Karabük Postası tarafından
24 Temmuz, 2023 10:20 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Baraj kenarında ‘susuzluk’ krizi

Kırşehir'de Hirfanlı Barajının yakınındaki köylerde yaşanan kuraklık, çiftçilerin ürün verimini azalttı. Kırşehir''in Kaman ilçesinde bulunan Hirfanlı Barajı'na yakın Benzer, Kargın, Kızılözü, Yeniköy, Kekilliali, Savcılı Kurutlu, İkizler, Kışla ve Ebeyit Köylerinde kuraklık yaşanıyor. Benzer köyünde incelemelerde bulunan Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, Tarım ve Orman Bakanlığı projesiyle bölgenin suya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Gökalp, "Hirfanlı Barajına bölgenin uzaklığı 2-3 kilometre. Yaklaşık 10 köyün bakanlık projesiyle sulu tarıma geçirilmesi gerekir. Toprağın ivedilikle suyla buluşturulması gerekir. Çiftçimiz bölgede 3 yıldan bu yana kuraklık çekiyor" dedi. Çiftçi Hasım Gökalp da, bölgede su deposunun yanı sıra Kızılırmak ve Hirfanlı Barajına yakınlıklarının olmasına rağmen kuraklığı anlamadıklarını söyleyerek, "Her yıl attığımız gübre ve emeği topraktan karşılayamıyoruz. Bizler, gece-gündüz demeden herkese hizmet sunuyoruz. Emeklerimizin ise karşılığı gelmiyor. Suya uzaklığımız çok değil ama her yıl kuraklık mağduruyuz" diye konuştu. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Alaplı’da 500 yıllık yufka ekmek geleneği sürdürülüyor

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yaklaşık 500 yıldır sürdürülen yufka ekmeği geleneği, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte mahalleli bayanlar tarafından imece adabı yapılmaya devam ediyor. Akşamdan hazırlanan hamur, sonraki gün taç davul üzerinde odun ateşiyle pişirilerek yufka ekmeğine dönüştürülüyor.
Alaplı’nın Konak Mahallesi’nde kış hazırlıkları kapsamında bayanlar, gece saatlerinde yoğurdukları hamuru sabaha kadar dinlendiriyor. Sabah erken saatlerde bir ortaya gelen mahalleli bayanlar, dinlenen hamuru kesimlere ayırarak oklavayla açıyor. Açılan hamurlar, odun ateşiyle ısıtılan taç davul üzerinde pişirilip yufka haline getiriliyor.
Hazırlanan yufka ekmeklerinin kış boyunca tüketilmek üzere konutlarda koruma edildiği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin