Aynı Anda 15 Kişiyi Mat Etti - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Temmuz, 2014 07:39 tarihinde yayınlandı
0
0

Aynı Anda 15 Kişiyi Mat Etti

ZONGULDAK 20 Yaş Altı Asya Satranç Şampiyonu ve Türkiye Satranç 1. Ligi Masa 2.’si Hindistanlı Swayams Mishra, Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde düzenlenen etkinlikte aynı anda oynadığı 15 kişiyi mat etti. Alaplı Aktif Gençlik Spor Kulübü’ne iki yıl önce transfer olan 20 Yaş Altı Asya Satranç Şampiyonu ve Türkiye Satranç 1. Ligi Masa 2.’si Hindistanlı Swayams Mishra, Alaplı Kaymakamlığı tarafından düzenlenen satranç turnuvasında gösteri maçı yaptı. 15 satranç oyuncusu ile aynı anda maç yapan Hintli Swayams Mishra, 2 saat süren oyunda 15 satranç oyuncusunu mat etti. Aynı zamanda “Grand Master” unvanına sahip olan bilgisayar mühendisi Swayams Mıshra, ilçeye ilk kez geldiğini, Alaplı ve Ereğlili satranççıların iyi olduğunu söyledi. Eylül ayında Bulgaristan, Yunanistan ve Litvanya’da düzenlenecek müsabakalarda da yer alacağını kaydeden Mishra, “Benim için iyi bir tecrübe olacak. Buradaki oyuncular gayet iyi, satranç her geçen gün burada gelişiyor. Ümit ediyorum ki ileride international master oyuncular bu semtten çıkacak. Eylül ayında Bulgaristan, Yunanistan ve Litvanya’da düzenlenecek müsabakalarda da yer alacağım” dedi. Alaplı Aktif Gençlik Spor Kulübü Antrenörü Semih Özdemir ise, “Kulüp olarak Türkiye Birinci Ligi’nde oynuyoruz. 22-29 Haziran tarihlerinde Konya’da yapılan Türkiye Satranç Birinci Ligi’nde mücadele ettik. Hedefimiz gelecek yıl yapılacak müsabakalarda ilk 3’e girmektedir” diye konuştu. Swayams Mishra’ya karşı oynayan sporculardan Çise Güntay, oldukça heyecanlı olduğunu belirterek, “Geçen yıllarda Zonguldak’ta yarışmıştım. Orada başarılı olamamıştım. Şimdi yine aynı hisleri taşıyorum, yani heyecanlıyım” dedi. Hindistanlı Swayams Mıshra, yan yana masalarda oturan ve yaşları 14 ila 50 arasında değişen 15 sporcu ile 2 saat boyunca satranç oynadı. Müsabakayı ise 15-0 kazandı. Müsabakayı sporcuların ailelerinin yanı sıra Alaplı Kaymakamı Yıldırım Malgaç izledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
binlerce yillik tarihe yapay zekayla isik tutulan filmin galasina yogun ilgi mgHYP1jB
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Nisan, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Binlerce yıllık tarihe yapay zekayla ışık tutulan filmin galasına yoğun ilgi

Türkiye’de bir ilçe için yapay zeka desteğiyle hazırlanan ilk eser olma özelliğine sahip “Yedi Kemerli Bir Zaman Geçidi Taşköprü” filmi, düzenlenen galada izleyiciyle buluştu. 14 dakikalık film, izleyicilerden büyük beğeni topladı.

