Baraj suları evinin duvarına dayandı: 75 yaşındaki Sebaha Nine koca köyde tek başına mahsur kaldı - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:30
Güneş 06:55
Öğle 13:04
İkindi 16:23
Akşam 19:02
Yatsı 20:22
İftara son --:--
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Temmuz, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Baraj suları evinin duvarına dayandı: 75 yaşındaki Sebaha Nine koca köyde tek başına mahsur kaldı

Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Çeltikdüzü köyünde, baraj sularının evinin duvarına dayanması sonucu 75 yaşındaki Sebaha Küçük, evi kamulaştırılmadığı için köyde tek başına yaşamak zorunda kaldı. Evine ulaşım yollarının baraj suları altında kalmasıyla Sebaha Nine, tamamen izole bir hayat sürmeye başladı.

Yusufeli ilçesinde, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen 275 metre yüksekliğindeki kemer barajıyla Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES projesi, elektrik üretimine geçtiğimiz aylarda başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Kasım 2022’de katıldığı törenle su tutma işlemi başlarken, geçen bir yıl içinde Yusufeli ilçe merkezi ve yedi köy tamamen sular altında kaldı.

Baraj sularından kısmen etkilenen 10 köyden biri olan ve 164 haneli son köy olan Çeltikdüzü’nde dramatik bir olay yaşandı. Çocukluğu bu köyde geçen 75 yaşındaki Sebaha Küçük’ün evi, baraj sularının en yüksek kotu olan 713 kotunun iki metre üstünde kaldı. Bu durumda kamulaştırma yapılmayınca Sebaha Nine, köyde tek başına yaşamak zorunda kaldı. Baraj suları 710 kotuna çıktığında ise Sebaha Nine’nin evine ulaşım sağlayan yol sular altında kaldı ve bu durum köyde mahsur kalmasına neden oldu.

“Evimin İki Tarafıda Sular Altıda Kaldı”

Tansiyon ve şeker hastası olduğunu belirten Sebaha Küçük, “Dizlerim ağrıyor, gezmekte zorlanıyorum. Burada tek başıma yaşıyorum. Çocuklarım dışarıda çalışıyor, bana gelip yardımcı olamıyorlar. Yakın komşularım yok, kimsem yok. Daha önce yolumuzu baraj suları almadan, uzakta yaşayan komşularıma gidiyordum. Ama şimdi gidemiyorum. Evimin her iki tarafı da sular altında, şu anda evimin yolu yok” dedi.

“Köy tamamen kamulaştırılmalıydı”

Sebaha Nine’nin akrabası Abdullah İspirli ise, “Köyümüz baraj suları altında kaldı. Bazı bölgelere su çıkmadığı için kamulaştırma yapılmadı. Bunlardan bir tanesi de Sebaha Teyze’nin evi. Evi baraj sularının tam sınırında olduğu için yolunun sular altında kalması ve evin kayma riski var. Bu yüzden bu evlerin bir an önce kamulaştırılması gerekiyor. Aslında bu bölgenin tamamen kamulaştırılması gerekiyordu” şeklinde konuştu.

Sebaha Teyze daha güvenli sağlıklı bir ortama taşınması

Yusufeli’nin sular altında kalma sürecini günlük olarak görüntüleyen ve arşiv oluşturan Serhat İnce ise, “Sular en son yükseldiğinde teyzemizin durumu açıkça belliydi. Bu yıl 710 kotunda yeni bir yol yapıldı ve bu yol sular altında kaldı. Teyzemizin tek ulaşım yolu bu yoldan sağlanıyordu ve bu yol da baraj suları altında kaldı. Ben ona ulaşmak için dizime kadar suyun içinden geldim. Yetkililerin bir an önce buradaki teyzemizi kamulaştırıp, daha güvenli ve sağlıklı bir ortama taşımalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
15
Mart Pazar
1447 HİCRİ Ramazan 25
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
05:30
  Güneş
06:55
  Öğle
13:04
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:23
  Akşam
19:02
  Yatsı
20:22

Video Haberler

bayram kp kapak

Berberlerde Ramazan Bayramı yoğunluğu

ulasim

Karabük’te ulaşım zamlandı

kpgozlerpark

ÇİFT SIRA PARK SORUNUNA BELEDİYEDEN ÖNLEM

ilyaserbaykapak

600 YIL ÖNCE FOTOĞRAFIMIZI ÇEKMİŞ !

yasak kap kapaka

Sürücü dikkatini dağıtan cihazlara yasak geldi

kpchpkapak

CHP’den İthal Edilen İngiliz Rayına Tepki

kbukp kapak

KBÜ Orman Fakültesi’nden “Yeşil Vatan” vizyonuna akademik katkı

bayram kp kapak
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
15 Mart, 2026 15:05 tarihinde yayınlandı
0
0

Berberlerde Ramazan Bayramı yoğunluğu

Karabük’te Ramazan Bayramı öncesi berber ve kuaförlerde yoğunluk dikkat çekiyor.

Bayrama sayılı günler kala vatandaşlar, tıraş ve kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılamak için berber ve kuaförlere akın ediyor.

Normalde hafta sonları Pazar günü kapalı olan berberler  bayram hazırlıkları nedeniyle Pazar günü de hizmet verdi.  Randevu sistemiyle hizmet veren işletmelerde vatandaşlar, yoğunluğu önlemek için önceden randevu almayı tercih ediyor.

Berberler, bayram öncesi yoğunluğun her yıl arttığını belirterek, vatandaşlara randevu alarak gitmelerini tavsiye ediyor. Özellikle öğle ve akşam saatlerinde yoğunluğun zirveye çıktığı ifade ediliyor.

Yoğunluk nedeniyle bazı berberler, ekstra personel çalıştırarak müşterilerin bekleme sürelerini azaltmaya çalışıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
15
Mart Pazar
1447 HİCRİ Ramazan 25
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
05:30
  Güneş
06:55
  Öğle
13:04
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:23
  Akşam
19:02
  Yatsı
20:22

Video Haberler

bayram kp kapak

Berberlerde Ramazan Bayramı yoğunluğu

ulasim

Karabük’te ulaşım zamlandı

kpgozlerpark

ÇİFT SIRA PARK SORUNUNA BELEDİYEDEN ÖNLEM

ilyaserbaykapak

600 YIL ÖNCE FOTOĞRAFIMIZI ÇEKMİŞ !

yasak kap kapaka

Sürücü dikkatini dağıtan cihazlara yasak geldi

kpchpkapak

CHP’den İthal Edilen İngiliz Rayına Tepki

kbukp kapak

KBÜ Orman Fakültesi’nden “Yeşil Vatan” vizyonuna akademik katkı