Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi ile Şapka İnkılabının 98’inci yıl dönümü kutlamaları, kortej yürüyüşü ile başladı.
Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Belediyesi tarafından düzenlenen merasimlerle Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi ile Şapka İnkılabının 98’inci yıl dönümü kutlanmaya başlandı. Mustafa Kemal Atatatürk’ün kente geldiğinde karşılandığı Olukbaşı mevkiinde kortej yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüşe Vali Meftun Kollu, Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci, Belediye Lideri Galip Vidinlioğlu ile kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Yürüyüşün akabinde Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Büstüne çelenk sunuldu.
Halk oyunları takımının şovları ile devam eden programda, Atatürk’ün Kastamonu ziyareti sırasında çekilen ve Kastamonu’nun eski fotoğrafları sergilendi.
Serginin açılışında konuşan Vali Meftun Kollu, “Kastamonu’muz, yurdumuzun işgal görmemiş bir yeridir. Hem Çanakkale Savaşında hem de Kurtuluş Savaşında çok fazla da şehit vermiştir. Ayrıyeten İnebolu’dan İstiklal Yolu dediğimiz yol güzergahından Kurtuluş Savaşında Karadeniz üzerinden gelen mühimmatın naklinde çok büyük bir rol oynayarak Kurtuluş Gayretinin zafere ulaşmasında da Kastamonu’muzun çok özel bir yeri vardır. Ulu Lider Atatürk’te bunu bildiği için Kastamonu’dan kendisine davet gelince bir manada Kastamonu’yu ödüllendirerek ziyarete gelmiştir. Tıpkı vakitte da Şapka İnkılabını ve Kıyafet İnkılabını buradan başlatmıştır. Bu da Kastamonu için ayrıyeten övünülecek, gurur duyulacak bir tarihi olay olmuştur. Bende misyona yeni başlamış Kastamonu Valisi olarak bende 3-4 gün sonra bu türlü bir aktiflikte yer almanın memnunluğunu yaşıyorum. İnşallah Kastamonu’muza geçmişten gelen o vizyonla hizmet etmeye devam edeceğiz daima birlikte, vekillerimizle, belediye liderimizle, öteki müdürlerimizle. Allah mahcup etmesin. Programımız devam ediyor, İnebolu’ya kesinlikle gideceğiz. Vaktimiz uygun olursa başka ilçelerdeki programlara da katılacağız. 30 Ağustos’ta bu programı tamamlayacağız. Daday’da da at yarışlarımız olacak. Oraya da inşallah iştirak göstereceğiz” dedi.
Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi ile Şapka İnkılabının 98’inci yıl dönümü çerçevesinde, kentte 30 Ağustos’a kadar çeşitli etkinlikler düzenlenecek.


Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişinin yıl dönümü coşkuyla kutlandı
Karadeniz Ereğli’de üreticilere yüzde 75 hibe destekli fidan dağıtıldı
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında üreticilere yüzde 75 hibe destekli domates ve biber fidesi dağıtıldı.
Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan ve protokol üyelerinin katılımıyla Ereğli’de fide dağıtım töreni düzenlendi. Bakanlık tarafından yüzde 75 hibe, üreticilerin ise yüzde 25 katkısıyla yürütülen TAKEP kapsamında il genelinde toplam 124 bin 130 adet domates ve biber fidesinin toprakla buluşturuldu.
Ereğli’de 6 Milyon 750 bin TL tarımsal hasıla beklentisi
Ereğli’de daha önce dağıtılan 10 bin fideye ek olarak bugün 27 bin 330 fide daha üreticilere teslim edildi. Toplam 37 bin 330 fidenin üretime kazandırılacağı ilçede, bu proje sayesinde yaklaşık 6 milyon 750 bin TL tarımsal hasıla elde edilmesi öngörülüyor. Öte yandan tarımsal üretimi güçlendirmek ve emeğe değer katmak amacıyla Ereğlili çiftçilere son 4 yıl içerisinde toplam 160 milyon TL tarımsal destek sağlandığı vurgulandı.
2026 yılında hedef 30 milyon TL hasıla
Zonguldak genelinde tarımsal üretimi artırmayı hedefleyen 2026 yılı TAKE Projelerinden yaklaşık bin yetiştiricinin faydalanacağı ifade edildi. Projeler kapsamında il genelinde toplam 180 dekarlık alanda ekim planlandığı ve 30 milyon TL tarımsal hasıla hedeflendiği bildirildi. Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, sürdürülebilir tarımı desteklemek amacıyla kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

