Karabük Postası tarafından
04 Ağustos, 2014 09:35 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Anadolu’nun Kırkpınarı Tosya Güreşleri Nefesleri Kesti

KASTAMONU ‘nun Tosya ilçesinde Anadolu’nun Kırkpınarı olarak anılan Tosya Yağlı Güreşleri nefesleri kesti. Kırkpınar’da güreşen başpehlivanlar ile birlikte toplam 400 pehlivanının güreş tuttuğu Tosya Er Meydanı’nda vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren tribünleri doldurmaya başladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı Müsteşarı ve Avrupa Minder Güreşi Şampiyonu Nazmi Avluca’nın da izlediği Tosya Yağlı Güreşleri ilgi yoğundu. Yağlanarak er meydanına çıkan pehlivanlar kıran kırana güreş tuttu. 2014 Yılının Güreş Ağası İş Adamı Alaattin Dobooğlu, ağalık yarışmasında ağalığı 1 yıllığına genç iş adamlarından Yusuf Cömert’e devretti. Ağalık Yarışmasını Yusuf Cömert 60 Bin TL ile kazandı. Tribünleri hınca hınç dolduran kalabalık başpehlivanların güreşlerini heyecanla izleyerek zaman zaman alkış yaparak favorisi olan pehlivanlara destek verdi. Tosya Yağlı Güreşleri’nde başaltı güreşlerinin sona ermesiyle başpehlivanlık güreşleri başladı güreş finalinde Ünal Karaman ile Ahmet Kavakçı eşleşti. İki güreşçi dakikalarca güreşerek izleyenlerin beğenisini kazanırken rakibinin hatası affetmeyen Ünal Karaman rakibini tuş ederek, başpehlivan oldu. Anadolu’nun Kırkpınarı Tosya Başpehlivanı olan Ünal Karaman sevincini kendinden yaşça ve tecrübe olarak üstün olan rakibi Ahmet Kavakçı’nın elini öperek ve sarılarak kutlaması güreş müsabakasını izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. Yapılan güreş müsabakaları sonunda Başpehlivan Ünal Karaman’a altın madalyasını Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, 2. olan Ahmet Kavakçı’ya ve 3. Hasan Zeybek’e madalyalarını belediye başkanı Kazım Şahin takdim etti. Ödül törenin ardından çekilen hatıra fotoğraflarının ardından Anadolu’nun Kırkpınarı 2014 Tosya Yağlı Güreşleri sona erdi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ocak, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Demircide “Meryem Ana” figürlü tarihi kapı: Papazlar bunun peşinde

Samsunlu demirci ustası 74 yaşındaki İbrahim Germi, üzerinde “Meryem Ana” işlemesi bulunan 158 yıllık tarihi kapıyı, papaz ve tarihi eser meraklılarının istemesine karşın satmıyor.

58 yıldır demircilik yapan İbrahim Germi’nin elinde tescilli tarihi eser olan 158 yıllık “Meryem Ana” işlemeli hanedan modeli ikili bir demir kapı bulunuyor. Ermeni ustalar tarafından geçme tekniğiyle kaynak kullanılmadan yapılmış olan kapıyı almak için birçok kişi teşebbüste bulundu lakin Germi bu kapıyı satmadı. Demirciler Yokuşu’nda esnaflık yapan Germi, dedesinden kalan 158 yıllık olduğu kestirim edilen haneden modeli tarihi kapıyı dükkanında koruma ediyor. Periyodun Mater Dolorosa Katolik Kilisesi papazı ve birtakım tarihi eser meraklılarının kendisine kapıyı satması için baskı kurduğunu söz eden Germi, kapıyı satmayı düşünmediğini söyledi.

“Bu kapının eşi gibisi yok”

Kapıları kiliseye vermesi durumunda yurt dışında sınırsız seyahat ve konaklama fırsatının kendisine sunulduğunu lisana getiren İbrahim Germi, “İlkokuldan beri bu mesleğin içerisindeyim. Demircilik cet mesleğimiz. Şu anda Samsun’un en eski aktif demircisiyim. 150 yıldır dedemden babama, babamdan da bana kalan örsümde demir dövüyorum. Örsün maddi ve manevi pahası çok büyük lakin ben ölünce hurdacıya verirler diye düşünüyorum. Örsün yanı sıra dükkanımda tarihi eser olarak tescilli 2 kapı da var. Kapıda ‘Meryem Ana’ figürü de var. Kapıda yıllar evvel yapılan kilit hala çalışıyor. Ermeni bir demir ustası kaynaksız, geçme usulü ile yapmış. Kapının bir tanesi 150 kilo geliyor. Çok şahane bir kapı. Bu kapıları benden birçok kişi istedi fakat vermedim. Ben öldüğümde bunu da hurdacıya verirler. Katolik Kilisesinin papazı da nereden öğrendiyse yanıma geldi. Kapının fotoğraflarını çekti. Meryem Ana figürlerini incelediler. Kapıyı kiliseye koyacaklarını söylediler. Ben de ‘kilisenin kapısına koyacaksan burada dursun’ dedim. Para teklif etiler, öbür imkanlar da teklif ettiler lakin kabul etmedim. Zira bu kapının bir eşi gibisi yok. Olağan bir usta bu kapının kasnağını 1 senede yapamaz. Zira büsbütün perçinli, geçme metoduyla yapılmış. Bir yarık, bir bütün demir kullanarak birleştirmişler. Gavur usta yardığı öbür demire, bütün demiri geçirerek kapıyı tamamlamış. Sistemleri bile hala çalışıyor. Kapının tutamağını sarı renkteydi. Bana gelmeden evvel de altın zannederek orasını çalmışlar. Kapı da dededen babama sonra da bana yadigar kaldı. Hatıra olarak saklıyorum” dedi.

“Samsun’un son demirci ustasıyım”

Kendisinin Samsun’daki son usta olduğuna da dikkat çeken Germi, “Demircilik mesleği bence öldü. Çırak da yetişmiyor. Ben öldükten sonra daha yapacak adam Samsun’da yok. ‘Demirciyim’ diyen adamların yeteneği yok. Vatandaş baltasını bilemek için bile usta bulamayacak. O denli olunca da demircilik de tamir işi bitmiş olacak. Kazmasını vesairesini de tamir ettirmek yerine yenisini alma prosedürüne gidecek. Zira Samsun merkezde tamir edebilecek tek demir ustası ben kaldım” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.