Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Ekim, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Amasya Üniversitesi kenevir üretimine başladı, hasada öğrenciler de katıldı

Amasya Üniversitesi’nin bir biyoteknoloji firmasıyla işbirliği yaparak 30 dekarlık alanda yetiştirdiği endüstriyel kenevirin hasadı yapıldı. Öğrenciler ve akademisyenlerin hasat ettiği kenevir tarlasında ayrıca 2 bin kilodan fazla bal üretimi de gerçekleştirildi.

Tarım ve hayvancılık alanlarında eğitim alan öğrenciler ile akademisyenlerin yolunu tuttukları tarlada elleriyle kökünden sökerek hasat ettikleri kenevir işlenmesinin yanı sıra araştırma-geliştirme faaliyetlerinde kullanılmak üzere depolara kaldırıldı. Tarlaya konuşlanan kovanlardaki arılar 2 bin kilodan fazla kenevir balı da üretti.

Elleriyle kökünden söktüler

Hem endüstriyel hem de tıbbi alanda geniş bir yelpazede faydalar sunan kenevir bitkisini köküyle beraber sökerek hasat ettiklerini belirten Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Çünkü hocalarımız kökünden de bazı ilaçlar ve kullanım alanları geliştirmek üzere laboratuvara aldılar. İnşallah bunun da kazanımlarını paylaşacağız” dedi.

2 bin200 kilodan fazla kenevir balı üretildi

Kenevir ekili alana konuşlanan 110 kovan arıdan 2bin200 kilodan fazla bal üretiminin sağlandığına değinen Prof. Dr. Turabi, şifa kaynağı kenevir balını yakında hizmete girecek Amasya Üniversitesi satış mağazasında da satışa sunacaklarını açıkladı.

Ekim alanı genişletilecek

ARS Biyoteknoloji firmasıyla yaptıkları işbirliği sonucu çok verimli geçen hasat sonrası kenevir ekim alanını daha da artırmayı düşündüklerine değinen Rektör Turabi, “Geleceğin yeşil ekonomisine kenevirin çok yüksek katkılarının olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıl üretimi artıracağız. 90 dekar alanının hemen hemen tamamında kenevir ekimi planlıyoruz” diye konuştu.

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
09 Ocak, 2025 13:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Feride Demiralp, 57 Yıl Sonra Avukatlık Cüppesini Giydi

Hukuk eğitimini 1968 yılında yarıda bırakan Feride Demiralp, 57 yıl aradan sonra geçtiğimiz gün düzenlenen törenle avukatlık cüppesini giyerek mesleğine adım attı.

Karabük Demir Çelik Lisesi mezunu olan Demiralp, İstanbul Hukuk Fakültesini kazanmış ancak ikinci sınıfta eğitimine devam edememişti. Ziraat alanında başarılı bir kariyer inşa eden Demiralp, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirerek Yüksek Ziraat Mühendisi unvanını aldı.

Demiralp, 1995 yılında Karabük’ün il olmasıyla Tarım İl Müdürü olarak atandı ve bu görevi yürüten ilk kadın oldu. 2002 yılında emekli olduktan sonra 2005 yılında İl Genel Meclisi üyeliği yaparak, Karabük’ün ilk kadın İl Genel Meclisi üyesi unvanını kazandı. 2010 yılında ise Safranbolu Kent Konseyi Başkanlığı görevine getirildi.

Yıllar geçse de hukuk eğitimini tamamlama arzusunu içtenlikle taşıyan Demiralp, 7 yıl önce çıkan aftan faydalanarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine geri döndü. İstanbul’da kalacak yeri olmadığı için 3. sınıfta geçiş yaptığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2023 yılı Haziran ayında mezun oldu. 2024 yılında Karabük Adliyesinde stajını tamamlayacak olan Demiralp, bugün Karabük Barosu’nda Baro Başkanı Av. Emrah Köklü’nün katıldığı bir törenle yemin ederek avukatlık ruhsatını aldı.

Tören sonrası duygularını paylaşan Demiralp, “İnsan inandıktan ve istedikten sonra başaramayacağı hiçbir şey yok. Okumanın ve öğrenmenin yaşı yok. Ülkemizde kadınlarımızın başarısı her zaman beni gururlandırmıştır. Bana destek veren tüm aileme teşekkür ediyorum.” dedi.

Gençlere de tavsiyelerde bulunan Demiralp, “Hiçbir zaman ümidinizi kaybetmeyin. Eğer gerçekten inanırsanız, çok büyük başarılara imza atabilirsiniz. Hiçbir şey zor değil, yeter ki isteyin.” şeklinde konuştu.

Demiralp, bu süreçte kendisine yardımcı olan Karabük Barosu ve Karabük Adliyesi çalışanlarına da teşekkür etti. Feride Demiralp’ın azmi ve başarı hikayesi, genç nesillere ilham vermeye devam ediyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.