Berkay Doğan tarafından
03 Mart, 2025 11:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Arıların Yazıköy’den Yenice’ye Yolculuğu Başlayacak

Yazıköy'de 60 kovan ile 1991 yılından bu yana arıcılık yapan Mustafa Boz, arıcılık hakkında önemli bilgiler paylaştı. Boz, arı kovanlarını baharda yüksek verim elde etmek amacıyla Yenice’ye taşıdığını belirtti.

Yenice Ihlamur Balı’nın özelliklerine de değinen Boz, bu balın sarı ve amber renk tonlarında olabileceğini, temin edildiği bitki örtüsüne ve ıhlamura özgü tat ve kokuya sahip olduğunu ifade etti. Kıvamının viskoz ve akışkan yapıda olduğunu vurgulayan Boz, ıhlamur balının tabiat izin verdiği ölçüde bir yılda 300-400 kilo kadar bal elde edebileceğini açıkladı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara karşı iyileştirici bir rol üstlenen bölge balının özellikle kuru öksürüklerde ve balgam atmak için tercih edildiğini söyledi.

Arıcılığın, bal ve petek üretimi için yapılan bir iş kolu olduğunu aktaran Boz, bu alana girmek isteyenlerin öncelikle profesyonel eğitim almaları gerektiğini belirtti. Yeni başlayanların, arı ve kovan eğitimi alarak işe başlamaları gerektiğini vurguladı.

Boz: “Arıcılık yapmak isteyenlerin, arıların fiziksel yapısı, türleri, özellikleri, bağışıklık sistemleri, yaşam süreleri ve beslenme yöntemleri gibi konularda bilgi sahibi olmaları büyük önem taşıyor. Arıcılığın başarılı bir şekilde yapılabilmesi için şehir merkezinden uzak, doğal iklime sahip yerlerin tercih edilmesi gerekiyor.” diyerek arıların yaşadığı çevrede fabrika, kimyasal madde barındıran alanlar ve çöplük gibi olumsuz unsurların bulunmamasının önemine dikkat çekti.

Ayrıca, arıların kolay üreyebilmesi ve bal üretebilmesi için kovanların fenni standartlara uygun olması gerektiğini söyledi. Bal kalitesinin yüksek olması için peteklerin bal mumundan yapılmasını tercih ettiğini vurgulayan Boz, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış bakım dönemlerine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kış aylarında arıların düzeninin bozulmaması için ses ve gürültülerden uzak alanlarda yetiştirilmesinin önemini de ekledi. Mustafa Boz’un deneyimleri, arıcılık yapmak isteyenler için yol gösteriyor. Yazıköy’de kış mevsiminde arıcılık faaliyetlerine devam eden Boz, baharın gelişiyle arılarını Yenice’ye taşıyacağını böylece ıhlamurun bala kattığı yüksek verimden, tabiatın izin verdiği ölçüde faydalanacaklarını ifade etti.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Emniyet müdüründen emniyet kemeri takmayan sürücüye ceza yerine çikolata tadında uyarı

Amasya’da polis grupları, polis haftasında kontrol yaptıkları vatandaşlara çikolata dağıttı. Emniyet kemeri takmadığı belirlenen bir şoför emniyet müdürünün ceza yerine çikolata tadında ihtarından büyük ders çıkardı.
Amasya Emniyet Müdürlüğü grupları, Türk Polis Teşkilatı’nın 180. yıl dönümü münasebetiyle kontrollerde vatandaşlara çikolata dağıttı. Geç saatlerde uygulanan kontrollere katılan Amasya Emniyet Müdürü Ayhan Saraç, emniyet kemeri takmayan bir şoförle karşılaşınca evvel çikolata verdirdi. Sonra da, "Sizden isteğimiz emniyet kemerinizi takmanız. Zira bu sayede kentimiz ve sizler daha inançta olursunuz" kelamlarıyla ihtarda bulundu. Kusurunu kabul eden şoför Atalay Kılıç, "Mesafe kısaydı. Geç kaldık. Onun için kemer takmadık" kelamlarıyla kendini savunmaya çalıştı. Birinci kere bu türlü bir kontrole rastladığını belirten Kılıç, hayat kurtaran uyarısı nedeniyle Emniyet Müdürü Saraç’a teşekkür edip polis haftasını kutladı.
Bütün kurallara dikkat ettiği görülen kontrolde kardeşinin de trafik polisi olduğunu anlatan şoför Hülya Altın Şişman ise, "Tüm polis teşkilatının gününü kutluyorum. Onlara emanetiz ve onlara çok güveniyoruz" diye konuştu.
Emniyet Müdürü Saraç, denetimlerde görev alan işçisine çikolata, pasta ve çay ikramında da bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.