Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bahçesini  tavuklarından korumak için 70 metrelik tünel yaptı

Yenice Yayın: 07.06.2021 07:52
Yazar:
Bahçesini  tavuklarından korumak için 70 metrelik tünel yaptı

Yenice ilçesinde, Cemil Karaçengel (35), 210 civarında tavuğunun hem kendi bahçesi hem de komşularının sebzelerine zarar vermemesi için 70 metre uzunluğunda ağaç ve emniyet şeridi ikaz bandından tünel yaptı. Tünelden geçen tavuklar sebzelerin bulunduğu bahçelerde hiçbir yere zarar vermeden yonca gidip gelebiliyor.
Tavuk tüneli yöntemi ile tavuklarının bahçesindeki sebzelere zarar vermesinin önüne geçen Cemil Karaçengel, “Bahçemize zarar vermeden kendi otlayacakları alana güvenli bir şekilde geçiyorlar. Bizlerde huzurlu ve mutlu bir şekilde mahsullerimizi koruyoruz.’’ dedi.
İlçeye bağlı Ibrıcak köyünde yaşayan 2 çocuk babası Cemil Karaçengel, kümesindeki 210 tavuğun bahçesindeki sebzelere zarar vermeden yonca ve otların bulunduğu alana geçebilmeleri için internette araştırma yaptı. Karaçengel gördüğü projeden esinlenerek 70 metre uzunluğunda ağaç ve emniyet şeridi ikaz bandından tünel yaptı. Karaçengel, tavuklarını tünelden geçirerek yonca ve buğdayların bulunduğu 2 dönüm alanda beslenmelerini sağlamaya başladı.
Cemil Karaçengel, tavuk ve horozlarının bahçelerine ve ekinlerine zarar vermeden kendi otlayacakları buğday ve yoncaların bulunduğu alana geçişleri için çoğu ağaç aksamlı, emniyet şeridinden oluşan tünel oluşturduklarını söyledi.
“ 1 ay uğraştı ve tünele alıştırdı”
Tavukların tünelden geçmelerinde ilk başta sıkıntı yaşadıklarını belirten Karaçengel, “ Tüneli 4-5 günde yaptık ama hayvanlarımızı alıştırmak için 1 ay uğraştık. Tavuk ve horozların tünelin içerisinden gitmelerini sağlamaya çalıştık. Sonucunu aldık ve hayvanlarımız ekili alana zarar vermeden otlanacağı alana güvenli bir şekilde gidiyor. Bizlerde huzurlu ve mutlu bir şekilde mahsullerimizi koruyoruz ’’dedi.
Tüneli görenlerin şaşkınlık yaşadığını ifade eden Karaçengel, “ Dışarıdan gelen arkadaşlarımız biraz enteresan baktı projeye. Sırf gidiş gelişlerini izlemek için geliyor ve ardından organik yumurtaları alarak ayrılıyor” ifadesine de yer verdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.