Karabük Postası tarafından
08 Nisan, 2023 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ankara’da, 8 asırlık sanatı “Bir pirinç tanesinin hikayesi” diyerek yaşatmaya çalışıyor

Beypazarı'nın genç zanaatkarı Zehra Özkan, 13. yüzyıldan günümüze kadar gelen Mevlana’nın sanatını “Bir pirinç tanesinin hikayesi” diyerek yaşatmaya çalışıyor.

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş pirinç sanatını yaşatan Zehra Özkan, bölgenin tek, ülkenin ise sayılı zanaatkarlarından olduğunu belirterek, “Benden sonrakilere bu sanatı aktarmak istiyorum” dedi. Üniversiteden mezun olduktan sonra memleketi Beypazarı'na geri dönerek pirinç tanesi üzerine yazı yazma sanatını öğrenen Zehra Özkan, ustasının başka bir şehre taşınmasıyla bölgedeki tek zanaatkar oldu. Genç yaşında unutulmaya yüz tutmuş el sanatını icra ederek kendisine gelir kapısı oluşturan Özkan, pirincin üzerine yazdığı yazıyı su damlası, ampul ve kalp gibi cam objelerin içine yerleştirdikten sonra içini su ile doldurup satışa sunuyor. blank Yerli ve yabancı turistlerin genellikle sevdikleri ya da kaybettikleri yakınlarının isimlerini boyunlarında taşımak için kendisine geldiklerini belirten Özkan, Mevlana'nın pirinç tanesi üzerine “Besmele-i şerif” yazarak başlattığı bu sanatı devam ettirmekten memnun olduğunu dile getirdi. Yaptığı sanatı “Bir pirinç tanesinin hikayesi” olarak adlandıran Özkan, pirinç tanesinin üzerindeki yazının 17 yıl boyunca kaybolmayacağını söyledi. blank “El emeği olan şeylerin tükenmemesi gerektiğine inanıyorum” Türkiye genelinde de az sayıda kişinin bu sanatı icra ettiğini dile getiren genç zanaatkar, el emeğinin eskisi kadar değer görmediğini belirterek, “El emeği gerektiren şeylerin maalesef değeri azaldığı için ve uğraş gerektirdiği için yapan çok az kişi var. Beypazarı'nda yapan tek kişi benim. Ankara genelinde yapan kişiler de var. Ben kaç kişiler bilmiyorum ama çok az rastlanan zor bir şey. Ben de, benden sonrakilere bunu aktarmak istiyorum tabii ki. Çünkü güzel bir şey, sanat ve el emeği olan şeylerin tükenmemesi gerektiğine inanıyorum” dedi. blank Öte yandan, icra ettiği zanaatını görenlerin genellikle kendisine olumlu şekilde yaklaştıklarını ifade eden Özkan, müşterilerin kendisine “Helal olsun sizlere, bizi böyle bir şeyle karşılaştırdığınız için teşekkür ederiz” gibi ifadelerle yaklaştığını belirterek, “Yaşımı öğrendikleri zaman yaşıma göre tecrübeli olduğuma şaşırıyorlar. Bu şekilde takdir ediyorlar beni. Genelde çevremizde çok destek göremiyoruz bu tarz şeylere ama müşteriler sağ olsun çok destek oluyorlar” diye konuştu. (İHA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bolu’da yol kenarına atılan sigara izmariti, kuru otları yaktı

Bolu’da kara yolu kenarındaki otluk alanda atılan sigara izmariti nedeniyle çıkan yangın grupların müdahalesiyle söndürüldü.
Yangın, D-100 kara yolu Ankara istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, yol kenarına kimliği belgisiz kişi ya da şahıslarca atılan sigara izmariti, otluk alandaki kuru otları tutuşturdu. Kısa müddette büyüyen alevler yaklaşık 200 metrekarelik alana yayıldı. Yangına birinci müdahaleyi, o sırada bölgeden geçen bir beton mikseri yaptı. Mikserin içindeki suyu otluk alana boşaltan şoför, alevlerin büyümesini engelledi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen Bolu Belediyesi İtfaiye takımları, yangına müdahale ederek kısa müddette denetim altına aldı. Soğutma çalışmalarının akabinde yangın büsbütün söndürüldü.
Polis grupları, yangına sebep olan kişi ya da şahısların tespiti için çalışma başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin