Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ekim, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Balık mezatında kasalar dolusu palamut kapış kapış satıldı

Samsun’da balık halinde gece 03.00’te yapılan mezatta kasalar dolusu palamut kapış kapış satıldı.
Bu sezon Karadeniz’de palamut bolluğu yaşanıyor. Balıkçılar tarafından avlanan palamutlar, Samsun Büyükşehir Belediyesi Balık Hali’nde yapılan mezatta satışa sunuluyor. Açık artırmayla satılan palamutlar, balıkçılar tarafından satın alınarak Türkiye’nin çeşitli illerine götürülüyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Balık Hali’nde gece yarısı başlayan balık mezadı, sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Mezatta kasa kasa palamut, tüketiciye sunulmak üzere balıkçılar tarafından satın alınıyor. Genellikle çevre iller olmak üzere birçok yerden Samsun’a gelen balık satıcıları, kasası 10-11 kilogram gelen palamudu bin ile bin 100 TL’ye satın aldı.
"Ete paydos, palamut balığına yemeğe devam"
Mezada gelen balıkçı Hacı Yaşar, "Balık mezadında en bol palamut balığımız var. Palamudun tanesi 100 TL’den satılıyor. Bu sene denizde çok fazla palamut var. İstavrit ve çinekop da var. Vatandaşta palamut yiyor. Türkiye’nin her tarafından gelerek burada balık alıyorlar. Karadeniz’de palamut şenliği var. Herkes palamut yesin. Ete paydos, palamut balığına yemeğe devam" dedi.
"Palamutlar 1 kiloyu geçti"
Mezada gelen balıkçı Recep Kıyak, "Bu sene balık var fakat istikrar yok. Bir gün balık bol oluyor, bir gün olmuyor. Dün 80 TL’ye aldığımız balığın bugün 100 TL’ye tanesini alıyoruz. Yaklaşık 1 aydır balık satıyoruz fakat her gün fiyatlar değişiyor. Şu anda genelde istavrit ve palamut var. Barbun ve mezgit de çıkıyor. Karadeniz’in uzaklarında hamsi gelmeye başladı. Mezatta en çok çinekop ve palamut satılıyor. Palamutlar büyüdü, 1 kiloyu geçti. Tavuk fiyatına balık satılıyor. Bazı palamutlar bir kilo 200 gram geliyor. Balık tezgahlarında balıklar 80 ile 120 TL arasında satılıyor" diye konuştu.
Mezatta çinekop, mezgit ve barbun balıkları da satıldı.
(FAU-

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
09 Mayıs, 2025 17:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çakman Türbesi’nin ziyarete açılması planlanıyor

Cebbar Köyü Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ümit Coşkun, Çakman Türbesi’nin düzenli olarak ziyarete açılmasının planlandığını ifade etti.

Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Cebbar Köyü'nde bulunan Çakman Türbesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Cebbar Köyü Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ümit Coşkun, türbenin düzenli bir şekilde ziyaret edilebilmesi için bir planlama sürecinde olduklarını belirtti. İlk etapta türbenin belirli günlerde ziyarete açılması, ilerleyen zamanlarda ise sürekli olarak açık tutulması hedefleniyor.

Coşkun, türbenin Hz. Muhammed'in soyundan geldiğine inanılan kişilere ait bir makam olduğuna dair rivayetlerin bulunduğunu belirtti. "Türbe, Horasan'dan gelen yedi kardeşten üçünün istirahatgahı olarak biliniyor" diyen Coşkun, burada medfun bulunan kişilerin geçimlerini ormanda yaşayan geyiklerin sütünü sağarak sağladıklarını, sabah namazını ise aynı anda hem köyde hem de Mekke'de kıldıklarını ifade etti. Ayrıca, türbenin yakınından geçen bir düğün alayında davulun patladığına dair bir söylenti bulunduğunu ve bu nedenle günümüzde türbe çevresinde davul çalınmadığını ekledi.

Coşkun, şu anda türbenin kapalı olduğunu, ancak gelen ziyaretçilere köy halkının yardımcı olmaya çalıştığını söyledi. Türbenin ziyaretlere açılmasını daha düzenli ve sürdürülebilir bir hale getirmek istediklerini dile getiren Coşkun, bu konuda yetkililerden destek beklediklerini ifade etti. Yapılması planlanan düzenlemelerle birlikte, türbenin öncelikle hafta sonları ya da belirli günlerde ziyaretçilere açılacağını belirten Coşkun, ilerleyen süreçte ise türbenin her gün açık kalmasının hedeflendiğini aktardı.

Hıdırellez’de türbeye yoğun ilgi

Coşkun, her yıl mayıs ayında düzenlenen Hıdırellez etkinliklerinde Çakman Türbesi'nin çok sayıda ziyaretçiyi ağırladığını vurguladı. “Türbe, bu özel günde adeta ziyaretçi akınına uğruyor,” diyen Coşkun, vatandaşların türbede adak adadığını, Kur’an-ı Kerim okuyup dua ettiğini belirtti. Halk arasında şifa kaynağı olarak bilinen ve türbenin iç kısmında yer alan taşın içindeki sudan içen ziyaretçilerin, bu suyun manevi bir güç taşıdığına inandıklarını söyledi. Coşkun, türbe çevresinde kurulan stantlarda köy halkının ikramlarda bulunduğunu, duaların ardından topluca yemekler yenip sohbetler edildiğini de sözlerine ekledi. “Bu yıl da Hıdırellez, büyük bir coşku ve katılımla gerçekleşti. Hem köyümüz hem de çevre yerleşimlerden gelenlerle türbe çevresi dolup taştı,” diyerek, bu geleneğin köy için hem kültürel hem de manevi açıdan önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

blank

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

blank
blank
Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.