Ordu’nun Ünye ilçesinde arabanın hafriyat kamyonuna arttan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 6 kişi yaralandı.
Kaza, Ünye - Fatsa Karayolu Eskikızılcakese mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, Hasan A.’nın kullandığı 54 HA 517 plakalı araba, şoförünün ismi şimdi öğrenilemeyen 52 LB 418 plakalı hafriyat kamyonuna dorse kısmından çarptı. Kazanın şiddeti ile kamyona saplanan arabanın şoför Hasan A. ve araçta bulunan Gülşen A., Hasret, Elif Huma, Davet Efe ve Abdul Muhsin Ç. yaralandı.
İhbar üzerine olay yerine sıhhat, jandarma, sıhhat ve itfaiye grupları sevk edildi. Yaralılar arabadan çıkartılarak çeşitli hastanelere götürülürken, araba ise cazip yardımıyla olay yerinden kaldırıldı.
Jandarma takımları kazayla ilgili inceleme başlattı.
Prof. Dr. Demir: “Su probleminden dolayı 135 milyon insan göç edebilir”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Ziraî Yapılar ve Sulama Kısım Lideri Prof. Dr. Yusuf Demir, "Dünyanın pek çok bölgesinde yaşayan beşerler, temel su muhtaçlıklarını karşılayamamakta ve bu durum toplulukların bütün halinde kurak ve çorak hâle gelen topraklarından göç etmelerine neden olmaktadır. 2030 yılına kadar dünya çapında 135 milyon insanın göç etmesi beklenmektedir" dedi.
Dünyada ve Türkiye’deki kuraklık ve çölleşme riski ile ilgili kıymetli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yusuf Demir, su sorununda ötürü 2030 yılında 135 milyon insanın göç edebileceğini söyledi. 2 milyar insanın hâlâ inançlı içme suyuna erişiminin olmadığının söyleyen Prof. Dr. Demir, "Son yüzyıl içerisinde yaşanılan gelişmelerin, bilhassa son çeyrek asırda karşı karşıya kaldığımız global ısınma sonucunda gerçekleşen iklim değişikliğindeki tesirler günümüzde dünyada, çölleşme ve kuraklık nedeniyle iki milyar insanın hâlâ inançlı içme suyuna erişiminin olmadığı bir hayat döngüsünü ortaya çıkarmıştır. Dünyanın pek çok bölgesinde yaşayan beşerler, temel su gereksinimlerini karşılayamamakta ve bu durum toplulukların bütün halinde kurak ve çorak hâle gelen topraklarından göç etmelerine neden olmaktadır. Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Gayret Mukavelesi Sekretaryasına nazaran, bu süreç nedeniyle 2030 yılına kadar dünya çapında 135 milyon insanın göç etmesi beklenmektedir. Bu sürecin birebir süratle devam etmesi halinde 2050 yılına kadar üç milyardan fazla insanın misal bir durumla karşı karşıya kalabileceği, bir milyara yakın insanın göç etme zorunluluğun ortaya çıkacağı bir gelecek kaçınılmaz hale gelmektedir. Her geçen gün yaşadığımız dünyada su krizi ve su kıtlığının aratabileceğini gösteren göstergeler artmaktadır" diye konuştu.
"Ülkemizin değerli bir kısmında çölleşme riski artmakta"
Prof. Dr. Demir şunları söyledi:
"Son yıllarda yaşanan global ısınma tesiriyle dünyada yaşanan ısınma, buna bağlı olarak her geçen gün artan afetler ve tabiat olaylarının günlük yaşantımıza ve etrafımıza tesirleri artarak devam etmektir. Bu tesirler sonucunda ülkemizde Güneyden-kuzeye gerçek artarak devam eden kuraklık ve çölleşme kıymetli hale gelmektedir. 2024 yılı ülkemizde son yıllarda eksrem olayların yaşandığı bir yıl olmuş, 2025 yılı da bugüne kadar yaşanan süreç ve datalar değerlendirildiğinde yaz aylarında sıcak ve kurak bir devrin yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir. Kuraklık tesiriyle üretim desenimiz kuzeye yanlışsız kayarak değişiklik göstermekte, buna bağlı olarak çölleşme tesiri güneyden-kuzeye gerçek artmakta, ülkemizin değerli bir kısmında çölleşme riski artmaktadır. Yaşanan sürecin tarım ve üretim üzerine tesiri yatsınamaz seviyededir. Bu süreçten yağış rejimimiz ve su kaynaklarımızda değerli ölçüde etkilenmektedir. Yaz aylarının yağışsız ve kurak geçmesi, barajlarımız, sulama suyu kaynaklarımız ve metropollerde içme suyu kaynaklarımız açısından kritik bir süreç oluşturabilir. Bu vesileyle yaz aylarında mevcut kaynaklarımızın kullanımı ve korunması çok daha kıymetli hale gelmektedir. Bir tarım ülkesi olan ülkemiz açısından kuraklık ve çölleşme riski giderek büyüyen bir sorun haline dönüşmektedir. Öncelikle ülkemizin tarıma verdiği dayanak ve kıymet artmalı, tarım alanlarının korunması ve bilhassa çölleşmeye karşı uğraş sistematik hale gelmeli, bu alanda yapılacak çalışmalar ve uygulamalar teşvik edilmelidir. Toplumun, global iklim, kuraklık, çölleşme, su ve su kaynaklarının korunması üzere bahislerde eğitilmesi ve tüm vatandaşların mevzulara hassas hale getirilmesi bu uğraş sürecinde hayli değerlidir. Üç tarafı denizlerle çevrili, her bölgesi farklı özelliklere sahip ülkemizin geleceği kuraklık ve çölleşme olmamalıdır. Ülkemizin geleceği tarım ve tarıma dayalı sanayidedir."