Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘Anaokulu çağındaki çocukların gelişimi için doğru beslenme çok önemli’

Okula giden özellikle de anaokulu çağındaki çocuklar için beslenme önerileri paylaşan Diyetisyen Zeynep Dolu, “Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmeleri önemlidir. Günlük beslenme planı içine yüksek kaliteli proteinlerden yumurta, 2-2,5 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1-2 köfte kadar et veya 1 porsiyon kuru baklagiller tüketiliyorsa çocuk için protein alımı yeterlidir” dedi.
Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Zeynep Dolu, okul ve anaokulu çağındaki çocuklar için doğru beslenme önerilerinde bulundu. Çocukların sağlıklı beslenme için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmesi gerektiğini işaret eden Diyetisyen Zeynep Dolu, “Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için okul öncesi dönemde günde 2-3 porsiyon süt, yoğurt, peynir tüketmelidir. Günlük beslenme planı içerisinde yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurtaya mutlaka yer verilmelidir. Okul öncesi dönemde sık görülen demir eksiliği anemisi demire olan ihtiyacı arttırır. Bu nedenle beslenmede kırmızı et, tavuk, balık, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru yemişler, kuru meyveler, pekmez gibi demirden zengin besinlere mutlaka yer verilmedir.

En önemli öğün kahvaltı
Çocuklar için en önemli öğün kahvaltı olduğunun altını çizen Diyetisyen Dolu, “Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, zeytin, 1-2 dilim tahıllı ekmek veya 1 bardak süt, ev yapımı bir peynirli poğaça, şeftali çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Kişiden kişiye değişmekle beraber sağlıklı ve iştahlı bir 2-6 yaş grubu çocukta günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır” dedi.
Yüksek oranda şeker ve şekerli besinler çocukların beslenmesi için uygun olmadığına dikkat çeken Diyetisyen Dolu, “Şeker alımı ile iştahsızlık ve diş çürümeleri arasında sıkı bir ilişki vardır.“ Bu riski azaltmak veya en aza indirmek için öğün aralarında şeker, yağ ve enerji içeriği yüksek bisküvi, kek, cips, meyve suları gibi sağlıksız atıştırmalıkların yerine vitamin-mineral içeriği yüksek sebze-meyve, süt, ayran, sandviç yağlı tohumlar gibi sağlıklı seçenekler sunulmalı ve paketli hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Paketli ürünlerin enerji değeri yüksek, besleyici değerleri düşüktür. Paketli gıdalar yerine evde kendimiz yapabileceğimiz kolay tariflerimiz denenebilir. Ayrıca çocuklar tarafından sevilen bu sağlıksız yiyecekler okul veya aile ortamında ödül olarak sunulmamalıdır şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Ekim, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de şarbon hastalığı nedeniyle 6 köye giriş çıkış yasaklandı

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde şarbon hastalığı kuşkusuyla 6 köyde hayvan giriş çıkışı yasaklandı.
Edinilen bilgiye nazaran ilçeye bağlı Söğüteli Köyünde 2 büyükbaş vefatının akabinde şarbon kuşkusuyla hayvanlardan alınan numuneler laboratuvara gönderildi.
Şarbon hastalığı kuşkusu üzerine Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ilçeye bağlı başta Söğüteli köyü olmak üzere Ekinciler, Arpacık, Yaylalı, Sarıbaba ve Kuşluk köylerini nezaret altına aldı.
Bahse mevzu 6 köyde ikinci bir ilana kadar köylere hayvan giriş ve çıkışları yasaklanırken alınan önlemlere uymayanlar hakkında 5996 sayılı kanunun 36. Unsuru yeterince idari yaptırım uygulanacağı bildirildi.
Diğer yandan ölen 2 hayvan kireçlenerek adabına uygun olarak derin kuyulara gömüldü.
Kürtün’de geçtiğimiz günlerde de şap hastalığı kuşkusu nedeniyle Kürtün ilçesine bağlı Üst Karadere, Beytarla, Tilkicek, Aktaş ve Sapmaz köylerine hayvan giriş çıkış ve hareketleri kısıtlanmıştı.

Bizi sosyal medyadan takip edin