Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Nisan, 2023 16:15 tarihinde yayınlandı
0

Ankara’da, 8 asırlık sanatı “Bir pirinç tanesinin hikayesi” diyerek yaşatmaya çalışıyor

Beypazarı’nın genç zanaatkarı Zehra Özkan, 13. yüzyıldan günümüze kadar gelen Mevlana’nın sanatını “Bir pirinç tanesinin hikayesi” diyerek yaşatmaya çalışıyor.

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş pirinç sanatını yaşatan Zehra Özkan, bölgenin tek, ülkenin ise sayılı zanaatkarlarından olduğunu belirterek, “Benden sonrakilere bu sanatı aktarmak istiyorum” dedi.

Üniversiteden mezun olduktan sonra memleketi Beypazarı’na geri dönerek pirinç tanesi üzerine yazı yazma sanatını öğrenen Zehra Özkan, ustasının başka bir şehre taşınmasıyla bölgedeki tek zanaatkar oldu. Genç yaşında unutulmaya yüz tutmuş el sanatını icra ederek kendisine gelir kapısı oluşturan Özkan, pirincin üzerine yazdığı yazıyı su damlası, ampul ve kalp gibi cam objelerin içine yerleştirdikten sonra içini su ile doldurup satışa sunuyor.

13969 aw865770 05

Yerli ve yabancı turistlerin genellikle sevdikleri ya da kaybettikleri yakınlarının isimlerini boyunlarında taşımak için kendisine geldiklerini belirten Özkan, Mevlana’nın pirinç tanesi üzerine “Besmele-i şerif” yazarak başlattığı bu sanatı devam ettirmekten memnun olduğunu dile getirdi. Yaptığı sanatı “Bir pirinç tanesinin hikayesi” olarak adlandıran Özkan, pirinç tanesinin üzerindeki yazının 17 yıl boyunca kaybolmayacağını söyledi.

74514 aw865770 03

“El emeği olan şeylerin tükenmemesi gerektiğine inanıyorum”

Türkiye genelinde de az sayıda kişinin bu sanatı icra ettiğini dile getiren genç zanaatkar, el emeğinin eskisi kadar değer görmediğini belirterek, “El emeği gerektiren şeylerin maalesef değeri azaldığı için ve uğraş gerektirdiği için yapan çok az kişi var. Beypazarı’nda yapan tek kişi benim. Ankara genelinde yapan kişiler de var. Ben kaç kişiler bilmiyorum ama çok az rastlanan zor bir şey. Ben de, benden sonrakilere bunu aktarmak istiyorum tabii ki. Çünkü güzel bir şey, sanat ve el emeği olan şeylerin tükenmemesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

26331 aw865770 04

Öte yandan, icra ettiği zanaatını görenlerin genellikle kendisine olumlu şekilde yaklaştıklarını ifade eden Özkan, müşterilerin kendisine “Helal olsun sizlere, bizi böyle bir şeyle karşılaştırdığınız için teşekkür ederiz” gibi ifadelerle yaklaştığını belirterek, “Yaşımı öğrendikleri zaman yaşıma göre tecrübeli olduğuma şaşırıyorlar. Bu şekilde takdir ediyorlar beni. Genelde çevremizde çok destek göremiyoruz bu tarz şeylere ama müşteriler sağ olsun çok destek oluyorlar” diye konuştu. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
13 YIL SONRA PERDE YENIDEN ACILDI
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
14 Haziran, 2026 13:34 tarihinde yayınlandı
0

13 YIL SONRA PERDE YENİDEN AÇILDI

Karabük’ün hafızasındaki Yenişehir Yazlık Sineması, “Neşeli Günler” filmiyle yeniden hayat buldu

Karabük’ün simge mekAnlarından biri olan ve 1958 yılında hizmete açıldıktan sonra 2013 yılında kapılarını kapatan tarihi Yenişehir Yazlık Sineması, Karabük Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından yeniden Karabüklülerle buluştu. Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın vizyon projeleri arasında yer alan tarihi sinemanın açılışı, yoğun katılımla bir şölen havasında gerçekleştirildi.

açılış törenine; Karabük Valisi Oktay Çağatay, Ak Parti Karabük Miletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt , sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış gecesinde Türk sinemasının unutulmaz eserlerinden “Neşeli Günler” filmi gösterildi. Patlamış mısır ve içecek ikramları eşliğinde filmi izleyen vatandaşlar, nostalji dolu anlar yaşadı.

