Artvin’de ağır kar yağışı sonrası cadde ve sokakların kardan temizlenmesi için çalışma yapan belediye gruplarına farklı ünitelerdeki belediye çalışanları ve vatandaşlar dayanak oldu. Belediye grupları ve vatandaşlar, kar temizleme çalışmalarını imece yöntemiyle sürdürürken, gece ise cadde ve sokaklarda biriken karlar kamyonlarla taşındı.
Artvin’de tesirli olan ağır kar yağışı nedeniyle cadde ve sokaklar karla kaplandı. Belediye takımları, kar küreme süreçleriyle temizlenmeyen karları iş makineleriyle kamyonlara yükleyerek taşıdı. Gece boyunca süren çalışmalarla, kentin merkezindeki yollar ve kaldırımlar büsbütün kardan temizlenirken, belediyenin farklı ünitelerinde çalışan idari işçi ve vatandaşlar da belediye gruplarına kar temizleme çalışmalarında dayanak oldu.
Artvin Belediyesi, bilhassa çatılarda biriken karların tehlike oluşturmaması için itfaiye merdiveniyle paklık süreçleri gerçekleştirdi. Belediye çalışanı, sabaha kadar ağır bir mesai yaparak kentteki kar birikintilerini temizlemek için çalıştı.
Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, yaptığı açıklamada, karla gayret çalışmalarına sürat kesmeden devam ettiklerini belirterek “İnanılmaz bir kar yağışı oldu. Makinelerimiz ve çalışanımızla birlikte ağır bir biçimde gayret ediyoruz. Bugün de idari işçimizle birlikte ’İmece’ adabı paklık çalışmaları başlattık. Alandaki arkadaşlarımız 5 gündür büyük bir özveriyle çalışıyor. Birlikte hareket ederek, bu cins afetlerin üstesinden gelebiliriz. Herkesi belediyemize ve halkımıza yardımcı olmaya davet ediyorum” sözlerini kullandı.
Başkan Fazilet, ayrıyeten tüm vatandaşların ve kurumların dayanışma içinde olması gerektiğini ve birlikte hareket edilerek Artvin’in karla gayrette daha süratli bir halde olağan yaşama döneceğini söz etti.
Artvin’de cadde ve sokaklarda imece usulü kar temizliği
Mustafa Sözen Filyos’un kuşlarını anlattı
Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, “9. Çaycumalılar Buluşuyor” etkinlikleri kapsamında “Filyos’un Kuşları ve Biyoçeşitliliği” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Kaymakam Serkan Keçeli Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye çok sayıda davetli katıldı. Prof. Dr. Sözen, 1944 yılından bu yana bölgede yapılan kuş gözlemleri üzerine önemli bilgiler paylaşarak, Zonguldak’ın kuş çeşitliliği açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi. İlk bilimsel çalışmaların 1946-1948 yılları arasında, muhtemelen Çatalağzı Termik Santrali’nde görev yapan Lain H. Ogilvie tarafından Çatalağzı ve çevresinde gerçekleştirildiğini ifade etti.
Türkiye’nin göçmen kuşların önemli geçiş güzergâhlarından biri olduğunu belirten Sözen, ülkede bugüne kadar 505 kuş türünün gözlemlendiğini, bunların 300’den fazlasının ise Zonguldak’ta görüldüğünü vurguladı. Bu rakamın bölgenin doğal zenginliğini ortaya koyduğunu dile getirdi.
Biyoçeşitlilik yaşamın teminatı
İnsan dahil tüm canlıların besin zincirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözen, yaşamın sürdürülebilmesi için biyoçeşitliliğin korunmasının hayati önem taşıdığını söyledi.
Filyos’ta endüstri bölgesi ilan edilen alanın kuşların konaklama ve üreme bölgeleri üzerinde bulunduğunu hatırlatan Sözen, yoğun girişimler sonucunda 100 hektarlık alanın proje kapsamı dışına çıkarılarak “kuş cenneti” ilan edildiğini belirtti. Bu kararın geri dönüşü olmayan önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Sözen, Filyos’un yalnızca kuşlar değil sürüngen türleri açısından da oldukça zengin olduğunu ifade etti.
Toplumda çevre bilincinin artırılması amacıyla yürüttükleri çalışmalara da değinen Sözen, “Zonguldak’ın Biyoçeşitliliği” ve “Zonguldak Kuşları” gibi eserler yayımladıklarını belirtti.
Özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bülent Ecevit Üniversitesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan “Zonguldak Kuşları” kitabından 10 bin adet bastırıldığını söyleyen Sözen, bu kitapların başta okullar olmak üzere geniş kesimlere ulaştırılarak farkındalık oluşturulduğunu kaydetti.
Söyleşinin sonunda salondan gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Sözen’e teşekkür eden Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise Filyos Vadisi’nde belediyeler olarak yürüttükleri “Yeşil Kuşak Projesi” hakkında bilgi verdi. Projeye destek çağrısında bulunan Kantarcı, Sözen’e günün anısına plaket takdim etti.

