Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Kasım, 2023 00:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asırlık fotoğraflar bulundu, tarihi dokusuna uygun yapılıyor

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, yıkılan hizmet binasının yerine yapılan Ticaret Merkezi Projesi’ni, arşivleri tarayarak buldukları asırlık fotoğraflara göre hazırladıklarını belirterek, “Tarihi çarşının bulunduğu alanı yine ticaret merkezine dönüştürüyoruz” dedi.
Samsun’da ticaretin en hareketli olduğu lokasyonların başında gelen Saathane Meydanı’nda Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen büyük dönüşüm projesi hız kesmeden devam ediyor. Bölgedeki tarihi dokunun ön plana çıkarılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, projeyi hazırlarken de tarihi kaynakları referans aldı. Arşivler taranarak 1 asır önce çekilen fotoğraflarda yer alan çarşının bulunduğu alana mevcut tarihi dokuya uygun hazırlanan yeni Ticaret Merkezi Projesi’nin inşası devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, 5 katlı belediye hizmet binasının yıkımının ardından yerine yaptığı Ticaret Merkezi inşaatında yüzde 20 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Tarihi ve turistik bir çarşı olacak Ticaret Merkezi Projesi’nde 2 katlı 19 mağaza, 5 restoran ve 206 araçlık otopark bulunacağı ifade edildi. Uygulanan proje ile bölgenin asırlık dokusunun, ticari kültürünün yapılan dokunuşlarla yaşatılıp gelecek kuşaklara korunarak aktarılması hedefleniyor.

“Tarihi dokuya uygun ticaret merkezi”
Projeyle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bu alanda Büyükşehir Belediyemizin hizmet binası vardı. Tarihi fotoğraflara baktığımızda ise bu alanda çok daha önce 2 katlı bir çarşının bulunduğunu görüyoruz. Bulduğumuz fotoğraflar ışığında Saathane Meydanı’nın tarihi dönüşümü kapsamında burayı da o eski mimarisine uygun yeniden projelendirdik. Mevcut çok katlı binayı yıkarak yeni projenin inşasına başladık. Asırlık fotoğrafları bulduk, projeyi hazırladık ve bugün tarihi çarşının bulunduğu alanı yine ticaret merkezine dönüştürüyoruz” dedi.

“Ticaretin kalbinin attığı yerlerden biri”
Saathane Meydanı’nın kentte ticaretin kalbinin attığı yerlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Demir, “Saathane Meydanı Projemiz kentimiz için çok önemli. Çalışmalar hızla ilerliyor. Burada büyük bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. İnsanlarımızın tarihi havayı soluyacakları, hem geçmişin hem günümüzün modern mimari anlayışını da yansıtan, şehrin turizmine katkı sunacak bir projeyi kentimize kazandırıyoruz. Şimdiden hemşerilerimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Öğr. Gör. Eroğlu: “Dezenformasyon artık ulusal güvenlik meselesidir”

Karabük Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dezenformasyonun artık ulusal güvenlik problemi olduğunu söz etti.
Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dezenformasyonun bir zihin manipülasyonu aracı olduğunu ve çağın en sinsi tehditlerinden biri olduğunu belirtti.
Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dijital şiddetin bir tipi olarak dezenformasyonun bireyleri, kurumları ve hatta devletleri nasıl etkilediğini ayrıntılı bir formda kıymetlendirdi.
Eroğlu, dezenformasyonun kasıtlı olarak yayılan aldatıcı bilgilerle kamuoyunu yönlendirme maksadı taşıdığını belirterek, bu kavramın günümüzde dijital şiddetin bir çeşidi hâline geldiğini söyledi.
Birbirine söz olarak benzeyen kavramların manalarının farklı olduğunu belirten Eroğlu, "Dezenformasyon, mezenformasyon ve malenformasyon kavramları sıklıkla birbirine karıştırılsa da her birinin farklı manalar taşıdığını söz eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Mezenformasyon makus niyet olmadan yapılan yanlış bilgi paylaşımıdır. Malenformasyon ise gerçek bilginin, kamuoyunu yanıltmak gayesiyle fikrinden koparılarak sunulmasıdır" dedi.
Yapılan araştırmalara nazaran palavra haberlerin, yanlışsız içeriklere kıyasla altı kat daha süratli yayıldığını vurgulayan Eroğlu, bunun nedeninin bireylerin bilgiye kolay erişme isteğiyle doğrulama zahmetinden kaçınmaları olduğunu söyledi.
"Dijital medya çalışanları da basın mensubu statüsüne alındı"
Dijitalleşmenin medya üzerindeki tesirlerine de değinen Özçağlar, artık haberlerin büyük oranda dijital ortamda üretildiğini ve yayıldığını, bu durumun ise basın mensuplarına daha fazla sorumluluk yüklediğini belirtti. Kamuoyunda "Dezenformasyon Yasası" olarak bilinen 7418 Sayılı "Basın Kanunu İle Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’un da bu süreçte kıymetli bir yasal düzenleme olduğuna dikkat çeken Özçağlar, internet haberciliğinin "süreli yayın" olarak kabul edilmesinin akabinde dijital medya çalışanlarının da basın mensubu statüsüne alındığını söyledi.
Dezenformasyonla çabada bireylerin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, dijital içeriklerin süratle silinebildiğine dikkat çekerek, "Ekran manzarası almak ve Noterler Birliğinin e-Tespit sistemi üzere araçlar, palavra haberlere karşı kanıt oluşturmak açısından büyük ehemmiyet taşıyor." dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.