Reklam
Reklam

Antik tiyatroda heyecanlandıran buluş

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Eylül, 2023 20:24 tarihinde yayınlandı
0

“Batı Karadeniz’in Efes’i” olarak bilinen Konuralp Antik Kenti’nde yapılan hafriyatlarda Makedonya Hükümdarı Büyük İskender’e ilişkin bir heykel başı bulundu.

Düzce Belediyesi’nin uyumunda hafriyat çalışmalarının sürdüğü Konuralp Prusias isim Hypium Antik Kenti’nde tiyatro alanının üst kısmında toprak içinde bir yapı olduğunu fark eden arkeologlar, yapılan hafriyatta heykel başı buldu. Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Konuralp Müzesi’ne haber veren arkeologlar, heykel başını incelenmek üzere Konuralp Müzesi’ne gönderdi. Tarih uzmanları ile Hafriyatlar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın istişareleri sonucunda bulunan heykel başının Makedonya Hükümdarı Büyük İskender’e ilişkin olduğu belirlendi.

Büyük İskender tasvirleri ile birebir aynı

Konuralp Müzesi’nden yapılan açıklamada, “Düzce merkeze bağlı Terzialiler Mahallesi’nde yer alan Konuralp Müze Müdürlüğü’nce hafriyat başkanlığı yapılan ve Düzce Belediyesi’nden personel ve materyal takviyesi ile devam eden Prusias İsim Hypium Antik Tiyatro hafriyatı sırasında ortaya çıkarılan M.S. 2’nci yüzyıla tarihlenen 23 cm (baştan-boyna kadar) ölçülerinde İskender başı bulunmuştur. Mermerden yapılan derin ve üst gerçek bakan gözler, göz bebeğinde matkap izleri, dişlerini pek ortaya çıkarmayan hafif açık ağzı ile tasvir edilmiştir. İki yana atılmış boyna kadar uzun kıvırcık saç modeli ve alnının ortasında geriye ve yanlara yanlışsız ayrılan iki tutam saçı (Anastoli) bir aslanın yelesi üzeredir. Bu tasvir Büyük İskender’e has bir saç tipidir” denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Kumluca’da yangın paniği

kumlucada yangin panigi pgRGqnL4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesinde otluk alanda çıkan yangın paniğe neden oldu.

Kumluca beldesinde Çay Kenarı mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Saat 21.00 sıralarında çıkan yangını fark eden çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Paniğe neden olan yangına müdahale eden ekipler, kısa sürede alevleri kontrol altına aldı. Yangında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı öğrenilirken, yaşanan olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Yangının çıkış nedeni ise yapılacak araştırmanın ardından netlik kazanacağı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin