Artvin’de Çoruh nehri üzerinde enerji üretimi amacıyla kurulan baraj ve hidroelektrik santralleri enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sunuyor.
Çoruh Nehri üzerinde yer alan Deriner, Borçka, Muratlı ve Artvin barajları, sağladıkları enerji üretimiyle Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunmayı sürdürüyor. Bu 4 hidroelektrik santrali yapıldıkları yıldan bu yana toplamda 42 milyar 96 milyon kilovatsaat enerji üretirken, bununla birlikte ülke ekonomisine katkısı 129 milyar TL’yi aştı.
249 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek ikinci barajı olan Deriner Barajı, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Bugüne kadar barajda 18 milyar kilovatsaat enerji üretirken, bu üretimin ülke ekonomisine katkısı 49 milyar TL’yi aştı. Barajın kurulu gücü 670 megawatt, yıllık ortalama enerji üretim kapasitesi ise 2 milyar 118 milyon kilovatsaat olarak gerçekleşti.
Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarıyla bugüne kadar toplamda 129 milyar TL’lik ekonomik fayda sağladı.


90
Artvin’de Çoruh Nehri’ndeki 4 barajdan Türkiye ekonomisine 129 milyar TL’lik katkı
8
Çorum semalarında Ay ve Venüs buluşması
Türkiye’nin birçok bölgesinde gözlemlenen Ay ve Venüs’ün gökyüzündeki muhteşem buluşması, Çorum’da da görsel bir şölene sahne oldu.
Akşam saatlerinde Çorum semalarına bakan vatandaşlar, nadir görülen gökyüzü olaylarından birine tanıklık etti. Hilal şeklindeki Ay ile parlaklığıyla dikkat çeken Venüs gezegeninin aynı karede buluştuğu anlar, gökyüzünde eşsiz bir manzara oluşturdu. Ay ve Venüs’ün birbirine bu denli yakın konumlanması, akıllara şanlı Türk bayrağındaki ay ve yıldız figürünü getirdi.

