MUSTAFA AKAY
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Yenice Orman İşletmesi’nin üretim bölgelerinde 4 ayı aşkın bir süredir kayın kesimi yapılmıyor. Kesim yapılmadığı için Orman Köylüsü çalışamıyor. Kesimi yapılan ürünlerin nakliyesine de izin verilmiyor.
Bu durumda, Orman Köylüsü çalışamıyor. Çalışamayınca, istihkak yapamıyor. Kestiklerini depoya indiremeyince nakliyat ücreti de alamıyor.
Her iki durumda da Orman Köylüsü mağdur oluyor.
Kayın kesiminin durdurulması alıcı olmamasına bağlanıyor.
Bir de Yenice’ye özel bir durum var. Orman içindeki tüm depolar kapatılıp, ürünlerin tek depoya indirilmesi uygulaması yapılmış. Bu depo, üretilen ürünlerin tamamını alabilecek kapasitede değil.
Tüm, bu etkenler Orman Köylüsü için büyük bir sorun.
Üretim yaparken, çeşitli yerlere borçlanıyor. Borcunu da istihkaktan istihkaka ödüyor. İstihkak yapamayınca borcunu ödeyemez duruma geliyor.
Diğer işletmelerde kayın üretimi sürdürülürken, Yenice’de durdurulması Orman Köylüsünün sabrını taşırdı.
Ve, bir eyleme yönetti.
Orman Köylüsü hiç bir zaman üretimden gelen gücünü kullanmasını bilmedi. Hiç hak arama mücadelesine girişmedi. Bunda, belki de örgütsüzlüğünün payı vardı. Orman Kooperatifleri, hak arama mücadelesinde bir örgüt modeli ortaya koyamadı. Kooperatifler ve Üst Birlikleri, üreticiden pay alma ve idarenin verdiği damgaları ve istihkakları dağıtmanın dışında çok fazla bir şey yapmadılar, yapamadılar.
Mağduriyetin uzaması, bazı kooperatifçileri harekete geçirdi. Kamyonlarıyla Orman İşletmesi’nin önüne gidip, bir protesto gösterisi yapma düşüncesine geldiler.
Ancak, iş biraz aceleye getirildiği için tam anlamıyla organize olamadılar.
Yenice’deki 35 kooperatiften ikisi eylemin içinde oldu. Az sayıdaki kamyonla şehir içinde tur atıldı. İlk oluşu nedeniyle bir farkındalık yaratmayı başardılar.
Eylem etkili oldu mu olmadı mı önümüzdeki günlerde belli olacak.
Çiftçinin onlarca traktörle yaptığı eyleme dönüşmedi belki hareket. Ama, bir başlangıç yapıldı. Bir kıvılcım atıldı.
Eylemi düzenleyenler de bir ders çıkarmışlardır. Bu gelecek dönemlerdeki eylemlere olumlu yansıyacaktır.
Bu işten devlet de ders çıkarmalıdır. Bu devlet çok zengin değildir. Onun için milli servet korunmalıdır.
Çabuk bozulması ve ardaklanması ile bilinen kayın ağaçlarının kesiminin plansız, programsız yapılması ve rampalarda bekletilmesi sadece köylünün değil, devletin de zarar görmesine neden olmuştur.
İktidar partisi bu olaydan ders çıkarmalı ve köylünün alın terinin hakkını verecek çalışmaları yapmalıdır.
Ormanda üretim yapmak, çok tehlikelidir. Üretici her an ölümle burun burunadır. Nitekim, Yenice’deki Orman Şehitlerinin sayısı az değildir.
Orman Köylüsü ormanı koruyan, devletine bağlı ve saygılı bir kitledir. Orman Ağalarının dışındaki köylü, garibandır. Yoksuldur. Geçimini zor sağlayabilmektedir.
Elleri nasırlaşmış, belleri kamburlaşmış Orman Köylüsünün hakkını yemek vicdansızlıktır.