ŞEHRİN HAFIZASI YENİDEN CANLANDI

Toplam 1.912 metrekarelik alanda yeniden düzenlenen Yenişehir Yazlık Sineması, yalnızca bir sinema alanı değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak bir yaşam merkezi olarak tasarlandı. Projede açık hava oturma düzeni, etkinlik alanları ve modern peyzaj uygulamalarının yanı sıra 133 metrekarelik okuma salonu ile 30 metrekarelik büfe de yer alıyor.

ÇETİNKAYA: “KARABÜK’E HİZMET İÇİN DURMADAN ÇALIŞIYORUZ”

Açılışta konuşan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya “Şehrin hafızasında, anılarında ve dostluklarında çok önemli bir yere sahip olan Yenişehir Açık Hava Sineması’nı yeniden Karabük’e kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Karabük’ün öz kanı, Karabük’ün öz evladı olarak hemşehrilerimize hizmet etmek için 7/24 çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, gece gündüz demeden tek derdimiz Karabük’ü daha ferah ve güzel bir şehir haline getirmektir. Bu tesisin şehrimize kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen KARDEMİR A.Ş.’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Bu kıymetli mekanın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Açılışı yapılan alanın sadece bir betondan ibaret olmadığını, içinde büyük hatıralar, anılar ve dostluklar barındıran müstesna bir mekan olduğunu söyleyen İl Başkanı Ferhat Salt, şu ifadeleri kullandı:

“Karabük’ün hafızasında çok önemli bir yeri olan bu kıymetli mekanı şehrimize yeniden kazandıran Belediye Başkanımız Özkan Çetinkaya’ya ve ekibine yürekten teşekkür ediyorum. Başkanımızın bu şehre olan sevdasına, dertlenmesine ve bitmek bilmeyen enerjisine bir kardeşi olarak gerçekten hayranım. Rabbim kendisinden razı olsun.”

Açılış konuşmasını yapmak üzere mikrofona gelen Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç;

“Bu eserleri sadece bir sinema salonu olarak düşünmeyin; Karabük kent kimliğini ve hatıralarını yaşatarak bu kentte Karabüklülük bilincini ve birlikteliğini tekrar kuracağız. Gençliğimizde Ankara’da bile yokken Karabük’te bu vizyonun var olması büyük bir ilerlemeydi ve çok şükür 13 yıl sonra bu tarihi eseri yeniden ayağa kaldırıyoruz; nasipse Karabük Gar binasını da restore edip açacağız. Belediye Başkanımız Özkan’ımız ve tüm yöneticilerimizle birlikte samimiyetle mücadele ediyor, bu vizyona katkı sunan bakanlarımıza ve KARDEMİR yönetimine teşekkür ediyor, tüm hemşehrilerimizi yarın burada milli takımımızı birlikte desteklemeye bekliyorum” diye konuştu.

AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin de konuşmasında, “Yenişehir Yazlık Sineması, Karabük’te eski mahalle kültürünü ve güzel bir nostaljiyi yeniden canlandırıyor. Bu kıymetli alanı şehrimize kazandıran Karabük Belediyemize, Bakanımız Murat Kurum’a ve KARDEMİR’e teşekkür ediyorum. Bir de müjde vermek isterim; KARDEMİR Yönetim Kurulu ile görüşüyoruz, inşallah hemen arkada bulunan Havuzlu Bahçe sinema alanını da en kısa sürede netleştirip Karabük halkının hizmetine sunacağız” ifadelerine yer verdi.

Karabük Valisi Oktay Çağatay ise; “Bizlere bu güzel alanları miras bırakan, bugün hayatta olan veya olmayan tüm büyüklerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Bu anlamlı alanı yeniden şehrimize kazandıran Belediye Başkanımız Özkan Çetinkaya’ya ve emeği geçen tüm mesai arkadaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan duaların ardından, Yenişehir yazlık sinemasının açılış kurdelesi vatandaşların coşkulu alkışları eşliğinde kesildi. Açılışın hemen ardından nostalji rüzgarları estiren “Neşeli Günler” filminin gösterimi, konuklara ikram edilen patlamış mısır ve içecekler eşliğinde keyifle izlendi. Karabük halkı, açık havada sinema izleme geleneğini yeniden yaşamanın mutluluğunu yaşadı.

Bizi sosyal medyadan takip edin