blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2024 13:13 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Atina’da Sahra’dan gelen çöl tozu gökyüzünü turuncuya boyadı

Yunanistan’da Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutu nedeniyle başkent Atina’da gökyüzü turuncuya büründü.

Kuzey Afrika'daki Sahra Çölü'nden rüzgarlarla taşınan toz bulutu dün Yunanistan’ın başkenti Atina’yı etkisi altına aldı. Atina’yı kaplayan çöl tozu nedeniyle gökyüzü turuncuya döndü. Atina’nın simgesi Akropolis de toz bulutlarının arasında kayboldu. Hava kirliliğinin arttığı kentte solunum rahatsızlığı olanların dışarı çıkmaması ve maske takmaları tavsiye edildi. Bugün itibarıyla etkisini kaybeden toz bulutu ülkenin kuzeyindeki Selanik kentine kadar ulaştı. Sahra Çölü’nden her yıl 60-200 milyon ton kadar toz yayılıyor.(İHA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sıhhatinin yalnızca estetik değil, birebir vakitte genel sıhhatle direkt alakalı olduğunu belirterek, tertipli dermatolojik taramaların hayati kıymet taşıdığına dikkat çekti.
Cilt hoşluğunun bireyin dış görünümünün yanı sıra sıhhat durumunu da yansıttığını ifade eden Büyük Anadolu Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, "Bakımlı ve sağlıklı bir cilt kişinin hem ruhsal hem fizikî sıhhatini olumlu tesirler. Dermatolojik taramalar yalnızca estetik tasalarla değil, önemli hastalıkların erken teşhisi için de gereklidir" dedi.

"Cilt kanserinde erken teşhis hayat kurtarır"
Cilt sıhhatinin sırf kozmetik bir problem olarak görülmemesi gerektiğini tabir eden Dr. Başar, "Dermatolojik kontroller, bilhassa cilt kanseri üzere önemli hastalıkların erken evrede teşhis edilmesine imkan sağlar. Güneş lekeleri ve benlerdeki değişiklikler kıymetlidir. Bu nedenle yılda en az bir kere cilt muayenesinden geçmek epeyce değerlidir" diye konuştu.

Genetik yatkınlık ve güneş tesirine karşı tarama önerisi
Güneşin ziyanlı tesirlerine ve genetik yatkınlıklara da değinen Dr. Başar, "Deri kanseri açısından risk taşıyan bireylerin sistemli denetim yaptırmaları, mümkün riskleri erkenden fark etmelerini sağlar. Güneş lekeleri, benlerdeki hal, renk ve boyut değişiklikleri kesinlikle bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir" tabirlerini kullandı.
Ciltteki değişimlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başar, "Unutulmamalıdır ki erken teşhis sırf cilt sıhhatini değil, hayat kalitesini de direkt tesirler. Bugün atılacak küçük bir adım, gelecekte büyük bir fark oluşturabilir" diyerek vatandaşları nizamlı denetim konusunda uyardı.

Bizi sosyal medyadan takip edin