Arıların Yazıköy’den Yenice’ye Yolculuğu Başlayacak - Karabük Haber Postası
YAZIKOY
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
03 Mart, 2025 11:25 tarihinde yayınlandı
0
0

Arıların Yazıköy’den Yenice’ye Yolculuğu Başlayacak

Yazıköy’de 60 kovan ile 1991 yılından bu yana arıcılık yapan Mustafa Boz, arıcılık hakkında önemli bilgiler paylaştı. Boz, arı kovanlarını baharda yüksek verim elde etmek amacıyla Yenice’ye taşıdığını belirtti.

Yenice Ihlamur Balı’nın özelliklerine de değinen Boz, bu balın sarı ve amber renk tonlarında olabileceğini, temin edildiği bitki örtüsüne ve ıhlamura özgü tat ve kokuya sahip olduğunu ifade etti. Kıvamının viskoz ve akışkan yapıda olduğunu vurgulayan Boz, ıhlamur balının tabiat izin verdiği ölçüde bir yılda 300-400 kilo kadar bal elde edebileceğini açıkladı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara karşı iyileştirici bir rol üstlenen bölge balının özellikle kuru öksürüklerde ve balgam atmak için tercih edildiğini söyledi.

Arıcılığın, bal ve petek üretimi için yapılan bir iş kolu olduğunu aktaran Boz, bu alana girmek isteyenlerin öncelikle profesyonel eğitim almaları gerektiğini belirtti. Yeni başlayanların, arı ve kovan eğitimi alarak işe başlamaları gerektiğini vurguladı.

Boz: “Arıcılık yapmak isteyenlerin, arıların fiziksel yapısı, türleri, özellikleri, bağışıklık sistemleri, yaşam süreleri ve beslenme yöntemleri gibi konularda bilgi sahibi olmaları büyük önem taşıyor. Arıcılığın başarılı bir şekilde yapılabilmesi için şehir merkezinden uzak, doğal iklime sahip yerlerin tercih edilmesi gerekiyor.” diyerek arıların yaşadığı çevrede fabrika, kimyasal madde barındıran alanlar ve çöplük gibi olumsuz unsurların bulunmamasının önemine dikkat çekti.

Ayrıca, arıların kolay üreyebilmesi ve bal üretebilmesi için kovanların fenni standartlara uygun olması gerektiğini söyledi. Bal kalitesinin yüksek olması için peteklerin bal mumundan yapılmasını tercih ettiğini vurgulayan Boz, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış bakım dönemlerine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kış aylarında arıların düzeninin bozulmaması için ses ve gürültülerden uzak alanlarda yetiştirilmesinin önemini de ekledi. Mustafa Boz’un deneyimleri, arıcılık yapmak isteyenler için yol gösteriyor. Yazıköy’de kış mevsiminde arıcılık faaliyetlerine devam eden Boz, baharın gelişiyle arılarını Yenice’ye taşıyacağını böylece ıhlamurun bala kattığı yüksek verimden, tabiatın izin verdiği ölçüde faydalanacaklarını ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xxxx
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
23 Nisan, 2026 13:27 tarihinde yayınlandı
0
0

Başkan Köse koltuğunu çocuklara devretti

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında koltuğunu Ünsal Tülbentçi İlkokulu öğrencilerine devretti.

Safranbolu Belediye Başkanlığı makamında gerçekleşen ziyarette, Ünsal Tülbentçi İlkokulu 3. sınıf öğrencileri Yiğit Alp Barış, Erva Bilen ve Hatice Sahra Gülden, Belediye Başkanı Elif Köse tarafından karşılandı. Temsili devir teslim töreninde çocuklar, bir günlüğüne tarihi kentin yönetimini üstlendi.

Makam koltuğuna oturan minik başkanlar, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu gibi önemli bir turizm merkezinde belediye başkanı olmanın heyecanını yaşadı. Görev süresince yapmak istedikleri projeleri anlatan öğrenciler, Safranbolu’nun tarihi dokusunu korumanın önemine değindi.

Öğrenciler, ortak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Böylesine köklü bir tarihe sahip ve dünyanın her yerinden turist çeken bir kentte başkanlık yapmak hem çok zor bir sorumluluk hem de çok büyük bir gurur. Şehrimizi korumak ve geliştirmek için çalışmak çok önemli.”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, bir süre sohbet ettiği öğrencilere belediyecilik faaliyetleri hakkında sorular sordu. Başkan Köse, günün anısına öğrencilere Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz eseri “Nutuk” kitabını hediye etti.

Başkan Köse, yaptığı açıklamada, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın özgüveni ve bu tarihi kente duydukları aidiyet bizleri çok mutlu etti. 23 Nisan, onlara olan güvenimizin en büyük simgesidir” dedi.

Programda çocuklara Okul Müdürü Latif Gürbüzce ve Sınıf Öğretmeni Meral Akyürek de eşlik etti.

Tören, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin