Artık ne genç kızların çeyizinde ne de mutfaklarda yer alıyor - Karabük Haber Postası
artik ne genc kizlarin ceyizinde ne de mutfaklarda yer aliyor 7Pj5hiw5
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ocak, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Artık ne genç kızların çeyizinde ne de mutfaklarda yer alıyor

Teknolojinin ve mutfak alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte bakır kapların kullanımı büyük ölçüde azalırken, çelik, krom ve alüminyum gibi mutfak eşyalarının yaygınlaşması özellikle kalaycılara darbe vurdu.

Eskiden evlerde bakır kapların yaygın olarak kullanıldığını, hatta çeyizlerde 50-60 parça bakır eşyanın yer aldığını hatırlatan kalaycılar, bugün ise çeyizlerde çelik setlerin tercih edildiğinden işlerinin bitme noktasına geldiğini belirtiyor.

Trabzon’da 54 yıldır kalaycılık mesleğiyle uğraşan 65 yaşındaki Muzaffer Göle, artık evlerde neredeyse sadece kuymak tavalarının kullanıldığını hatırlatarak lokantalar sayesinde ayakta kalmaya çalıştıklarını söylüyor.

Günümüzde bakırdan geriye neredeyse sadece kuymak tavasının kaldığını belirten Göle, bu ürünün evlerde adeta demirbaş hâline geldiğini ifade ederek bakır kaplarda pişen yemeklerin hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Şu anda lokantaların getirdiği bakır kapları kalaylayarak ayakta durmaya çalıştıklarını kaydeden Göle, “Mesleğimde 54 yılı doldurdum. İlkokuldan sonra bu çarşıda çalışmaya başladım ve hâlen devam ediyorum. Eskiden buralarda 7-8 kişi vardık, şimdi ise 2 kişi kaldık. Kalaycılık artık bitiş noktasına geldi. Şu anda bizi lokantalar ayakta tutuyor. Çelik, krom ve alüminyum mutfak eşyalarının yaygınlaşması, bakıra büyük darbe vurdu. Eskiden büyüklerimiz bakır kullanırdı ancak yeni nesil bakırı pek tercih etmiyor. Günümüzde bakır olarak kullanılan neredeyse tek ürün kuymak tavası. Evlerde artık demirbaş eşya hâline gelen kuymak tavası kullanılıyor” dedi.

“Eskiden çeyizlik olarak 50-60 parça bakır alınır ve saklanırdı” diyen Göle “Şimdi ise çeyizlerde çelik setler yer alıyor. Bakır kaplarda pişen yemeklerin lezzetini ağız tadı olanlar çok iyi anlar. Bu kaplarda pişen yemeklerin daha sağlıklı olduğunu da söyleyebiliriz. Eskiden mahalle aralarında kalaycı dükkânları bulunur, hatta seyyar kalaycılık yapanlar bile olurdu. Biz artık bu mesleğin son temsilcileriyiz. Mesleğimi severek yapıyorum. Şu an bile bana ’Hangi mesleği yapardın?’ deseler yine kalaycılık derim. Sevmeseydim 54 yıl boyunca bu mesleği yapmazdım” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabukte kadin eski esini bicakla yaraladi QcJqAscH
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te kadın eski eşini bıçakla yaraladı

Karabük’te bir kadın, tartıştığı eski eşini bacağından bıçakla yaraladı.

Alınan bilgiye göre, olay 100. Yıl Mahallesi 1065 Nolu Sokak’ta meydana geldi. Tolga T.(36) ile eski eşi D.K.(26) arasında alkol aldıkları sırada henüz bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine D.K., iddiaya göre eline aldığı meyve bıçağıyla Tolga T.’yi bacağından yaraladı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı, sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılırken, kadın polis ekiplerince gözaltına alındı.

Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin