Artvin’de Çoruh nehri üzerinde enerji üretimi amacıyla kurulan baraj ve hidroelektrik santralleri enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sunuyor.
Çoruh Nehri üzerinde yer alan Deriner, Borçka, Muratlı ve Artvin barajları, sağladıkları enerji üretimiyle Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunmayı sürdürüyor. Bu 4 hidroelektrik santrali yapıldıkları yıldan bu yana toplamda 42 milyar 96 milyon kilovatsaat enerji üretirken, bununla birlikte ülke ekonomisine katkısı 129 milyar TL’yi aştı.
249 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek ikinci barajı olan Deriner Barajı, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Bugüne kadar barajda 18 milyar kilovatsaat enerji üretirken, bu üretimin ülke ekonomisine katkısı 49 milyar TL’yi aştı. Barajın kurulu gücü 670 megawatt, yıllık ortalama enerji üretim kapasitesi ise 2 milyar 118 milyon kilovatsaat olarak gerçekleşti.
Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarıyla bugüne kadar toplamda 129 milyar TL’lik ekonomik fayda sağladı.


Artvin’de Çoruh Nehri’ndeki 4 barajdan Türkiye ekonomisine 129 milyar TL’lik katkı
YKS adayları resmi tatilde kütüphane mağduriyeti yaşadı
Rize’de 19 Mayıs resmi tatilinde İl Halk Kütüphanesi’nin kapalı olması nedeniyle ders çalışacak sessiz ortam bulamayan YKS adayları, yöneldikleri Gençlik Merkezi kütüphanesinde de yoğunluk nedeniyle yer bulamayınca mağduriyet yaşadı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) kısa süre kala sessiz ortamda ders çalışmak isteyen öğrenciler, resmi tatilde kapalı olan kütüphaneler nedeniyle mağduriyet yaşadı.
Sınava hazırlık sürecinde özellikle sessiz ve düzenli çalışma ortamlarını tercih eden öğrenciler, sabah saatlerinde Rize İl Halk Kütüphanesi’ne geldi. Ancak resmi tatil nedeniyle kütüphanenin hizmet vermediğini gören öğrenciler alternatif alanlara yöneldi.
Bazı öğrenciler çözümü Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Merkezi’nde bulunan kütüphaneye gitmekte buldu. Bu kez de yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulmakta zorlanan öğrenciler, çalışmalarını binada boş buldukları masa ve alanlarda sürdürmek zorunda kaldı.
İl Halk Kütüphanesi kapalı olduğu için sürekli geldiği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait kütüphanede çalışmak için yer bulamadığını belirten Veysel Baki Biçer, “Halk Kütüphanesi kapalı olduğu için bugün burası çok yoğun. Erken geldim, yani saat 10.00-11.00 gibi geldim. Geldiğim andan itibaren kütüphanede her yer dolu. Oturacak yer bulamadım, bu yüzden geri döneceğim” ifadelerini kullandı.

