Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Macahel Geçidi kar nedeniyle bir müddettir ulaşıma yine kapandı. 19 gün süren kar esaretinin akabinde 2 Ocak’ta ulaşıma açılan yol bölgede tekrar tesirli olan kar yağışı nedeniyle 8 gündür ulaşıma kapalı bulunuyor. Yolun tekrar ulaşıma açılması için karla çaba çalışmaları devam ediyor.
Artvin’de geçtiğimiz hafta tesirli olan ağır kar yağışı nedeniyle Borçka Macahel geçidi ulaşıma kapandı. UNESCO´nun müdafaası altındaki Türkiye´nin birinci ve tek biyosfer rezerv alanı olan Macahel bölgesi, kış aylarında şiddetli hava şartlarıyla uğraş ediyor. Mescitli, Sistemli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur köylerini kapsayan bu bölgeye ulaşım sağlamak için gruplar ağır bir halde çalışıyor.
Macahel geçidindeki kar kalınlığı yer yer 6-7 metreye ulaşırken, iş makinelerinin uzunluğunu aşan karla gayret edebilmek için takımlar gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Çığ riski taşıyan dik yamaçlarda, gruplar havanın soğuk olduğu saatlerde çalışarak büyük bir titizlikle yol açma süreçlerini gerçekleştiriyor.


Artvin’in Macahel Geçidi’nde kar çilesi
Kastamonu’da çıkan yangında cami kullanılamaz hale geldi
Kastamonu’nun Daday ilçesinde çıkan yangında cami, gasilhane ve yemekhane kullanılamaz hale geldi.
Olay, Daday ilçesi Kayı köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, köy camisinde henüz bilinmeyen sebeple yangın çıktı. Camiden yükselen dumanları fark eden vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine, olay yerine Daday, Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerinden ekipler ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazözler sevk edildi.
Olay yerine gelen ekiplerin müdahalesiyle yangın diğer yapılara sıçramadan kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının devam ettiği yangında, yarım asırlık cami ile gasilhane ve yemekhane kullanılamaz hale geldi.
Yangınla ilgili bilgi veren Kayı Köyü Muhtarı İbrahim Terzi, “Camiye gelip itfaiyeyi aradık. İtfaiye ile Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı ekipler geldi, müdahalede bulundu. Camimiz, 1976 yılında yapılmıştır. Caminin yanında morg ve yemekhane var. Onlar da zarar gördü, hepsi yandı. Yangının neden çıktığını bilmiyoruz. Yangın kontrol altına alındı ama soğutma çalışmaları sürüyor” dedi.