Türkiye’de bir ilçe için yapay zeka desteğiyle hazırlanan ilk eser olma özelliğine sahip “Yedi Kemerli Bir Zaman Geçidi Taşköprü” filmi, Kastamonu Taşköprü ilçesinin binlerce yıllık tarihini özetliyor. Roma döneminde Paflagonya’ya başkentlik yapmış “Pompeiopolis” adıyla yerleşimden, ilçenin simge eseri Yedi Kemerli Taşköprü’ye uzanan tarihi bir yolculuğu konu alan 14 dakikalık kısa film, birbirini takip eden yedi dönemi birleştiriyor. Geçmişin izlerini günümüzün dijital anlatım imkanlarıyla birleştiren film, izleyiciyi antik çağın sokaklarından Osmanlı mimarisinin zarif dokusuna uzanan görsel bir zaman tüneline davet ediyor. Arkeolojinin kayıp dehlizlerinde kalan bilgiler ve kentin mimari dokusu yapay zeka teknolojisiyle harmanlanarak etkileyici bir anlatı ortaya koyuyor. Taşköprü’nün kültürel mirasını daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlayan bu çalışma, yeni nesil görsel anlatım biçimlerine ilgi duyan izleyiciler kadar yörenin insanlarına da hitap ediyor. Geçmiş ile geleceği aynı potada eriten bu kısa film, bölgenin turizm potansiyeline de önemli katkı sunmayı hedefliyor. “Yedi Kemerli Bir Zaman Geçidi Taşköprü” isimli kısa film Taşköprü Belediyesi için Muazzam İşler Yapım şirketinin altı aylık yoğun bir çalışmayla ortaya çıkartıldı.

İstanbul’da gerçekleştirilen premier galanın ardından Kastamonu’da da gala gerçekleştirildi. Filmi izleyen vatandaşlar dakikalarca alkışlarken, gösterimin ardından gerçekleştirilen söyleşide ise film ile ilgili bilgiler verildi. Ayrıca katılımcılar filmle ilgili fikilerini dile getirme fırsatı buldu.

“İlerleyen süreçte çok daha özel projelerimiz olacak”

Galanın ardından açıklamalarda bulunan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “Filmin adı Yedi Kemerli Zaman Geçidi Taşköprü. Taşköprü’nün tarihi sürecini 14 dakikalık bir süre içerisinde ifade etmeye çalıştık. Gerek senarist, gerek yapımcının çok özel çalışmalarıyla ortaya çıkan bir film oldu. Bizim amacımız geçmiş dönemlerdeki değerlerimizin bugüne taşınması. Yeni jenerasyonun yani gençlerin özellikle dijital çağda, dijital ile yoğun ilgilerinde yapay zeka ile yapılan bu filmi çok geniş alanlara ulaştıracaklarını, izleyeceklerini ve Taşköprü’yü çok daha fazla bir tanıma imkanı doğuracağını düşünüyoruz. Filmin içeriği Taşköprü, Taşköprü’nün gelişimi ve bugüne kadarki süreç. Dolayısıyla son derece mutlu olduğumu ifade ederim. Galamızın ilkini İstanbul’da yaptık. İstanbul’daki galada oldukça ilgi görmüştü, o katılımcılara da bugün de başta Valim olmak üzere herkesin katılımını gerçekten çok kıymetli ve değerli buluyorum. Değerli sanatçılarımız var aramızda, onların katılımlarıyla da ayrıca bir anlam buldu. İnşallah başka programlarda buluşacağız. İlerleyen süreçte çok daha özel projelerimiz olacak. Süreç içerisinde açıklayacağız. Çok özel çalışmalarımız var, inşallah onları da paylaşacağız” dedi.

“Bizi sevindiren bir çalışma”

Filmle ilgili düşüncelerini ifade eden ünlü sanatçı Halil Ergün de, “Bir tarihi süreci, bir kültürel ve uygarlık tarihini başlardan başlayarak insan ve uygarlık ve değişik değişik kadrolar üstüne koyarak bugünkü kentimizi, Taşköprü’yü ve Kastamonu’yu dile getiren ve bir kültürün sahipliğini çeviren, bizi sevindiren bir çalışma. Onur duydum. Daha da gelişecek malzemeler var bu alanlarda, bunlar da inşallah gelişecek” şeklinde konuştu.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu milletvekilleri Fatma Serap Ekmekci ve Halil Uluay da galada yaptığı konuşmada, filmin binlerce yıllık mirası sinemaya yansıtması açısından çok kıymetli olduğunu ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Pasta kesimiyle sona eren galaya Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci, Taşköprü Kaymakamı Abdullah Demirdağ, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, ünlü sanatçılar Halil Ergün ve Aliye Uzunatağan, filmin yapımcısı Zeynep Kahreman, filmin senaristliğini yapan Kent Tarihi Müzesi Müdürü Arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu, siyasi parti ve STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin