Artvin’de baraj gölünde balık kafeslerinden birinde yırtılma meydana gelmesi ile binlerce Türk somonu göle dağıldı. Oltasını alan vatandaşlar baraj gölüne koştu.
Çoruh Irmağı üzerindeki Borçka Barajı’nda Türk somonu üretimi yapan firmalardan birine ilişkin kafeslerde yırtılma meydana geldi. Binlerce soman firar edince oltasını alan baraj gölüne koştu. Artvin ve ilçelerinin yanı sıra Rize ve Trabzon’dan gelen olta balıkçıları, kilolarca yakaladıkları balıkları konutlarına götürdü. Sabahın erken saatlerinde baraj gölünde balık avına çıkan vatandaşlar, bu vesile ile yurt dışına ihraç edilen balığın tadına bakma imkanı doğduğunu lisana getirdiler.
Öte yandan, baraj gölü etrafında yaşayan yılanlar da kaçan somonlardan nasibini aldı. Bölgede balık tutan bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıyan imajlarda, yılanın suda yakaladığı balığı yediği görüldü.
Borçka Barajı gölünün 2009 yılında su eserleri yetiştiricilerine açılmasının akabinde kurulan 11 tesiste Türk somonu üretimi ülke iktisadına büyük katkı sağlıyor. Balıklar başta Rusya ve Japonya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor. Periyot devir kafeslerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yırtılmalar meydana geliyor, somonlar baraj gölüne yayılıyor.


Baraj gölünde balık kafesleri yırtıldı, oltasını alan koştu
Cevdet Akay Neden Sessiz?
Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki (CHP) mutlak butlan kararının ardından, Karabük İl Başkanı Vedat Yaşar, Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse Özgür Özel’den yana net bir tavır sergilerken, Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın konuya ilişkin henüz açıklama yapmamış olması partililer arasında eleştiri konusu oluyor.
Genellikle hem ülke gündemi hem de Karabük’ün sorunlarına dair açıklamalarıyla bilinen Akay’ın bu konudaki sessizliği, parti içinde sorgulanıyor. Akay’dan bir an önce tavrını netleştirmesi yönünde beklenti olduğu belirtiliyor.
Parti kulislerinde, Akay’ın henüz pozisyonunu netleştirmemiş olmasının farklı nedenlere dayanabileceği konuşuluyor. Siyasi süreçlerde zaman zaman temkinli duruşun tercih edildiği, özellikle parti içi dengelerin hızlı değiştiği dönemlerde bazı isimlerin açıklamalarını geciktirebildiği ifade ediliyor. Akay’ın ilerleyen günlerde nasıl bir tutum sergileyeceği ise merakla takip ediliyor.
Öte yandan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin ismi de kulislerde öne çıkıyor. Uzun süredir olası milletvekilliği adaylığıyla ilgili değerlendirmeler yaptığı bilinen Köse’nin, Özgür Özel’in Karabük’teki mitinginde kendisine yönelik övgü dolu ifadeler alması, siyasi geleceğine dair yorumları artırmıştı. CHP’de yaşanan gelişmelerin ise Köse’nin olası planlarını yeniden gözden geçirmesine neden olabileceği belirtiliyor.
CHP’de önümüzdeki dönemde nasıl bir tablo oluşacağı, teşkilatlarda dengelerin nasıl şekilleneceği ve olası yeni saflaşmaların ortaya çıkıp çıkmayacağı ise siyasi çevreler tarafından yakından izleniyor.(Nurettin Acar)

