blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Ocak, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bartın’da 65 günlük bebeğin hastanede şüpheli ölümü

Bartın’da 65 günlük bebek, baygın olarak kaldırıldığı hastanede öldü. Savcılığın kuşkulu vefat olarak değerlendirdiği olayda tabirine başvurulan aile bebeğin teneffüs rahatsızlığı bulunduğunu söz etti.

Bartın Kemerköprü Mahallesi’nde yaşayan maden emekçisi Hüseyin Y. ile K.Y., çiftinin 65 günlük Hüseyin Asaf bebek, tıkanarak soluk alamaması sonucu, çağrılan 112 ambulansı ile baygın bir halde Bartın Bayan Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan müdahalelere karşın Asaf bebek, kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Soluk borusunu mama yada diğer cisim kaçarak teneffüs yapamadığı düşünülen Asaf bebeğin mevti isimli olay olarak değerlendirildi. Bartın Cumhuriyet Savcılığı tarafından kuşkulu bulunan Asaf bebeğin vefatı ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Bartın Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Takımları tarafından ailenin yaşadığı meskende inceleme yapılırken, anne K.Y. ve baba Hüseyin Y.’nin de tabirine başvuruldu.

Anne K.Y., bebeğinin rahatsızlığı bulunduğunu olay günü de apansız kötüleştiğini belirterek, süt yada mama nedeniyle tıkanma ihtimalinin olmadığı kaydetti. Maden emekçisi olarak Amasra’da çalıştığını belirten baba Hüseyin Y.’de olay günü kendisinin konutta olmadığını, eğitim nedeniyle Zonguldak’ta bulunduğunu vurguladı. Acı olayı sonradan haber aldığını belirten Hüseyin Y., “Eşim gebe olduğu devirde de bebeğimizin ıstırapları vardı. Doğduktan sonra da daima denetim altındaydı. Bartın’da Zonguldak’taki hastanelerde tedavi gördü. Burnunda et olduğunu, teneffüs yolunun çok dar olduğunu söylediler. Çok küçük olduğu için ameliyat edemeyeceğini söyledi, tabipler. Yatarken daima tıkanıyordu, vakit zaman yan yatırıyorduk. O vakit biraz rahatlıyordu. Olaydan bir gün evvelki gece de bebeğimiz tıkandı, hastaneye getirdik. Müdahale ettiler, biraz rahatladı. Sonra da taburcu edildik. Bir ilaç, reçete vermediler. Sabah tekrar rahatsızlanmış, ben meskende yoktum. Vilayet dışındaydım. Sonradan haberim oldu” dedi.

Bebeğin kesin vefat nedeninin belirlenmesi emeliyle bebeğe otopsi yapma kararı aldı. Sıhhat vazifelilerinin ihmali olup olmadığı tarafında de araştırmanın yapıldığı öğrenilirken, otopsinin tamamlanarak kesin vefat sebebinin belirlenmesi ile soruşturmanın da seyrinin şekillenmesi bekleniyor

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ocak, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

3. Yaş Üniversitesi ile Rizeliler eğitim hayallerini gerçekleştiriyor

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından başlatılan 3. Yaş Üniversitesi ile 50-70 yaş ortası öğrencilere hem hayalleri yaşatılıyor hem de çeşitli dersler veriliyor.

RTEÜ tarafından 50-75 yaş kümesinde olup günlük ömründe sürdürmek zorunda olduğu bir iş hayatı ve ailevi yükümlülükleri olmayan bireylere yönelik hayat periyotlarının gerekliliklerine uygun formda faal, üretken ve hayat kalitelerinin artırılmasını desteklemek için ‘3. Yaş Üniversitesi’ açıldı. 2 devir sürecek dersler kapsamında düzenlenecek etkinliklerde iştirakçilerin bilgi alanını desteklemek, bilgi işlevlerini kuvvetlendirmek, psiko-motor marifetlerini kuvvetlendirmek, istikrar, esneklik ve fizikî kapasitelerini düzgünleştirmek, toplumsal takviye ve dayanışmalarını artırmak, jenerasyonlar ortası etkileşimlerini artırmak, toplumsal hayata iştiraklerini artırmak amaçlanıyor.

Yaptıkları proje ile ilgili bilgi veren RTEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sıhhati Hemşireliği Kısmı Toplumsal Katkı Ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Doç. Dr. Ayten Yılmaz Yavuz “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak bilgi ve bedel üreten üniversite unsuru ile eğitim ve araştırmanın yanı sıra toplumsal katkı ve sürdürülebilir çalışmalarını büyük değer veriyoruz. Öğrenci Derneği, akademik çalışanımız, idari çalışanımız, tüm paydaşlarımızın katkılarıyla bilgi ve teknolojinin gücünü toplumsal yarara dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda da toplumun gereksinimlerine yönelik, bilhassa problemlerini çözmek manasında çeşitli toplumsal sorumluluk projelerini hayata geçiriyoruz. 3. Yaş Üniversitesi de bu toplumsal sorumluluk projelerimizden bir adedidir. 3. yaş Üniversitesi ile 3. yaş olarak tanımlanan 50-75 yaş aralığındaki bireylerin toplumsal yaşama iştiraklerini desteklemek maksadıyla, hayat periyotlarının gereklerine uygun, etkin üret hayat kriterinin artırılması hedeflenmektedir” dedi.

Bu üniversite 16 hafta sürüyor

Toplamda 16 hafta süren 3. Yaş Üniversitesi ile iştirakçilerin ana bilim kollarına giriş niteliğinde dersler alacağını söz eden Yavuz “50 yaşının üzerinde olmak bizim alınma kriterlerimizden bir tanesi, bunun yanı sıra her hangi bir eğitim düzeyinde olabilir. Biz bu toplumsal sorumluluk projemiz ile 3 yaş kültürünü bölgemizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. 3 yaş Üniversitesi ile hayat uzunluğu öğrenmeyi hedeflerken tıpkı vakitte toplumsal yaşama iştiraklerini desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda yürütmüş olduğumuz eğitim programımız 8 haftalık güz yarıyılı 8 haftalık bahar yarı yılı olmak üzere toplam 16 hafta sürecek. Bu kapsamda verilecek derslerimiz sağlıklı ömür, iş uğraşı terapileri ve hayat marifetleri, bilişim teknolojileri ve yasal haklar olmak üzere anabilim kollarına giriş niteliğinde ortak dersler olarak alacaklar. Ayrıyeten bunun yanı sıra pek çok etkinlikler de yapılması planlanmaktadır. 2 yarı yıl bilhassa 3. Yaş Üniversitesi öğrencilerimizin seçtikleri kendilerini gerçekleştirmek istedikleri alanlardaki dersleri almaları sağlanacak” diye konuştu.

“Gençlere ‘Siz daha çok öğrenmelisiniz’ bildirisini vermek istiyoruz”

3. Yaş Üniversitesi öğrencilerinden 72 yaşındaki Mustafa Erbaş ise gençlere örnek oluşturmak istediklerini belirterek “Öğrenmenin yaşı olmadığına inanıyorum. Gençlerimize örnek olsun, burada okuyan öğrencilerimize ‘Bakın biz yaşlılar bile öğrenmek için geliyoruz, siz daha çok öğrenmelisiniz’ iletisini vermek istiyoruz. Birebir vakitte bilmediklerimiz, görmediklerimizi öğrenmek istiyoruz. 3. Yaş Üniversitesi’ne katılmaktan büyük memnuniyet duyuyorum” derken, 62 yaşındaki Ayşe Yılmaz ise “Burada olmaktan gurur duydum. Allah Razı olsun bize bu türlü bir imkân sağladılar. Kızımda burada üniversite okuyor, beni de davet etti. Çok memnun oldum, çok hoş marifet kazanıyoruz burada. Ben zati her işe koştururdum lakin burada daha da fazla aktivitem oluyor, daha çok koşturuyorum” tabirlerini kullandı.

“Herkes boş vaktinde kitap okur, ben üniversite okuyorum”

68 yaşındaki 3 üniversite mezunu emekli eğitimci Fethi Karadeniz de 3. Yaş Üniversitelerinin daha çok yaygın hale gelmesini istediklerini tabir ederek “3. Yaş Üniversitesi’ne öğrencimin tavsiyesi üzerine geldim. Herkes boş vaktinde kitap okur, ben üniversite okuyorum. Bu benim 4. Üniversitem. Mükemmel gidiyor. Keşke eşimi de buraya gelmesi için ikna edebilseydim. Onunda faydalanmasını isterdim. Çok yararlı bilgiler alıyoruz. Bu işi organize edenlere teşekkür ediyoruz ve daha çok yayılmasını istiyoruz” dedi.

“Hayalimi gerçekleştiriyorum”

1’i üniversite mezunu 2’si üniversitede öğrenci olmak üzere 3 çocuk annesi 50 Yaşındaki Yasemin Özçelik ise hayalini gerçekleştirdiğini kaydederek “Bu benim hayalimdi. Üniversite okuyamadım. Evlilik, çoluk, çocuk, onların okulu, koşuşturma derken oldu bu yaş. Bekliyordum bu türlü bir şeyi. Farklı kentlerde de görüyordum. Üniversitemiz bu türlü bir okul açınca da birinci kaydı olan şahısım. Artık benim bir hayalim vardı. Aslında çocuklarımla birlikte üniversite imtihanına girip kendim de üniversite okuyacaktım. Lakin olmadı yani. Baş dolu kendimi veremedim. Şu an çok fazla çabalamadan hayalimi gerçekleştiriyorum aslında biraz” açıklamasında bulundu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.