blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Aşırı terleme problemine ETS ile kalıcı çözüm

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, aşırı terleme problemine ETS yöntemi ile kalıcı çözümün mümkün olduğunu söyledi.
Aşırı terleme (hiperhidroz), birçok insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Özellikle eller, ayaklar, koltuk altları ve yüz gibi bölgelerde yoğunlaşan aşırı terleme, bireylerin sosyal ve profesyonel yaşamlarında zorluklar yaşamalarına neden olabilir. Neyse ki, tıp dünyasında bu rahatsızlığa etkili bir çözüm sunan endoskopik torakal sempatektomi (ETS) yöntemi mevcut. Medicana International Samsun Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, ETS yöntemine dair bilgiler verdi.
ETS’nin, özellikle el ve koltuk altı terlemesinde etkili olan cerrahi bir müdahale olduğunu belirten Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, “Bu prosedürde, sempatik sinir sistemi hedef alınarak aşırı terlemeye neden olan sinirler kesilir veya klipslenir. İşlem, genel anestezi altında, minimal invaziv tekniklerle gerçekleştirilir. Göğüs boşluğuna yapılan küçük kesiler aracılığıyla endoskop ve cerrahi aletler yerleştirilir ve bu sayede sinirler görüntülenerek müdahale edilir” dedi.

“ETS, aşırı terleme sorununa kalıcı bir çözüm sunar”
Doç. Dr. Çınar, ETS’nin özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde yüzde 95’in üzerinde başarı oranına sahip olduğunu ifade ederek, “Minimal invaziv bir yöntem olduğu için hastalar genellikle kısa sürede iyileşir ve günlük aktivitelerine dönebilir. ETS, aşırı terleme sorununa kalıcı bir çözüm sunar. Birçok hasta, işlem sonrasında terlemenin tamamen durduğunu veya belirgin şekilde azaldığını bildirmektedir. Bu prosedür, deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirildiğinde genellikle güvenli ve komplikasyonsuz bir şekilde tamamlanır. Her tıbbi müdahalede olduğu gibi, ETS’nin de bazı dezavantajları ve potansiyel yan etkileri bulunmaktadır. Vücudun başka bölgelerinde terlemenin artması (kompansatuvar terleme) sıkça görülen bir yan etkidir. Bu durum, hastaların bir kısmı için rahatsız edici olabilir. Nadiren de olsa, göz kapağında düşme ve göz bebeklerinde küçülme gibi belirtilerle ortaya çıkan horner sendromu gelişebilir. Sinirler kesildiği için işlem geri döndürülemez ve bu da kalıcı değişikliklere neden olabilir” diye konuştu.
Aşırı terlemenin yaşam kalitesini düşüren önemli bir sorun olmasına rağmen, ETS gibi etkili ve kalıcı çözümler sayesinde bu problemden kurtulmanın mümkün olduğunu kaydeden Dr. Çınar, “ETS, özellikle el ve koltuk altı terlemesinden muzdarip olanlar için ideal bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Bu yöntemle, sosyal ve profesyonel yaşamda daha özgüvenli ve rahat bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Temmuz, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Arap turistlerden balığa yoğun ilgi

Trabzon’da balık tezgahları yaz sıcağına karşın boş kalmazken, bilhassa Arap turistlerin balığa olan ilgisi dikkat çekiyor. Kentte yaz aylarında büyük balıklara gösterilen ilgi balıkçı esnafının yüzünü güldürüyor.
Trabzon’da balık tezgahları dönem dışında da hareketli günler yaşıyor. Havanın sıcak olması nedeniyle yerli vatandaşlar balığa beklenen ilgiyi göstermese de, Arap turistler büyük balıklara ağır talep gösteriyor. Bilhassa çupra, levrek ve somon üzere iri balıklar, Körfez ülkelerinden gelen turistler tarafından çok büyük ilgiyle satın alınıyor.
Trabzon Balık Hali esnaflarından Turgay Memiş, balık satışlarının yaz periyodunda de sürdüğünü belirterek, "Şu an satışlar olağan formda devam ediyor. Küçük balıklar olan istavrit, mezgit ve seyrek de olsa barbun geliyor. Yetiştirme alabalık, çupra ve levrek de bol ölçüde tezgahlarda yerini alıyor. Lakin sıcak havalar nedeniyle vatandaş çok ilgi göstermiyor, balık dönemini bekliyor. Buna karşın Arap turistlerin balığa ilgisi epey yüksek. Bilhassa somon, çupra ve levrek üzere büyük balıklara yöneliyorlar" dedi.
Balıkçı esnaflarından Aziz Özsandıkçı ise balık çeşitliliğinin azaldığını lakin Arap müşterilerin ilgisinin artarak devam ettiğini tabir ederek, "Şu an mezgit ve istavrit üzere küçük balıklar az olduğu için fiyatlar yüksek. Vatandaş daha uygun fiyatlı balık için dönemi bekliyor. Lakin Arap turistler bu devirde genelde büyük balıkları tercih ediyor. Tezgahta şu an en fazla mezgit ve somon var. Çupra ve levrek ise bilhassa Arap müşterilerin favorisi" diye konuştu.
Fiyatların balık çeşidine nazaran değiştiği tezgahlarda; istavrit 300-350 TL, mezgit 200 TL, somon 250 TL, alabalık 200-250 TL, çupra ve levrek ise 300-500 TL ortasında satışa sunuluyor. Esnaf, yaklaşan dönem öncesi Arap turistlerin gösterdiği bu ilgiden mutlu olduklarını lisana getirirken, yeni balık döneminin bereketli geçmesi temennisinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin