‘Anaokulu çağındaki çocukların gelişimi için doğru beslenme çok önemli’ - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı
0
0

‘Anaokulu çağındaki çocukların gelişimi için doğru beslenme çok önemli’

Okula giden özellikle de anaokulu çağındaki çocuklar için beslenme önerileri paylaşan Diyetisyen Zeynep Dolu, “Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmeleri önemlidir. Günlük beslenme planı içine yüksek kaliteli proteinlerden yumurta, 2-2,5 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1-2 köfte kadar et veya 1 porsiyon kuru baklagiller tüketiliyorsa çocuk için protein alımı yeterlidir” dedi.

Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Zeynep Dolu, okul ve anaokulu çağındaki çocuklar için doğru beslenme önerilerinde bulundu. Çocukların sağlıklı beslenme için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmesi gerektiğini işaret eden Diyetisyen Zeynep Dolu, “Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için okul öncesi dönemde günde 2-3 porsiyon süt, yoğurt, peynir tüketmelidir. Günlük beslenme planı içerisinde yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurtaya mutlaka yer verilmelidir. Okul öncesi dönemde sık görülen demir eksiliği anemisi demire olan ihtiyacı arttırır. Bu nedenle beslenmede kırmızı et, tavuk, balık, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru yemişler, kuru meyveler, pekmez gibi demirden zengin besinlere mutlaka yer verilmedir.

En önemli öğün kahvaltı

Çocuklar için en önemli öğün kahvaltı olduğunun altını çizen Diyetisyen Dolu, “Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, zeytin, 1-2 dilim tahıllı ekmek veya 1 bardak süt, ev yapımı bir peynirli poğaça, şeftali çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Kişiden kişiye değişmekle beraber sağlıklı ve iştahlı bir 2-6 yaş grubu çocukta günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır” dedi.

Yüksek oranda şeker ve şekerli besinler çocukların beslenmesi için uygun olmadığına dikkat çeken Diyetisyen Dolu, “Şeker alımı ile iştahsızlık ve diş çürümeleri arasında sıkı bir ilişki vardır.“ Bu riski azaltmak veya en aza indirmek için öğün aralarında şeker, yağ ve enerji içeriği yüksek bisküvi, kek, cips, meyve suları gibi sağlıksız atıştırmalıkların yerine vitamin-mineral içeriği yüksek sebze-meyve, süt, ayran, sandviç yağlı tohumlar gibi sağlıklı seçenekler sunulmalı ve paketli hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Paketli ürünlerin enerji değeri yüksek, besleyici değerleri düşüktür. Paketli gıdalar yerine evde kendimiz yapabileceğimiz kolay tariflerimiz denenebilir. Ayrıca çocuklar tarafından sevilen bu sağlıksız yiyecekler okul veya aile ortamında ödül olarak sunulmamalıdır şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda kazaya karisan ehliyetsiz ve alkollu surucuye 225 bin lira ceza wySfancq
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Mart, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da kazaya karışan ehliyetsiz ve alkollü sürücüye 225 bin lira ceza

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada, sürücülerden birinin hem alkollü hem de ehliyetsiz olduğu ortaya çıktı. Sürücüye 225 bin lira, aracın sahibine ise 43 bin 965 TL idari para cezası uygulandı.

Kaza, Esentepe Mahallesi İstanbul Caddesi üzerindeki Tır Garajı Kavşağı’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, B.D. yönetimindeki 55 AEU 086 plakalı otomobil ile Y.D. idaresindeki 06 UB 453 plakalı otomobil çarpıştı. Kaza ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yaptığı incelemede sürücü B.D.’nin 1.70 promil alkollü olduğu ve sürücü belgesinin daha önce daimi olarak iptal edildiği belirlendi. Ayrıca kazaya karışan aracın Vezirköprü Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından yakalamalı olduğu tespit edildi.

Polis ekipleri tarafından sürücü B.D.’ye Karayolları Trafik Kanunu kapsamında “ehliyeti iptal edildiği halde araç kullanmak” ve “alkollü araç kullanmak”tan toplam 225 bin TL idari para cezası kesildi. Araç sahibine ise “ehliyetsiz kişiye araç kullandırmak” ve “araç muayenesini yaptırmamak” suçlarından 43 bin 965 TL ceza uygulandı. Öte yandan, alkollü sürücü hakkında “trafik güvenliğini tehlikeye sokma” suçundan adli işlem başlatıldığı öğrenildi.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin