Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bartın’da 2 Çiftçi Lale Soğanı Yetiştirmeye Başladı

Bartın Yayın: 12.03.2016 08:41
Yazar:
Bartın’da 2 Çiftçi Lale Soğanı Yetiştirmeye Başladı

BARTIN ’da 2 girişimci çiftçi lale soğanı dikimi yaparak lale soğanı yetiştiriciliğine başladı.
Bartın’ın Şiremirtabaklar köyünden Muhammed Sinoplu ve Hocaoğlu köyünden Erdi Muzaffer isimli çiftçiler 2 bin 800 metrekarelik alanda 24 bin adet lale soğanı dikimi yaparak, lale soğanı yetiştiriciliğine başladı. Bir alıcı firma ile sözleşmeli olarak yapılacak üretim sonucunda çiftçilerin en az 50 bin adet lale soğanı elde edileceği öğrenildi.
Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, lale soğanı yetiştiriciliğine başlayanlardan çiftçi Muhammed Sinoplu’nun arazisini ziyaret ederek laleleri yerinde inceledi.
İl Müdürü Bayram, lale soğanı yetiştiriciliğinde 1 adet soğandan 2 ila 6 adet soğan elde edilebileceğini, bunun da oldukça kârlı bir yatırım olduğunu ifade etti.
Bayram, Bartın’ın arazilerinin genellikle küçük ölçekli olduğundan lale soğanı gibi küçük alandan getirisi yüksek ürünlerin yetiştiriciliğinin il için önem arz ettiğini söyledi. Bayram, bu nedenle bu yetiştiriciliğe başlayarak il için örnek teşkil eden her iki yetiştiriciye tebrik ve teşekkür ettiğini, bu üretimlerin hayırlara vesile olmasını, diğer çiftçilere de örnek ve ışık olmasını temenni etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane dağlarına 3 kızıl geyik daha salındı

Dünya Yayın: 04.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane dağlarına 3 kızıl geyik daha salındı

Coğrafyasının yüzde 60’ını dağların oluşturduğu Gümüşhane’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından “Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yaşam Alanlarına Geri Kazandırılması Projesi” kapsamında 3 kızıl geyik daha doğaya salındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Bursa’dan Gümüşhane’ye nakledilen 3 adet erkek kızıl geyik Gümüşhane’de yeni yaşam alanına bırakıldı.

Gümüşhane’de daha önce bölgeye salınan ve doğaya uyum sağlayan geyiklerin artan sayılarının dişi ağırlıklı olduğu ve erkek birey sayısının geride kaldığının gözlemlenmesinin ardından Bursa Uludağ Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan Kızıl Geyik Üretme İstasyonu’ndan alınan 3 adet erkek kızıl geyik nakli gerçekleştirildikten sonra araç gelir gelmez daha önce bırakıldığı ormanlık alana bırakıldı.

Türkiye’nin en büyük kara memelerinden birisi olan Kızıl Geyikler Gümüşhane’ye ilk olarak 2013 yılında bırakılmış, yapılan takip ve izlemeler sonucunda bölgeye uyum sağlayarak yaşamlarına devam ettiklerinin belirlenmesinin ardından sayıları artırılmıştı.

Projeyle kızıl geyiklerin varlıklarını devam ettirmesi, bölgede yaşayıp çoğalması, biyolojik ve tabii çeşitliliğin korunmasının sağlanması amaçlanıyor.