Reklam Alanı — Yan Sol Reklam Bu alana reklam ver
Reklam Alanı — Yan Sağ Reklam Bu alana reklam ver
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Eylül, 2023 20:24 tarihinde yayınlandı
0

Antik tiyatroda heyecanlandıran buluş

“Batı Karadeniz’in Efes’i” olarak bilinen Konuralp Antik Kenti’nde yapılan hafriyatlarda Makedonya Hükümdarı Büyük İskender’e ilişkin bir heykel başı bulundu.

Düzce Belediyesi’nin uyumunda hafriyat çalışmalarının sürdüğü Konuralp Prusias isim Hypium Antik Kenti’nde tiyatro alanının üst kısmında toprak içinde bir yapı olduğunu fark eden arkeologlar, yapılan hafriyatta heykel başı buldu. Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Konuralp Müzesi’ne haber veren arkeologlar, heykel başını incelenmek üzere Konuralp Müzesi’ne gönderdi. Tarih uzmanları ile Hafriyatlar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın istişareleri sonucunda bulunan heykel başının Makedonya Hükümdarı Büyük İskender’e ilişkin olduğu belirlendi.

Büyük İskender tasvirleri ile birebir aynı

Konuralp Müzesi’nden yapılan açıklamada, “Düzce merkeze bağlı Terzialiler Mahallesi’nde yer alan Konuralp Müze Müdürlüğü’nce hafriyat başkanlığı yapılan ve Düzce Belediyesi’nden personel ve materyal takviyesi ile devam eden Prusias İsim Hypium Antik Tiyatro hafriyatı sırasında ortaya çıkarılan M.S. 2’nci yüzyıla tarihlenen 23 cm (baştan-boyna kadar) ölçülerinde İskender başı bulunmuştur. Mermerden yapılan derin ve üst gerçek bakan gözler, göz bebeğinde matkap izleri, dişlerini pek ortaya çıkarmayan hafif açık ağzı ile tasvir edilmiştir. İki yana atılmış boyna kadar uzun kıvırcık saç modeli ve alnının ortasında geriye ve yanlara yanlışsız ayrılan iki tutam saçı (Anastoli) bir aslanın yelesi üzeredir. Bu tasvir Büyük İskender’e has bir saç tipidir” denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kozlu belediye meclisi mayis ayi 1 oturumu yapildi 9SLNOiAv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Kozlu Belediye Meclisi Mayıs ayı 1. oturumu yapıldı

Kozlu Belediye Meclisi’nin 4 Mayıs 2026 Pazartesi günü saat 10.30’da gerçekleştirilen 1. oturumunda çeşitli gündem maddeleri görüşüldü.

Kozlu Belediye Meclisi’nde yoklama ve açılışın ardından gündem maddeleri okunarak bir önceki toplantıya ait tutanak özeti görüşüldü. Toplantıda 2025 yılı gelir gider kesin hesabı oy birliği ile kabul edildi.

Gelirler Müdürlüğü’nün “Belediyemiz İktisadi ve Sosyal Tesislerindeki Uygulanacak Fiyat Tarifelerinin Belirlenmesi” ile ilgili talebi görüşülerek düzenleme yapılmak üzere değerlendirmeye alındı. “Su Aboneliği Güvence Bedelinin İadesi” ile ilgili madde ise oy birliği ile kabul edildi.

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün “Zonguldak İçme Suyu Tüneli ve Kanal İnşaatı Protokolü” ile ilgili talebi ile Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün “Toplu Taşıma Ücretlerine Zam” talebi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Toplantıda ayrıca gündem dışı madde de görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Belediye Meclisi’nin ikinci oturumunun ilerleyen günlerde yapılacağı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin