BARTIN 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Bartın’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bartın Limanı’nda düzenlenen etkinliğe Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Belediye Başkanı Cemal Akın, Garnizon Komutanı Mehmet Erdemir, İl Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, Liman Başkanı Hasan Özer, askeri personel, liman çalışanları ve denizciler katıldı. Vali Azizoğlu diğer protokol üyeleri deniz turu yaparak, deniz şehitleri ve gaziler anısına denize çelenk bırakıp çiçek attılar. Daha sonra yılın denizcisi ödülünü almaya hak kazanan denizcilere ödülleri verildi. Ödül töreninde, emektar denizcilerden Emin Fırıncıahmetoğlu ödülünü Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Rahmi Kibir’e Garnizon Komutanı Mehmet Erdemir, İlyas Dursun’a Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından plaketleri verildi. Bartın Liman Başkanı Hasan Özer törende yaptığı konuşmada, “Hiçbir zaman denizin bir güç ve vatanın bütünlüğü içerisinde renginin mavi olan bir parçası olduğunu unutmamak gerekir. Deniz yetki alanlarımızı sahiplenmek, kaynaklarından yeteri kadar yararlanabilmek ve halkımızın denizi yüzmenin dışında daha fazla kullanmasını sağlamak gerekmektedir. Bu da halkımızın tekne sahibi olmasını sağlamakla mümkün olacaktır. Bunun içindir ki, gençlerimize çeşitli etkinliklerle denizi sevdirerek, onların iyi birer denizci olarak yetişmelerini sağlamak ve sektörde kalifiye eleman olarak istihdam etmek, büyük önem arz etmektedir. Tüm ulusumuzun ve denizcilik camiamızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyorum” dedi. Başkan Akın ise, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de denizcilik sektörünün önemine değinerek, “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı hem ırmak hem de deniz kenti olan, 56 kilometre uzunlukta bir sahile sahip Bartın için büyük önem arz etmektedir” dedi.


Bartın’da Kabotaj Bayramı Kutlandı
Tünelde üretilen istiridye mantarının ilk hasadı gerçekleştirildi
Artvin’de yıllardır kullanılmayan Oruçlu Tüneli, istiridye mantarı üretim tesisine dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldı. Tesiste ilk hasat gerçekleştirilirken, yıllık mantar üretim kapasitesinin 360 tona ulaşması hedefleniyor.
Artvin merkeze bağlı Zeytinlik Köyü’nde bulunan ve Deriner Barajı’nın yapımı sırasında yol güzergahının değiştirilmesiyle kullanım dışı kalan Oruçlu Tüneli, mantar üretimi için yeniden düzenlendi. Teknik nedenlerle 2019 yılında tamamen kapatılan tünel, sahip olduğu doğal sıcaklık ve nem dengesi sayesinde istiridye mantarı üretim merkezi haline getirildi.
Tesisin ilk hasat programına Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Boz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Katip Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Başkonak, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Levent Çetinkaya, Tarım ve Orman İl Müdürü Neşat Ulutaş, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Programda bilgi veren Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Ali Fuat Beyaz, tesisin tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle birlikte yıllık yaklaşık 196 ton istiridye mantarı üretiminin hedeflendiğini söyledi.
İlk hasadı yerinde gerçekleştiren Artvin Valisi Dr. Turan Ergün ise tesisin kent tarımı açısından önemli bir yatırım olduğunu belirterek “Artvin’de seralarda yıllık yaklaşık 150-160 ton civarında olan mantar üretimi, buranın sadece 150 metrelik kısmının tam kapasiteye girmesiyle yıllık 190 ton daha artacak. Böylece kent genelinde toplamda 300-360 ton civarında bir mantar üretme kapasitesine ulaşmış oluyoruz” dedi.
Tünelin üreticilere önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Ergün, “Bu tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte ilimizde seralarda yıllık yaklaşık 150-160 ton civarında olan mantar üretimine ilave olarak yalnızca bu alanın 150 metrelik bölümünden yılda yaklaşık 190 ton üretim sağlanacak. Böylece Artvin’in toplam mantar üretim kapasitesi 300 ila 360 ton seviyelerine ulaşacak. Tünelde üretim yapmanın en önemli avantajlarından biri enerji maliyetlerini büyük ölçüde düşürmesidir. Seralarda kışın ısıtma, yazın ise soğutma için ciddi elektrik harcanırken, tünelde sıcaklık yıl boyunca sabit kaldığı için üreticiler yaklaşık yüzde 80 oranında elektrik tasarrufu sağlayabiliyor. Bu da maliyetlerin önemli ölçüde azalması anlamına geliyor. Ayrıca üreticilerimizin mantar kompostunu da kendilerinin üretebilecek olması ayrı bir avantaj. Hedefimiz, ilerleyen süreçte tünelin tamamını üretime açarak bu yüksek katma değerli ürünü Artvin tarımının önemli bir parçası haline getirmektir” ifadelerini kullandı.
Katılımcılar daha sonra kompost üretim, paketleme ve kurutma alanları ve tesisin çalışma sistemi hakkında bilgi aldı. Program, ilk hasadın gerçekleştirilmesi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.


