Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2024 16:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Artvin’de tır kuyruğunda iftar telaşı

Artvin’de, tır şoförlerinin Sarp Sınır Kapısı’nda zorlu ramazan mesaileri sürüyor. Kilometrelerce uzayan tır kuyruğunda sürücüler, ekmek teknelerinde hazırladıkları iftar sofralarında oruçlarını açıyor.
Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde buluna Sarp Sınır Kapısı’nda Gürcistan’a geçmek için bekleyen tır sürücülerinin oluşturduğu kuyruk kilometrelerce uzadı. Günlerce sıranın kendilerine gelmesini bekleyen tır sürücüleri, ailelerinden uzakta oruçlarını açtı.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen sürücüler, tır parklarını doldurunca Karadeniz sahil yolu üzerinde bulunan yolun kenarına park ederek sıralarını beklemeye başladı.
Tır kuyruğu bu kez Ramazan ayına denk gelince, sürücüler araçlarında kendi imkanlarıyla hazırladıkları yemeklerle oruçlarını açtılar.
20 yıllık tır şoförü Gürsel Emen (63), “ şuanda Gürcistan’a girmek için sıra bekliyorum Hopa’dayız. 48 saattir sıranın gelmesi için bekliyorum. Sanırım 24 saat yine beklemem gerekecek. Hava güzel olunca araçlarımızda iftar açıyoruz. Yağmurlu olursa restoranlarda iftarımız açıyoruz. Bizde bugün iftarımızı Hopa’da açacağız. Yemeğimizde bugün balık var yanında salatamız var. Allah hereksin niyetini kabul etsin.
Tırcılık macera işi, para kazanmadan yada az kazanarak isteyen buyursun yapsın. Zorluğu var, katlanmak lazım. Allah büyün meslektaşlarıma kolaylık versin” dedi.
Mehmet ÖZ (52) ise, “son yıllarda gümrük kapıları çok yoğun, Azerbaycan’a gitmek için Hopa’da sıra bekliyorum. Ramazan dolayısıyla iftar saati yaklaştı. Bugün Allah’a şükür yağmur yağmıyor. Bizim için büyük avantaj , iftarımız burada açacağız.
Tırıcılık zor ailenden uzaksın bir nevi gurbet. Biz alıştık bu meslek hastalık gibi arkadan gelen gençlerimiz bu işi tercih etmiyor. Hayat böyle ben alıştım ailemde alıştı yapacak bir şey yok. Bütün arkadaşlara kazasız belasız hayırlı yolculular dilerim” ifadelerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

OKA, Avrupa Komisyonu’nun “Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon” programına katılmaya hak kazandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü uyumunda faaliyetlerini yürüten Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Avrupa Komisyonu’nun "Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon" programına katılmaya hak kazandı.
OKA, Avrupa Kurulu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından açılan ve 200’den fazla müracaatın alındığı "Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon" (Innovation for Place-Based Transformations) başlıklı hazırlık hareket planı davetinde, Avrupa seviyesinde seçilen sınırlı sayıdaki kamu kurumu ortasında yer aldı.
Ajansın 16 Aralık 2024 tarihinde sunduğu müracaat, 24 Nisan 2025’te Avrupa Komitesi tarafından resmen kabul edildi. Ajans, TR83 Bölgesi’ni (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) temsilen, "Döngüselliği Başarma" (Achieving Circularity) başlığı altında 11 modülden oluşan kapsamlı bir kapasite geliştirme sürecine iştirak sağlayacak. Program, Avrupa Birliği Üye ve Aday Ülkeleri ile Ufuk Avrupa Programı’na Asosiye Ülkelerdeki kamu kurumlarının sürdürülebilir dönüşüm kapasitelerini artırmayı hedefliyor. 60 saatlik eğitim süreci boyunca Dönüşüm Siyasetlerinin Tasarımı, Çok Paydaşlı Yönetişim ve Lokal Yenilikçilik üzere kritik alanlarda kurumsal kapasite geliştirilecek; Avrupa’nın farklı bölgelerinden iştirakçilerle ortak öğrenme ve tecrübe paylaşımı sağlanacak; ajans ve ilgili lokal kurumlar, döngüsel iktisat uygulamalarında siyaset teklifleri geliştirme fırsatına sahip olacak.

OKA çalışmaları ve bölgesel döngüsel iktisat potansiyeli tesirli oldu
Ajansın programa kabul edilmesinde, bölgenin güçlü biyokütle potansiyeli ile OKA’nın sürdürülebilirlik alanında yürüttüğü çok boyutlu çalışmalar belirleyici rol oynadı. TR83 Bölgesi değerli bitkisel üretim ve hayvancılık kapasitesine sahip olup, her yıl yaklaşık 50 bin ton fındık kabuğu, 40 bin ton çeltik kavuzu ve 5 bin 500 ton mezbaha atığı üzere organik yan eser üretiyor. Hâl, pazar yerleri ve besin sürece endüstrilerinden kaynaklanan başka organik artıklarla birlikte bu atıkların döngüsel iktisat çerçevesinde kıymetlendirilmesi büyük bir kalkınma potansiyeli sunuyor. OKA, dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerinin entegre formda ilerletilmesi maksadıyla geliştirdiği programlar aracılığıyla işletmelerin teknik kapasitelerini ve yatırım altyapılarını güçlendiriyor. Organize sanayi bölgelerine yönelik çevresel sürdürülebilirlik, kaynak verimliliği ve atık idaresi hususlarında eğitim ve danışmanlıklar sunarken, Çorum’da mezbaha atıklarının yaş mama üretiminde kıymetlendirilmesine yönelik örnek projeleri de yaygınlaştırıyor. Bu potansiyel ve düzgün uygulama örnekleri, Ajansın döngüsel iktisat perspektifini lokal seviyede faal biçimde uygulamaya koyduğunun göstergesi olarak Avrupa Kurulu tarafından da değerlendirildi.

Mehlika Dicle: "Sürdürülebilir kalkınma seyahatini Avrupa’daki paydaş kurumlarla birlikte şekillendireceğiz"
OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, mevzuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Ajansımızın döngüsellik, iklim ahengi ve kaynak verimliliği üzere alanlarda sürdürdüğü çok taraflı çalışmalar, Avrupa Kurulu nezdinde de takdir görmüştür. Bu programla birlikte yalnızca kapasitemizi geliştirmeyecek, birebir vakitte bölgemizin sürdürülebilir kalkınma seyahatini Avrupa’daki paydaş kurumlarla birlikte şekillendireceğiz."

Gelecek Vizyonu: Yeni iş birlikleri ve ölçeklendirme
Programın çıktıları doğrultusunda OKA, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yeşil iktisat ve döngüsel dönüşüm ekseninde yeni projeler geliştirmeyi, mevcut uygulamaları ölçeklendirmeyi ve yeni iş birlikleri geliştirmeyi hedefliyor. Tarım, besin sanayi ve atık idaresi üzere kesimlerde yenilikçi dönüşüm senaryoları üzerine çalışmalar devam edecek

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.