Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Balıkçı teknelerindeki kan ve yağlar artık denize bırakılamayacak

SAMSUN (İHA) – Samsun Valiliği Vilayet Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan karar sonucunda balıkçı barınaklarındaki teknelerin denizden avladıkları eserleri karaya çıkartma esnasında denize dökülen yağ, kan ve atıkların önüne geçilecek. "Av Döneminde Balıkçı Barınaklarındaki Su Eserleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi" ile atıkların deniz yüzeyini kaplaması önlenecek ve barınaklar kanalizasyon sistemine dahil edilecek.
İl Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan 2025 yılı ‘çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca hayata geçirilen projelerden olan Deniz Kirliliği Tedbire Projesi kapsamında deniz kirliliğinin önlenmesi için denizlerin, kıyıların, plajların korunması, pak tutulması son derece kıymet arz ediyor.
Söz konusu proje hakkında Samsun Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan unsur yahut atıkların direkt yahut dolaylı yollarla denizlere ulaşması hem deniz kirliliğine ve berbat bir imgeye neden olmakta hem de deniz canlılarının hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu noktadan hareketle hayata geçirilen projenin maksatları ortasında öğrencilerimizin bu bahiste bilgilendirilmesi, oluşan atıkların sıfır atık idaresi kapsamında atık kutularına atılmasının sağlanması, deniz etrafı ve plajlara çöp atmamanın değerini anlatılması yer almaktadır” tabirleri kullanıldı.
Projenin sonucunda tabiatın ve denizin kirlenmesinin engellenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanılması, gelecek jenerasyonlarda deniz paklığı konusunda farkındalık oluşturulması, sıfır atık ve şuurlu tüketicilikle ilgili alışkanlık kazandırılması, gelecek jenerasyonların doğal kaynaklardan faydalanması ve pak bir tabiata sahip olması yer alıyor.

Balık ve balıkçı atıkları deniz yüzeyini kaplayamayacak
Av Döneminde Balıkçı Barınaklarındaki Su Eserleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi ile balıkçı barınaklarında av dönemi boyunca tekneler ile getirilen su eserlerinin karaya transferi basamağında balıkların “balık basıcı su pompası(fishboom)" ile kamyon kasalarına aktarılması sırasında kanlı ve yağlı sular karadaki araçlardan denize boşaltılmakta ve deniz yüzeyini kaplamakta. Ayrıyeten araçlarda süzülme devam etmekte, su barınak içerisine ve denize ulaşmakta. Proje ile bu suyun denize geri deşarj edilmesi yerine balıkçı barınakları için uygun altyapının yapılması amaçlanıyor. Proje hakkında yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
“Balıkçı barınaklarındaki su eserleri kalıntılarının (yağlı, kanlı, organik atık) yağ konsantrasyonunun yüksek olması sebebi ile bertaraf sistemi olarak yakma tesisine gönderilmesi ve geride kalan kirli suyun denize deşarjı yerine belediyeler ile birlikte yapılacak çalışma kapsamında kanalizasyon sistemine dahil edilmesinin yararlı olacağı kıymetlendirilmektedir. Proje sonucunda avcılık sonrası atık su eserlerinden kaynaklanan kanlı ve yağlı suların denize geri deşarjı önlenip sistemli bir biçimde toplanarak bertaraf edilmesi ile deniz ortamının korunması sağlanacaktır. Balıkçı Barınaklarına Atık Kabul Tesislerinin Kurulması/Kapasite Artırılması Projesi’nin gayesi gemilerin olağan faaliyetlerinden kaynaklanan yağlı atık, evsel atık su üzere atıkları ile çöp/katı atıkların deniz ekosistemine verilmesinin önlenmesi gayesiyle atıkların alınması, depolanması, bertaraf tesislerine taşınması ile ilgili süreçlerin yapılması için kurulan ve işletilmesi gerekli olan atık kabul tesislerinin kurulması ile gemilerden kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesidir. Projenin sonucunda balıkçı barınaklarında bulunan gemilerden kaynaklı atıkların sistemli bir formda toplanması, depolanması ve bertarafının sağlanması ile deniz kirliliğinin önlenmesi, deniz ortamının korunması sağlanacaktır. Projenin gayesi; Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’nin balıkçı barınaklarında uygulanması, kullanılmış/yıpranmış avcılık ekipmanlarının da (sahipsiz ağ, algarna donanımı, halat gibi) toplanarak geri kazanımının sağlanmasıdır. Projenin sonucunda yine kullanım ve geri dönüşüme kazandırılan atık ölçüsünün artırılmasıyla çevresel, toplumsal ve ekonomik açıdan sürdürülebilirlik sağlamak için tasarlanan sıfır atık kavramına ulaşılacaktır. Tabiata ve denizlerimize ulaşan atık ölçüsünün azalması ile bir arada bilinçlendirme faaliyetleri ile ülke iktisadına katkı sağlanmış olacaktır.”
Ayrıca Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen 10 balıkçıları bilgilendirme toplantısında 293 şahsa, 61 geleceğin denizcilerini bilgilendirme toplantısında da 7 bin 397 öğrenciye eğitim verildi.

blank
Nurettin Acar tarafından
15 Nisan, 2025 11:47 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Bağcıyı Dövmek Değil, Üzüm Yemek Gerek!

Geçtiğimiz hafta Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği (EKODER) Başkanı Mehmet Emin Aslan, sosyal medya hesabı üzerinden  Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti'nde hiç bir Eskipazarlı yöneticinin bulunmamasını eleştirmiş hatta "Size İlçemizin 3360 dönüm arazimizi tahsis ettik. Memlekete iş aş lazım dedik. Kaybettiklerimizi kazanç saydık. İş aş saydık. Olacak da inşallah. Ama bu halk ne ister diye hiç sormak aklınızdan geçmiyor. Yönetime bile almıyorsunuz" diyerek çok sert ifadeler kullanmıştı ve bizlerde  bunu haberleştirmiştik. Gelinen noktada yaptığım araştırmalarda olayın EKODER Başkanı Mehmet Emin Aslan'ın anlattığı şekilde olmadığını gördüm. EKODER Başkanı sadece bu açıklaması ile kamuoyunu yanıltarak, yanlış bilgilerle bana göre kendince gündem yaratmaya çalışmış.

Olayın aslına gelirsek, Bütün OSB’lerin 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ve bu Kanuna bağlı Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğine göre; İl Özel İdaresinin,  OSB'nin içinde bulunacağı il, ilçe veya belde belediyesinin, büyükşehirlerde ayrıca büyükşehir belediyesinin,  İl ve ilçelerdeki mevcudiyet durumuna göre sanayi odası, ticaret odası veya ticaret ve sanayi odasının, Sanayici dernek veya kooperatiflerinin,  biri veya daha fazlasının temsilcilerince imzalı ve valinin olumlu görüşünü muhtevi kuruluş protokolünün Bakanlıkça onaylanmasıyla tüzel kişilik kazandığı ortaya çıkıyor.  Bu şekilde oluşan OSB’lerin iştirakçi kurumların iştirak payları oranında Müteşebbis Heyet üyesi vermesi ile, toplam 15 asıl 15 yedek üye tespit edildiği,   Müteşebbis Heyetin ise OSB’nin en üst organı olduğu ve  15 kişilik asıl Müteşebbis Heyet üyelerinin kendi arasında yaptığı seçimlerde; 5 asıl 5 yedek yönetim kurulunu, 2 asıl 2 yedek denetim kurulunu belirlediği ortaya çıkıyor.  

Eskipazar OSB' de  02.06.2017 tarihinde yukarıdaki esaslar çerçevesinde; (başka bir kuruluşun katılmaması nedeniyle)%49 Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, %51 Karabük İl Özel İdaresinin iştiraki ile kurulmuş. Müteşebbis heyette ise payları gereği; 7 asıl 7 yedek üye Karabük Ticaret ve Sanayi Odasından, 8 asıl 8 yedek üye de Karabük İl Özel İdaresinden olmak üzere 15 asıl 15 yedek üye bulunurken, 15 kişilik asıl Müteşebbis Heyet üyeleri, kendi içlerinde yaptığı seçimlerde; 5 asıl 5 yedek yönetim kurulunu, 2 asıl 2 yedek denetim kurulunu belirlemiş, Kuruluştan itibaren OSB’nin tüm masraflarını bu iki kurum karşılamış, Yönetim Kurulundan hiç kimse herhangi bir maaş, huzur hakkı vs. almamış.

