blank
Berkay Doğan tarafından
03 Mart, 2025 11:25 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Arıların Yazıköy’den Yenice’ye Yolculuğu Başlayacak

Yazıköy'de 60 kovan ile 1991 yılından bu yana arıcılık yapan Mustafa Boz, arıcılık hakkında önemli bilgiler paylaştı. Boz, arı kovanlarını baharda yüksek verim elde etmek amacıyla Yenice’ye taşıdığını belirtti.

Yenice Ihlamur Balı’nın özelliklerine de değinen Boz, bu balın sarı ve amber renk tonlarında olabileceğini, temin edildiği bitki örtüsüne ve ıhlamura özgü tat ve kokuya sahip olduğunu ifade etti. Kıvamının viskoz ve akışkan yapıda olduğunu vurgulayan Boz, ıhlamur balının tabiat izin verdiği ölçüde bir yılda 300-400 kilo kadar bal elde edebileceğini açıkladı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara karşı iyileştirici bir rol üstlenen bölge balının özellikle kuru öksürüklerde ve balgam atmak için tercih edildiğini söyledi.

Arıcılığın, bal ve petek üretimi için yapılan bir iş kolu olduğunu aktaran Boz, bu alana girmek isteyenlerin öncelikle profesyonel eğitim almaları gerektiğini belirtti. Yeni başlayanların, arı ve kovan eğitimi alarak işe başlamaları gerektiğini vurguladı.

Boz: “Arıcılık yapmak isteyenlerin, arıların fiziksel yapısı, türleri, özellikleri, bağışıklık sistemleri, yaşam süreleri ve beslenme yöntemleri gibi konularda bilgi sahibi olmaları büyük önem taşıyor. Arıcılığın başarılı bir şekilde yapılabilmesi için şehir merkezinden uzak, doğal iklime sahip yerlerin tercih edilmesi gerekiyor.” diyerek arıların yaşadığı çevrede fabrika, kimyasal madde barındıran alanlar ve çöplük gibi olumsuz unsurların bulunmamasının önemine dikkat çekti.

Ayrıca, arıların kolay üreyebilmesi ve bal üretebilmesi için kovanların fenni standartlara uygun olması gerektiğini söyledi. Bal kalitesinin yüksek olması için peteklerin bal mumundan yapılmasını tercih ettiğini vurgulayan Boz, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış bakım dönemlerine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kış aylarında arıların düzeninin bozulmaması için ses ve gürültülerden uzak alanlarda yetiştirilmesinin önemini de ekledi. Mustafa Boz’un deneyimleri, arıcılık yapmak isteyenler için yol gösteriyor. Yazıköy’de kış mevsiminde arıcılık faaliyetlerine devam eden Boz, baharın gelişiyle arılarını Yenice’ye taşıyacağını böylece ıhlamurun bala kattığı yüksek verimden, tabiatın izin verdiği ölçüde faydalanacaklarını ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yaz Kur’an kursları 30 Haziran’da başlıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen Yaz Kur’an Kursları, bu yıl "Her Yaz Yeni Bir Heyecan Cami Çocuk ve Kur’an" ve "Yazımda Kur’an Var" sloganlarıyla 30 Haziran’da başlayacak.
Kurslarda Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler, İtikad, İbadet, Siyer ve Ahlak derslerinin yanı sıra toplumsal ve kültürel etkinliklerle çocuk ve gençlerin yaz tatillerini verimli geçirmeleri hedefleniyor. Mescitler, Kur’an Kursları ve müftülükler tarafından uygun görülen öteki yerlerde 4-6 yaş kümesi çocuklardan, 7-14 ve 15-22 yaş ortası gençlere kadar çeşitli yaş guruplarına yönelik Kur’an eğitimleri düzenlenecek.
Zonguldak’ın Alaplı İlçe Müftülüğü yaklaşan Yaz Kur’an Kursları için Öğreticilere yönelik Hizmet İçi Eğitim Seminerleri düzenledi. Alaplı İlçe Müftüsü Dr. Yılmaz Çelik tarafından açılışı yapılan seminerlerde öğreticilere, Yaz Kur’an Kurslarının Ehemmiyeti ve Stratejisi, Dini Bilgiler Öğretim Yol ve Teknikleri, Din Eğitiminde Pedagojik Unsurlar, Çocuk ve Gençlerle Bağlantı, Sorunlu Davranışlar ve Tahlil Teklifleri, Mahremiyet Şuuru, Din Eğitiminde Klâsik Oyunlar, Uygulama Asılları, Öğrenci Kayıt ve Program Süreçleri hakkında Vaiz, Murakıp, Uzman ve Eğitim Hizmetleri Ünitesi tarafından bilgiler verilirken İlçe Sıhhat Müdürü Dr. Sultan Özdemir ve Dr. Mustafa Polatlı Temel Birinci Yardım Bilgileri hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Özel Takviyeye Muhtaç Olan Çocuklar ve Özel İhtiyaçlı Çocuklara Yaklaşım konusunda Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Serkan Darol ve Öğretmenler Selahattin Kuru ile Alper Tunga Karamıklı tarafından seminerler verildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Alaplı İlçe Müftüsü Dr. Yılmaz Çelik, "Yaz mevsimi, çocuklarımızın ellerinde Elif-Be cüzleriyle mescitlere ve Kur’an kurslarına koştuğu, dinimizi öğrenmeye adım attığı özel bir vakit dilimi.Bu kurslarda çocuklar, Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenmenin yanı sıra İslam’ın temel inanç temellerini da keşfedecek. Birebir vakitte toplumsal, kültürel ve sportif etkinliklerle desteklenen programlar sayesinde eğitim süreci daha eğlenceli ve verimli hale gelecek. Çocuklarımızın manevi gelişimi için büyük bir fırsat olan Yaz Kur’an Kursları’na tüm ailelerimizi çocuklarını kaydettirmeye davet ediyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin