Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ağustos, 2023 08:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Amasra’daki sel antik su kanalının modüllerini ortaya çıkardı

Tarih boyunca birçok medeniyete konut sahipliği yapan Bartın’ın Amasra ilçesinde kuvvetli sağanak yağışlar sonrasında ilçe merkezinden geçerek Karadeniz’e dökülen Horhor deresi üzerindeki antik su kanalının sütun kesimleri ve yer yapıları ortaya çıktı.
Bartın’ın 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ilçesi Amasra’da kuvvetli sağanak yağışlar ilçe merkezinden geçerek Karadeniz’e dökülen horhor deresinde taşkınlara neden oldu. Kuvvetli sağanak yağışların akabinde deredeki debinin artmasıyla birlikte dere yatağını çevreleyen toprak tabanda aşınmalar oluştu. Dere yatağındaki suyun çekilmesiyle bir arada dere yatağındaki antik su kanalına ilişkin sütun kesimleri ve yer yapıları yer yer gün yüzüne çıktı.
Dere yatağı çizgisinde yaklaşık 200 metrelik antik su kanalına ilişkin bulgular birinci sefer 1990 yılı içinde Horhor Deresi üzerinde yapılan ıslah çalışmaları sırasında ortaya çıktı.
Yapılan inceleme ve araştırmalarda antik su kanalının Roma devrinde inşa edildiği tespit edildi.
Antik su kanalının geçtiği 200 metrelik alan Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Müdafaa Konseyi tarafından tıpkı tarihte müdafaa altına alındı.
Amasra’da 2023 yılının haziran ve temmuz aylarında meydana gelen taşkın ve yaka selleri sonrasında antik su kanalına ilişkin sütunlar ve yer yapılarının ortaya çıkmasıyla bir arada alanda geniş çaplı çalışma başlatılması ve antik su kanalının turizme kazandırılması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
12 Haziran, 2025 10:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Belediyesi temizlik çalışmalarını sürdürüyor

Karabük Belediyesi, şehir genelindeki temizlik çalışmalarına devam ediyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar birçok noktada temizlik faaliyetleri yürütüyor.

Kent merkezinden mahalle aralarına, yürüyüş yollarından çocuk oyun alanlarına kadar çeşitli alanlarda eş zamanlı temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Çöp konteynerleri düzenli olarak yıkanıyor ve dezenfekte ediliyor. Ayrıca, çevre kirliliğine neden olan moloz ve büyük hacimli atıklar belirlenen noktalardan toplanıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, şehir temizliğinin önemine dikkat çekerek, “Temizlik sadece belediye hizmeti değil, aynı zamanda şehir kültürünün bir parçasıdır. Daha sağlıklı ve düzenli bir Karabük için ekiplerimizle sahadayız. Vatandaşlarımızın memnuniyeti ve şehir estetiği için anlık müdahalelerde bulunuyor ve düzenli denetimler yapıyoruz. Karabük’e bugünün değil, geleceğin ihtiyaçları doğrultusunda yaklaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin