Karabük Postası tarafından
03 Ocak, 2023 14:51 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

 Anneler ve Çocukları Aynı Çatı Altında Eğitim Alıyor

Yenice ilçesine bağlı Güney Köyünde açılan Köy Yaşam Merkezi’nde verilen kurs ile anneler el becerilerini geliştirirken çocukları da okul öncesinde eğitimlerini alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının işbirliğinde hazırlanan proje çerçevesinde Yenice ilçesine bağlı Güney Köyünde atıl durumda olan okul Köy Yaşam Merkezine çevrilerek geçtiğimiz yıl Ekim ayında hizmete açılmıştı. Köy halkının desteğiyle yapımı tamamlanan merkezde çocuklar, okul öncesi, temel eğitim ve öğrenim görürken anneleri de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan dikiş-nakış kursunda el becerilerini geliştiriyor. Kurslarda hem sosyalleşen hem de el becerilerini geliştiren kadınlar, yaptıkları el işleri ürünlerini satarak ekonomik kazanç elde etmeyi hedefliyor. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan İlçe Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Özlem Karakaş, yaklaşık üç aydır ’El ve Makine’ kursu olarak eğitim verdiklerini belirtti. Karakaş, kursiyerlerin kursta iğne oyası, tel kırma, kanaviçe ve masa örtüleri ile birçok ürün ortaya çıkardıklarını aktardı. Köy Yaşam Merkezinin en büyük katkısının çocukların ve annelerinin aynı çatı altında eğitim görmesini sağlamak olduğunu kaydeden Karakaş, “Kursiyerler buraya gelip çocuklarını sınıfa bırakıp yan sınıfta kendileri eğitim görüyor. Hem akılları çocuklarında kalmıyor hem de kendilerini geliştirmiş oluyorlar. Küçük bir yerde yaşadıkları için yapılabilecek çok fazla etkinlik yok. Bu kurslar sayesinde bir araya gelerek sosyalleşmenin yanı sıra bir şeyler öğreniyorlar” dedi. Kapalı durumda olan okulların canlandırılması adına Köy Yaşam Merkezlerine dönüştürülmesinin çok faydalı olduğunu anlatan Karakaş, Şuan 16 kayıtlı kursiyerim var. Daha fazla gelmek isteyen var” ifadelerini kullandı. Okul öncesi sınıfta çocuğu bulunan kursiyer Nevin Örenli, kendini geliştirmek için kursa katıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Hem çocuğumu hem kendimi geliştirmek için buraya geliyorum. Hocalarımızın katkısıyla el becerilerimizi geliştiriyoruz. Ev ekonomisine de katkısı olması açısından birbirimize yardımcı oluyoruz. Kendimizi geliştirdikçe ileride bu ürünlerden kazanç elde etmeyi düşünüyoruz. Çocuğumuz yan sınıfta eğitim görürken biz de burada el becerimizi geliştiriyoruz.” Hatice Çenesiz Madak ise “Anasınıfına onu bırakıp ben yan sınıfa kursa geliyorum. Burada seccade yaptık. Salon takımlarına geçtik. Tel kırma öğreneceğiz. El becerilerimizi de geliştiriyoruz. Okulumuz kapalıydı. Yaşam merkezi olarak açılması bize çok güzel bir fırsat oldu. Biz de bu fırsatı değerlendiriyoruz” diye konuştu. Neslin Arat da açılan kurslarda bir şeyler üretmenin psikolojik olarak güzel hissettirdiğini ve kadınlara özgüvenlerinin artırma noktasında fayda sağladığını söyledi. (İHA)

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ, sanal gerçeklik ile geriatrik bireylerde ilk yardım eğitimi sunacak

Türkiye’de birinci olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik dayanaklı 15 farklı birinci yardım senaryosu hazırlandı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından ‘Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde Birinci Yardım Eğitimi’ projesi çerçevesinde, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.
Projede geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan birinci yardım senaryolarını kapsıyor. Temel hayat takviyesi, teneffüs yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma üzere durumların sanal gerçeklik ortamında teğe bir deneyimleme fırsatı sunan proje ile bilhassa öğrenciler ve sıhhat çalışanlarının uygulamalı tecrübeyle birinci yardım marifetlerini geliştirmesi hedefleniyor.
Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkanı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine katkı sağlıyor.
Projenin yürütücülüğünü Karabük Üniversitesi’nin yaptığını belirten Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dürdane Yılmaz İtimat, ortaklar ortasında da Gazi Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Almanya’dan iki tane yaşlı bakım merkezi ve Makedonya’dan bir meslek lisesi bulunduğunu tabir etti.
Güven "Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç lisanda kullanılabiliyor. Sistem sırf Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir" dedi.
Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen İtimat, "Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta müsabakaları güç olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş üzere hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.