleri, diş sıhhati ve gerçek fırçalama teknikleri, ziyanlı besinler ve sağlıklı beslenme tabağı, ferdî hijyen ve bulaşıcı hastalıklardan korunma metotları konusunda çocuklara bilgiler verildi. Vilayet Ambulans Servisi Başhekimliği ve Ulusal Medikal Kurtarma Takımı (UMKE) tarafından okul bahçesine getirilen ambulans ve UMKE araçları da öğrencilere tanıtıldı. Aktifliğe katılan öğrencilere "sağlık elçisi" rozeti ve "sağlık elçisi misyon kartı" verildi.
Sağlık eğitiminin eğlenceli ve kalıcı hale getirilmesine katkı sağlamak hedefiyle yürütülen program çerçevesinde, tüm çocukların bilgilendirilmesi hedefleniyor.
"Sağlıklı etraf olmadan yaşamak mümkün değildir"
Okul bahçesinde kurulan stantları gezen Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, programın ehemmiyetine değinerek, "Sağlık Vilayet Müdürlüğümüz, çocuklarımıza sıhhat konusunda şuur kazandırmak için UMKE’siyle, Aile Doktorları ile bütün üniteleriyle burada yer alıyorlar. Öğretmenlerimiz ve tabiplerimiz, hemşirelerimiz işbirliği yapıyorlar. Çocuklarımıza daha hoş bir gelecek bırakmak için sağlıklı bir gelecek bırakmak için öncelikle şuurlu olmak gerekiyor. Bizim hedefimiz burada bir sıhhat şuurunu kazandırmak. Sağlıklı etraf, sağlıklı çocuk ikisi birbirini tamamlayan ögelerdir. Bugün dünyada maalesef yüzde 60 oranında sağlıklı etraf olmamasından ötürü çocuklarımızda astım hastalığının fazla olduğunu görüyoruz. Tıpkı biçimde derelerde kullanılan plastik eserlerden ötürü pestisit denen bitkisel ilaçlardan ötürü çocuklarımızda yeniden rahatsızlıklar görülmektedir. Sağlıklı etraf olmadan yaşamak mümkün değildir. Çocuklarımızın daha çocuk yaşta hastanelerde aslında ve başka hastalıklarla boğuşmamasını istiyoruz. Biz istiyoruz ki çocuklarımızın yeşil alanları artsın" dedi.
"Buradaki eğitimlerimizi bütün okullarımızda arkadaşlarımız giderek veriyorlar"
Sağlıkla ilgili eğitimleri vilayet genelindeki tüm okullarda gerçekleştireceklerini belirten Vilayet Sıhhat Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz ise, "Ülkemizin ve geleceği olan çocuklarımızın sıhhat şuurunu bu yaşlarda oluşturmak, onların bir farkındalığını artırmak ve ailelerine de bu farkındalığı sirayet ettirmek istiyoruz. Burada 78 tane istasyonumuz var. Ulusal Medikal Kurtarmadan 112’ye, hareketli hayattan ağız diş sıhhatine, aile hekimliğinden aşıdan hareketli yaşama kadar bütün alanlarda çocuklara bir farkındalık oluşturmak ve onların da sıhhat şuurunu bu yaşlarda kazanmasını sağlamak ve münasebetiyle da gelecekteki sıhhat ömürlerine olumlu katkıda bulunmak istiyoruz. Bir planlama çerçevesinde tahminen bu kadar geniş iştirakli olamayabilir lakin eğitimlerimizi bütün okullarımızda arkadaşlarımız giderek okullarımıza veriyorlar. Bu eğitimi de biz, bütün bu yaştaki çocuklara Ulusal Eğitim Bakanlığımıza ortaklaşa vermek istiyoruz" biçiminde konuştu.
Eğitimlere katılan Ali Fuat Darende İlkokulu öğrencisi Almira Simsar, "112 acilin vazifelerini, UMKE’nin vazifelerini, dişimizin nasıl fırçalanacağını, sağlıklı beslenmeyi öğrendik. Bunun yanı sıra bir sürü oyunlar oynuyoruz. Hepsi de çok heyecanlı ve çok hoş, çok eğlenerek oynuyoruz. El baskısı yaptık. Ellerimizi nasıl yıkayacağımızı öğrendik. Çok hoş bir etkinlikti, çok yararlı olmuş, bilhassa de biz öğrenciler yararını gördük. Burada öğrendiklerimi meskende de uygulamaya çalışıyorum. En çok dikkatimi ambulans çekti. Orada birinci acil müdahaleleri yapan sıhhat gruplarından çok şey öğrendim" tabirlerini kullandı.