blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Artvin Kalesi’nin surlarında Türk bayrağı yeniden dalgalanıyor

Yaklaşık bir yıldır bayrağı bulunmayan tarihi Artvin Kalesi’ne tekrar Türk bayrağı çekildi.

Çoruh Nehri’nin 70 metre üstünde, ana kaya üzerine inşa edilen Artvin Kalesi’ndeki bayrak, gönder düzeneğinin arızalanması nedeniyle değiştirilemiyordu. Sarp ve kayalık yapısı nedeniyle müdahale edilemeyen kaleye Türk bayrağı çekilmesi için profesyonel takımlar devreye girdi.

Artvin Valiliği koordinesinde Vilayet Özel Yönetimi öncülüğünde Hopa Arama ve Kurtarma grupları tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, yeni bayrak direği kaleye taşındı. Yaklaşık 500 metrelik patika yol ve engebeli kayalıkları aşarak doruğa ulaşan gruplar, halat yardımıyla yeni direği mevcut platforma çekerek montajını gerçekleştirdi. 20 metre yüksekliğindeki göndere, 200×300 santimetre ebadındaki Türk bayrağı tekrar çekildi.

Bayrağın tekrar dalgalanması için çalışmalara katılan Hopa Arama ve Kurtarma Derneği Operasyon Şefi Emin Üçüncü, süreci şu sözlerle anlattı:

“Bugün, bayrak direğimizin yenilenmesi ve bayrağımızın tekrar göndere çekilmesi için katkı sunduk. Birinci olarak direği yaklaşık 500 metre patika ve engebeli topraktan taşıyarak Artvin Kalesi’nin en yüksek noktasına ulaştırdık. Yüksek bir noktada bulunduğu için tırmanış gerçekleştirdik. Gerekli güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra çalışmaya başladık ve direği değiştirerek bayrağımızı tekrar göndere çektik. Vakitle, bilhassa şiddetli rüzgar nedeniyle deformasyon meydana gelebiliyor. Bugünkü çalışmamızı muvaffakiyetle tamamladık.”

Ay yıldızlı bayrağa kavuşan tarihi Artvin Kalesi dronla havadan görüntülendi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kahverengi kokarca ile mücadelede kritik aylar

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üreticileri uyararak, “Ocak ayı bitiyor, şubat ve mart ayları kışlaklarda gayret için kıymetli aylar. Nisan ayında uygun sıcaklıklar oluştuğunda, kahverengi kokarca erginleri tarım alanlarında görülmeye başlayacak” dedi.

Karadeniz Ziraî Araştırma Enstitüsü (KTAE) mesken sahipliğinde Samsun, Ordu ve Giresun vilayetlerindeki Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüklerinde vazife yapan teknik işçiye yönelik kahverengi kokarca (halyomorpha halys) uğraşı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşma yapan Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Tüm istilacı çeşitlerde olduğu üzere kahverengi kokarcanın da süratli üreme ve popülâsyonunu artırma, sıcaklık, nem üzere farklı iklim şartlarına adaptasyon yeteneğinin yüksek oluşu, yüksek uçma yeteneği, doğal düşmanlarının olmayışı ve nakliye aracılığıyla ticari yolla çarçabuk yayılması üzere özelliklerinden ötürü uğraşı çok güç ve zahmetlidir. Kahverengi kokarca zararlısı ile uğraş bilgilendirme toplantılarıyla ziraî zararlılarla gayrette daha tesirli ve sürdürülebilir tekniklerin benimsenmesini hedefliyoruz. Sonbaharda kışlaklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan evvel yapılacak olan kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası formunda mekanik çaba, yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını önlemede son derece kıymetlidir. Buradan üreticilerimizi bilhassa uyarmak istiyorum. Ocak ayı bitiyor, şubat ve mart ayları kışlaklarda gayret için kıymetli aylar. Nisan ayında uygun sıcaklıklar oluştuğunda, kahverengi kokarca erginleri tarım alanlarında görülmeye başlayacak. Bu etapta ise bütün üreticilerimizin ortak hareket ederek, ilgili teknik talimata nazaran, ruhsatlı bitki muhafaza eserleri ile ilaçlı uğraş yapması gerekmektedir. Kahverengi kokarca zararlısı kış devrini, nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, erginlerin kışlaklardan dağılmadan evvel süpürülerek yahut elektrik süpürgesi ile çekilerek imha edilmesi kıymetlidir. Ayrıyeten meskenlerin duvarlarındaki yarıklar, çatlaklar ve çatı aralıklarının kapatılması, pencere ve kapılara ince gözenekli sinek tellerinin monte edilmesi suretiyle kahverengi kokarcanın iç yerlere girişinin engellenmesi sağlanmalıdır. İlimiz ziraî üretimde başta fındık olmak üzere değerli ölçüde randıman ve kalite kayıplarına neden olan Kahverengi Kokarca ile çaba; entegre çaba idaresi kapsamında, mekanik uğraş, biyoteknik uğraş, biyolojik çaba ve kimyasal uğraş sistemlerinin, birlikte kıymetlendirilerek aktif bir gayret yapılması büyük ehemmiyet taşımaktadır. Kahverengi kokarca uğraşında popülasyon izleme ve kitlesel çaba gayeli proje kapsamında, temin edilen yaklaşık funnel (hunili ) tuzaklarla 17 ilçemizde belirlenen lokasyonlara yerleştirilerek biyoteknik uğraş çalışmaları devam etmektedir. Vilayetimizde, kahverengi kokarca ergin çıkışlarının yoğunlukla görüldüğü alanlarda, fındık kurdu gayreti ile entegre edilerek kimyasal uğraş yapılmaktadır” diye konuştu.

Kahverengi kokarca zararlısının dünya ve Türkiye’deki mevcut durumu, riskleri ve gayret tekniklerine dair kapsamlı bilgi paylaşımı hedefiyle yapılan toplantıya ağır iştirak sağlayan teknik işçiye ziyanlı ile uğraşta atılacak adımlar, uygulanması gereken metotlar ve mevcut stratejiler hakkında ayrıntılı açıklamalar yapıldı.

Toplantı kapsamında, Karadeniz Ziraî Araştırma Enstitüsü’nde vazifeli husus uzmanları tarafından sunumlar yapılarak iştirakçilere bilgiler verildi. Şeyma Çakır “Kahverengi Kokarca’nın Dünyadaki Genel Durumu”, “Türkiye’deki Mevcut Durumu ve Riskleri” ile “Diğer Ülkelerin Gayret Politikaları”na dair kapsamlı bilgiler sundu. Eşref Yavuz “Türkiye’de Kışlak Mücadelesi” konusunu ele alırken, Kaan Altaş ise “Biyoteknik Gayret Metotları ve Feromon Tuzaklarının Kullanımı” ve “Biyolojik Çaba: Üretim ve Salım Faaliyetleri” bahisli sunumları ile biyolojik ve biyoteknik çaba prosedürleri üzerine bilgiler aktardı.

Toplantının akabinde, enstitü bünyesinde faaliyet gösteren biyolojik uğraş laboratuvarı gezildi. İştirakçilere burada ziyanlı ile çabada kullanılan biyolojik formüller hakkında ayrıntılı bilgi verildi ve sorular yanıtlandı.

Kahverengi kokarca zararlısı ile uğraş ve yayılımının denetim altına alınması emeliyle düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Hüseyin Akyazı ve Harun Reşit Beşer, Karadeniz Ziraî Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı, Samsun, Ordu ve Giresun Vilayet Müdürlüklerinin teknik çalışanları, enstitü yetkileri ve teknik çalışanı katıldı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.