SAMSUN (İHA) – Samsun Valiliği Vilayet Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan karar sonucunda balıkçı barınaklarındaki teknelerin denizden avladıkları eserleri karaya çıkartma esnasında denize dökülen yağ, kan ve atıkların önüne geçilecek. "Av Döneminde Balıkçı Barınaklarındaki Su Eserleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi" ile atıkların deniz yüzeyini kaplaması önlenecek ve barınaklar kanalizasyon sistemine dahil edilecek.
İl Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan 2025 yılı ‘çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca hayata geçirilen projelerden olan Deniz Kirliliği Tedbire Projesi kapsamında deniz kirliliğinin önlenmesi için denizlerin, kıyıların, plajların korunması, pak tutulması son derece kıymet arz ediyor.
Söz konusu proje hakkında Samsun Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan unsur yahut atıkların direkt yahut dolaylı yollarla denizlere ulaşması hem deniz kirliliğine ve berbat bir imgeye neden olmakta hem de deniz canlılarının hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu noktadan hareketle hayata geçirilen projenin maksatları ortasında öğrencilerimizin bu bahiste bilgilendirilmesi, oluşan atıkların sıfır atık idaresi kapsamında atık kutularına atılmasının sağlanması, deniz etrafı ve plajlara çöp atmamanın değerini anlatılması yer almaktadır” tabirleri kullanıldı.
Projenin sonucunda tabiatın ve denizin kirlenmesinin engellenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanılması, gelecek jenerasyonlarda deniz paklığı konusunda farkındalık oluşturulması, sıfır atık ve şuurlu tüketicilikle ilgili alışkanlık kazandırılması, gelecek jenerasyonların doğal kaynaklardan faydalanması ve pak bir tabiata sahip olması yer alıyor.
Balık ve balıkçı atıkları deniz yüzeyini kaplayamayacak
Av Döneminde Balıkçı Barınaklarındaki Su Eserleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi ile balıkçı barınaklarında av dönemi boyunca tekneler ile getirilen su eserlerinin karaya transferi basamağında balıkların “balık basıcı su pompası(fishboom)" ile kamyon kasalarına aktarılması sırasında kanlı ve yağlı sular karadaki araçlardan denize boşaltılmakta ve deniz yüzeyini kaplamakta. Ayrıyeten araçlarda süzülme devam etmekte, su barınak içerisine ve denize ulaşmakta. Proje ile bu suyun denize geri deşarj edilmesi yerine balıkçı barınakları için uygun altyapının yapılması amaçlanıyor. Proje hakkında yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
“Balıkçı barınaklarındaki su eserleri kalıntılarının (yağlı, kanlı, organik atık) yağ konsantrasyonunun yüksek olması sebebi ile bertaraf sistemi olarak yakma tesisine gönderilmesi ve geride kalan kirli suyun denize deşarjı yerine belediyeler ile birlikte yapılacak çalışma kapsamında kanalizasyon sistemine dahil edilmesinin yararlı olacağı kıymetlendirilmektedir. Proje sonucunda avcılık sonrası atık su eserlerinden kaynaklanan kanlı ve yağlı suların denize geri deşarjı önlenip sistemli bir biçimde toplanarak bertaraf edilmesi ile deniz ortamının korunması sağlanacaktır. Balıkçı Barınaklarına Atık Kabul Tesislerinin Kurulması/Kapasite Artırılması Projesi’nin gayesi gemilerin olağan faaliyetlerinden kaynaklanan yağlı atık, evsel atık su üzere atıkları ile çöp/katı atıkların deniz ekosistemine verilmesinin önlenmesi gayesiyle atıkların alınması, depolanması, bertaraf tesislerine taşınması ile ilgili süreçlerin yapılması için kurulan ve işletilmesi gerekli olan atık kabul tesislerinin kurulması ile gemilerden kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesidir. Projenin sonucunda balıkçı barınaklarında bulunan gemilerden kaynaklı atıkların sistemli bir formda toplanması, depolanması ve bertarafının sağlanması ile deniz kirliliğinin önlenmesi, deniz ortamının korunması sağlanacaktır. Projenin gayesi; Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’nin balıkçı barınaklarında uygulanması, kullanılmış/yıpranmış avcılık ekipmanlarının da (sahipsiz ağ, algarna donanımı, halat gibi) toplanarak geri kazanımının sağlanmasıdır. Projenin sonucunda yine kullanım ve geri dönüşüme kazandırılan atık ölçüsünün artırılmasıyla çevresel, toplumsal ve ekonomik açıdan sürdürülebilirlik sağlamak için tasarlanan sıfır atık kavramına ulaşılacaktır. Tabiata ve denizlerimize ulaşan atık ölçüsünün azalması ile bir arada bilinçlendirme faaliyetleri ile ülke iktisadına katkı sağlanmış olacaktır.”
Ayrıca Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen 10 balıkçıları bilgilendirme toplantısında 293 şahsa, 61 geleceğin denizcilerini bilgilendirme toplantısında da 7 bin 397 öğrenciye eğitim verildi.