Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından, 2024 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında 6 proje ve 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında 4 proje desteklenmeye hak kazandı. Bu projeler arasında Karabük'ten desteklenen 4 proje ve diğer projeler için, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vali Mustafa Yavuz ve yararlanıcı kurum temsilcilerinin katılımıyla “Proje İmza Töreni” gerçekleştirildi.
Bu kapsamda Karabük'ten desteklenen; Safranbolu Kaymakamlığınca yürütülecek olan, “Karabük Ekoturizm ve Doğa Turizmi Sporlarının Geliştirilmesi Projesi” ile bölgenin doğa turizmi potansiyelinin artırılması için kanyon ve kamp alanlarının belirlenmesi, rotaların ve haritaların oluşturulması amaçlanıyor ve 180 gün süreli danışmanlık sağlanacak.
Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülecek olan; “Müze Köyün Turizme Açılan Kapısı Projesi” ile Müze Köy projesinin hayata geçirilmesi ve tanıtılması için danışmanlık hizmeti verilecek.
Mesleki Gelişimine Yönelik Teknik Destek Kapsamında Karabük'ten desteklenen projelerde;
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülecek olan “Kırsalda Usta Öğrenciler İş Başında” projesi ile üreticilere ve teknik personellere yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek. Safranbolu, Eskipazar ve Eflani ilçelerinde farklı konularda eğitimler planlanacak.
Uluslararası Öğrenciler ve Eğitim Derneği tarafından yürütülecek olan “Sağlıkta İstihdam Yaratıyoruz” projesi ile engelli ve yaşlı bireylere nitelikli sağlık hizmeti sunmak amacıyla, 50 kişiye uygulamalı eğitim ve eğitici eğitimi verilecek. Eğitim programı çeşitli sağlık hizmetleri konularını kapsayacak.
Valilik makamında gerçekleşen imza törenine, Vali Mustafa Yavuz’un yanı sıra; Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, İl Yazı İşleri Müdürü Gülsefa Köroğlu Kelleci, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Karabük Koordinatörü Sakin Eren, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet İncekara, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Özlem Koçak, Zonguldak Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Okan Şentürk, Uluslararası Öğrenci ve Eğitim Dernek Başkanı Sadık Başkaya, Doğan Hayat ve Eğitim Yönetim Yatırım Derneği Başkanı Mustafa Doğan, Kdz.Ereğli Bisiklet Sevenler Derneği Başkanı Uğur Duru ve kurum kuruluşlarının ilgili personelleri katıldı.
İmzalanan projelerin hayırlı olmasını dileyen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vali Mustafa Yavuz; “2024 yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı ve Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek kapsamında önemli projelere imza attık. Turizmden tarıma, eğitimden sağlığa kadar geniş bir perspektifi kapsayan projelerimizin şehirlerimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Çubuk Gölü çevresindeki kaçak yapılara yıkım kararı
Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan Çubuk Gölü etrafında bulunan 4 ruhsatsız yapı için yıkım kararı çıkarıldı. Yapı sahiplerine Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından 30 günlük mühlet verildi.
Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan ve yılın 4 mevsimi binlerce tatilcinin ziyaret ettiği Çubuk Gölü etrafında, yapı denetim gruplarının yaptığı incelemeler sonucunda ruhsatsız yapılaşma tespit edildi. Yapılan değerlendirmeler sonrası, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. ve 32. unsurları kapsamında 4 yapı hakkında yıkım kararı çıkarıldı.
30 günlük müddet tanındı
Yapı sahiplerine, Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından, ruhsatsız yapıları yıkmaları için 30 günlük müddet verildi. Bu mühlet zarfında rastgele bir süreç yapılmaması durumunda, yıkım süreçleri Vilayet Özel Yönetimi tarafından gerçekleştirilecek. Yıkım masrafları ise yüzde 20 ziyadesiyle yapı sahiplerinden tahsil edilecek. Ayrıyeten, ilgili şahıslara idari para cezası da uygulandı.