Eskipazar Karabük’ün bir ilçesidir ve her Karabük’lü de tüm ilin ve Eskipazar’ın menfaatlerini gözeteceği kanaatindeyiz. Yine araştırmamız; Eskipazar OSB’nin kuruluşundan bu tarafa, konuyla ilgili özel bir hassasiyet gösterilip, her dönem Müteşebbis Heyetinde en az 2 kişi “ESKİPAZARLI TEMSİLCİ” olarak bulundurulmuş ve halen Karabük Ticaret ve Sanayi Odası adına sayın Kamil ÜNAL ve Karabük İl Özel İdaresi adına da sayın  İsmail BAĞÇE’nin görev başında olduklarını öğrendik.

Eskipazar OSB, 2021 yılı ve sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kamulaştırma kredisi olarak aldığı  60 milyon lirayı arsa maliklerine ödeyerek tüm OSB alanının tamamına yakınını rızaen kamulaştırmış. Gelinen nokta itibariyle; 3470 dönüm alanda toplam 11.500 tane hisse devri alınmış ve kamulaştırma tamamlanmış, jeolojik etütler tamamlanmış, halihazır haritası yapılmış, imar planı ve parselasyonu yapılmış, çıkan 73 parsel yatırımcılara tahsis edilmiş, altyapı projeleri yapılmış, altyapı ihalesi yapılmış, altyapı yapım işlerinde bütün yollar açılmış, kanalizasyon hatları, yağmur suyu hatları, içme suyu hatları, elektrik ve Telekom hatları, doğalgaz altyapısı başlamış ve bir kısmı yapılmış, tüm altyapının 2025 yılında tamamlanması planlanmış, bir fabrika üretime geçmek üzere, onlarca fabrikanın inşaat ruhsatı çalışmaları devam ettiğini öğrendik.

Birçok yerdeki OSB’nin 15-20 yılda geldiği noktaya gelmiş olan Eskipazar OSB’de   bir an önce yatırımcıların yatırımlarını tamamlayıp, bölgeye iş ve aş kapısı olması için herkesin destek vermesi gerekirken, EKODER Başkanının olumsuz bir hava estirmesi yöreye zarar verir kanaatindeyim.

EKODER Başkanı sayın Emin Aslan'ın aslında açıklamasının özünde yatan konu Eskipazar Belediye Başkanını yönetim kurulunda görmek istemesi. Burada yine altını çizerek belirteyim, Eskipazar OSB 2017 yılında OSB kanun esaslarına göre kurulmuş ve kurulumunda da paylarına göre Karabük İl Özel İdaresinden 8, Ticaret ve Sanayi Odasından da 7 ismin Yönetim Kurulu Üyesi olduğu bir tüzel kişilik. Eskipazar OSB Müteşebbis heyetinde Karabük İl Özel İdaresinden İsmail Bağçe, Ticaret ve Sanayi Odasından da Kamil Ünal var. Yani bu iki Yöneticide Eskipazarlı. Kamil Ünal geçen dönemde de İl Özel İdaresini temsilen müteşebbis heyetin içindeydi bu dönemde de Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen müteşebbis heyette bulunuyor. Sayın İsmail Bağçe bu dönemde Karabük İl Özel İdaresine temsilen müteşebbis heyet içinde bulunuyor. Tüm bunlar göz önündeyken, EKODER Başkanı Mehmet Emin Aslan,  Kamil Ünal ve İsmail Bağçe'yi Eskipazarlı olarak görmüyor mu sorusu akla geliyor.

Ayrıca, Eskipazar OSB’de yaklaşık 3500 dönem arazide 11500 tapunun devir karşılığı olarak da 60 milyon TL tapu sahiplerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kredi alınarak ödemeleri yapılmışken, Mehmet Emin Aslan’ın açıklamasından anlaşılacağı üzere Aslan'ın asıl amacının üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğu anlaşılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.