blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Ekim, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Balıkçılar, bol hamsi avı için havanın soğumasını bekliyor

Balıkçılar, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hamsi avında beklenen rahmeti şimdi yakalayamadı.
Deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle hamsinin bollaşmasını ve fiyatların ucuzlamasını bekleyen balıkçılar, umutla havaların soğumasını takip ediyor. Düzce’deki Akçakoca Balıkçı Barınağı Başkanı Mustafa Karakaş, hamsinin bollaşması ve tezgahlara bol ölçüde gelmesi için deniz suyu sıcaklığının düşmesi gerektiğini söyledi.

"Havaların biraz daha soğuması lazım"
Hamsinin şu anda dağınık olduğunu belirten Karakaş, şunları kaydetti:
"Hamsinin çıkması için havaların biraz daha soğuması lazım. Hamsi şu anda dağınık durumda. Denk gelenler birden 500 kasa alabiliyor. Lakin içerisinde ’papalina’ dediğimiz bir balık var, o da karışıma dahil oluyor. Havalar ve deniz suyu soğudukça bu balık toplanarak çok daha fazla av vermeye başlayacaktır. Fiyatlar da ona nazaran önemli oranda düşecektir."
Karakaş, av kotalarında bir erteleme beklemediklerini tabir ederek, "Geçen sene ağustos ayında palamut çoktu lakin avlanma başlamamıştı. Bu sene balık az olmasına karşın avlanma ağustosta başladı. Bizim için bir şey fark etmedi. Yönetmeliklerin ilerleyen yıllarda kesinlikle yararını göreceğiz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Hızır Lokması etkinliği düzenlendi

Zonguldak’ın Alaplı İlçesinde her yıl Şubat ayının üçüncü haftasında tutulan yedi günlük Hızır Orucunun tamamlanmasının ardından, Gümeli Beldesi Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nde Hızır Lokması ve Cem etkinliği düzenlendi.
Alevi-Bektaşi inancında önemli bir yere sahip olan Hızır Orucu dolayısıyla Dernek Başkanı Şenol Bozkurt öncülüğünde Cem Evi’nde gerçekleştirilen programda birlik, kardeşlik ve dayanışma duyguları ön plana çıktı.
Program hakkında bilgi veren Başkan Bozkurt, Hızır ayının bölge halkı için manevi açıdan büyük önem taşıdığını belirterek, "14-20 Şubat tarihleri arasında bölgemizdeki canlarımızla bir araya gelerek oruçlarımızı tuttuk ve cemlerimize katıldık. Gümeli beldemizin dört mahallesi ile Ereğli’deki üç muhtarlığımızdan vatandaşlarımızın katılımıyla lokmalarımızı paylaştık. Kurbanımızı birlikte kesip cemlerimizi birlikte yaptık. Gün boyunca aşlarımız verildi. Dedelerimiz tarafından şeriat, tarikat ve hakikat makamı üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Semahlarımızla birlikte Hızır Cemimizi tamamladık. Hayırlara vesile olmasını diliyoruz" dedi.
Etkinlikte, Semah Hocası Müjdat Türkyılmaz öncülüğünde semah gösterileri gerçekleştirildi. Zakir Armağan Bozkurt tarafından okunan deyişlerin ardından, Dede Murat Şen Hızır lokmasının İslam’daki yeri ve önemine değinerek birlik ve beraberlik mesajları verdi, dualar edildi.
Barış, kardeşlik ve yardımlaşmanın simgesi olan Hızır ayının son gününde pişirilen lokmalar davetlilere ikram edildi. Düzenlenen programa Gümeli Belediye Başkanı Aytaç Tosun, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin