Reklam
Reklam
artvinde coruh nehrindeki 4 barajdan turkiye ekonomisine 129 milyar tllik katki JfLCp7E9
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Eylül, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
0

Artvin’de Çoruh Nehri’ndeki 4 barajdan Türkiye ekonomisine 129 milyar TL’lik katkı

Artvin’de Çoruh nehri üzerinde enerji üretimi amacıyla kurulan baraj ve hidroelektrik santralleri enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sunuyor.

Çoruh Nehri üzerinde yer alan Deriner, Borçka, Muratlı ve Artvin barajları, sağladıkları enerji üretimiyle Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunmayı sürdürüyor. Bu 4 hidroelektrik santrali yapıldıkları yıldan bu yana toplamda 42 milyar 96 milyon kilovatsaat enerji üretirken, bununla birlikte ülke ekonomisine katkısı 129 milyar TL’yi aştı.

249 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek ikinci barajı olan Deriner Barajı, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Bugüne kadar barajda 18 milyar kilovatsaat enerji üretirken, bu üretimin ülke ekonomisine katkısı 49 milyar TL’yi aştı. Barajın kurulu gücü 670 megawatt, yıllık ortalama enerji üretim kapasitesi ise 2 milyar 118 milyon kilovatsaat olarak gerçekleşti.

Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarıyla bugüne kadar toplamda 129 milyar TL’lik ekonomik fayda sağladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tarihi kentte tulum sesi yukseldi iTdM8F2V
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Tarihi kentte tulum sesi yükseldi

Düzce Belediyesi’nin yürüttüğü kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkan Konuralp Antik Kenti, bu kez tarihin içinden yükselen tulum ezgilerine ev sahipliği yaptı. 8 yaşındaki Ahmet Semih Toraman, tarihi atmosferde tulum çaldı, geleceğe dair en büyük hayalini paylaştı.

Yakın zamanda restorasyon çalışmalarının başlayacağı Konuralp Antik Kenti bir yandan yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken, diğer yandan da sanatla ilgilenenlerin uğrak noktası haline geldi. Konuralp İlkokulu öğrencisi 8 yaşındaki Ahmet Semih Toraman da babası ile birlikte tulum provalarını Konuralp Antik Kenti’nde yapıyor. Enstrümana ilgisinin babası sayesinde başladığını söyleyen Toraman; “Tulum çalmayı babamdan öğrendim, sonra kendi kendime geliştirdim. İleride de bu işi yapmayı düşünüyorum” dedi.

Provalar; arabada, tarlada ve Konuralp sokaklarında

Oğlunun müziğe olan ilgisini büyük bir gururla destekleyen baba Nedim Toraman ise tulum serüveninin küçük bir hediye ile başladığını anlattı.

Tulum sanatçısı bir arkadaşının hediye ettiği küçük tulumun ardından Ahmet Semih’in kendini geliştirdiğini ifade eden Toraman, oğlunun her fırsatta prova yaptığını söyledi.

Kendisi de kemençe çaldığını belirten Toraman, “Akşamları arabada çalıyoruz, Konuralp’in sokaklarında ve bazen hafta sonu tarlaya gittiğimizde prova yapıyoruz. Kültürünü yaşatıp geliştirmesi çok kıymetli. Başka enstrüman çalarsa da yardımcı olacağım” diye konuştu.

Konuralp’in tarihi dokusunun kendileri için çok özel olduğunu vurgulayan Toraman, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından antik kentte oğluyla birlikte konser verme hayali kurduklarını belirterek, “Burada yürümek, burada çalmak, burayı hissetmek farklı bir duygu. İnşallah restorasyon bittikten sonra bu atmosfer içerisinde baba oğul bir konser vermek istiyoruz. Çocuğumla birlikte aynı sahneyi paylaşmayı hayal ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Düzce Belediyesi’nin çalışmalarıyla tarihi mirası yeniden ayağa kaldırılan Konuralp Antik Kenti, kültür ve sanatın buluştuğu özel anlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin