blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ocak, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Atık plastik şişe ve galoşlardan kostüm tasarlayıp çevre sorunlarıyla savaşlara dikkat çektiler

Amasya’da bayan sanatkarlar, atık plastik şişe ve galoşlardan tasarladıkları kostümlerle etraf problemlerinin yanı sıra savaşların yıkıcı tesirlerine dikkat çekti. Amasya Olgunlaşma Enstitüsü’nün düzenlediği projede tasarlanan kostümler huzur manasına gelen lila ve siyah renge boyanarak savaşların yıkıcı tesirine karşı barış hayalleriyle renklendirildi.

“Sessiz çığlık” temalı kostümler
Moda dizayncısı ve etraf aktivisti Elif Kılıç’ın öncülük ettiği atölye çalışmasıyla Amasya Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki usta öğreticiler atık materyaller kullanılarak kostümler hazırladı. Savaşların en büyük mağdurları olan annelerle çocuklarına ithaf edilen “Sessiz Çığlık” temalı kostümler dünya genelinde huzurun, barışın, umudun ve hayallerin rengi olan lila rengi ile savaşın yıkıcı tesirlerini vurgulamak için siyah renkle şekillendirildi.

‘Atıktan sanata kostüm tasarımı’
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Olgunlaşma Enstitüleri ile yürüttüğü Klasik ve Sanatsal Sözle İklim Değişikliği Projesi çerçevesinde geri dönüşüm faaliyetlerine katkı emelli ‘Geri Dönüşümden Sanata’ bahisli söyleşi de düzenlendi. Söyleşide moda dizayncısı ve etraf aktivisti Kılıç, uzun müddettir yürüttüğü faaliyetleri anlatıp farkındalık oluşturmak hedefli uyguladığı çalışmalarını paylaştı.
Atık pet şişelerin ve kullanılmış galoşların toplanıp sanat yapıtına dönüştürüldüğü çalışmanın bir ayda tamamlandığını belirten Elif Kılıç, “Moda, bulunduğu yüzyılın meselelerini yansıtan bir yapıya sahip. Bilhassa iklim değişikliği günümüzün ve gelecek yüzyılın en büyük sorunlarında biri. Bu hususta tüm bayanların takviyesine gereksinimimiz olduğuna dikkat çekip davranış değişikliği sağlamak için bu projeyi gerçekleştirdik” dedi.

Hitit kraliçesi Puduhepa da tasvir edildi
3 bin 300 yıl evvel Kadeş Antlaşması’nın yapılmasını sağlayan Anadolu’nun en güçlü bayan figürlerinden Hitit Kraliçesi Puduhepa’yı da tasvir ettiklerini anlatan Kılıç, “Puduhepa’nın Anadolu topraklarında savaşı barışa çevirdiği için bayanların dönüştürücü tesirinin altını çizen bir çalışmaya imza attık” diye konuştu.
Amasya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Niyazi Şişik, tecrübeleriyle projeye takviye sağlayan Kılıç’a teşekkür etti. Proje koordinatörü Güleç Toprak da manalı projenin tesirli sonuçlar vereceğine inandığını söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
07 Mayıs, 2025 15:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Altın Safran Belgesel Film Festivali Start Aldı

Safranbolu ilçesinde bu yıl 26’ncısı düzenlenen Uluslararası Belgesel Film Festivali başladı.

Festival kapsamında Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, festivalin köklü geçmişine vurgu yaparak, 26'ncı yılına ulaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün tarihi Safranbolu ilçesi, kültürel mirası ve sinema tutkusunu bir araya getiren 26. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Belgesel sinemanın önemini vurgulayan ve kültürel değerlerin kayıt altına alınmasını amaçlayan festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı pek çok katılımcıyı bir araya getiriyor.

Festivalin açılışı kapsamında, Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Çelenk, festival komitesinin başkanlığını da yürüten Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse tarafından sunuldu. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından festivalin anlam ve önemi bir kez daha vurgulandı.

Açılış töreninin ardından Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Elif Köse, festivalin 26'ncı kez düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Belgesel sinemanın sadece bir sanat dalı değil, aynı zamanda toplumların hafızasını oluşturan önemli bir mecra olduğunun altını çizen Başkan Köse, "Bizler de bu hafızayı çoğaltmak ve gelecek nesillere aktarmak için bu festivali sadece etkinlik gibi değil, kültüre verilmiş hizmet olarak görüyoruz. Her geçen sene içeriğinin daha nitelikli ve kapsamlı olması için komitemizle çok uzun süreçte yoğun çabayla çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Belediye Başkanı Elif Köse, zengin içeriğe sahip festivalde 145 ülkeden katılımcının yer aldığını dile getirerek, "Belgesel film festivalimizin her geçen sene belgesel adına yakışır şekilde içeriğinin zenginleştiğini, nitelikli hale geldiğini görüyorum." ifadelerini kullandı.

Festival süresince Safranbolu’nun tarihi ve kültürel dokusuna uygun mekanlarda çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bunlar arasında belgesel film gösterimleri, söyleşiler,  sergiler, paneller ve özellikle çocuklara yönelik belgesel film  atölyeleri yer alıyor. Çocuklara belgesel sinema sevgisinin aşılanması ve yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan atölyeler, festivalin en dikkat çeken bölümlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, festival kapsamında yarışmalı bölümlerde yer alan belgeseller, alanında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek, en başarılı yapımlara ödüller verilecek. Festivalin kapanışı ve ödül töreni, 10 Mayıs 2025 tarihinde yapılacak.

Safranbolu'nun tarihi sokaklarında kültür ve sanatın izlerini bir kez daha yaşatan Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin  hem sinemaseverlere hem de kültür turizmine ilgi duyan ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.