Tarih boyunca birçok medeniyete konut sahipliği yapan Bartın’ın Amasra ilçesinde kuvvetli sağanak yağışlar sonrasında ilçe merkezinden geçerek Karadeniz’e dökülen Horhor deresi üzerindeki antik su kanalının sütun kesimleri ve yer yapıları ortaya çıktı.
Bartın’ın 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ilçesi Amasra’da kuvvetli sağanak yağışlar ilçe merkezinden geçerek Karadeniz’e dökülen horhor deresinde taşkınlara neden oldu. Kuvvetli sağanak yağışların akabinde deredeki debinin artmasıyla birlikte dere yatağını çevreleyen toprak tabanda aşınmalar oluştu. Dere yatağındaki suyun çekilmesiyle bir arada dere yatağındaki antik su kanalına ilişkin sütun kesimleri ve yer yapıları yer yer gün yüzüne çıktı.
Dere yatağı çizgisinde yaklaşık 200 metrelik antik su kanalına ilişkin bulgular birinci sefer 1990 yılı içinde Horhor Deresi üzerinde yapılan ıslah çalışmaları sırasında ortaya çıktı.
Yapılan inceleme ve araştırmalarda antik su kanalının Roma devrinde inşa edildiği tespit edildi.
Antik su kanalının geçtiği 200 metrelik alan Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Müdafaa Konseyi tarafından tıpkı tarihte müdafaa altına alındı.
Amasra’da 2023 yılının haziran ve temmuz aylarında meydana gelen taşkın ve yaka selleri sonrasında antik su kanalına ilişkin sütunlar ve yer yapılarının ortaya çıkmasıyla bir arada alanda geniş çaplı çalışma başlatılması ve antik su kanalının turizme kazandırılması bekleniyor.


Amasra’daki sel antik su kanalının modüllerini ortaya çıkardı
Huzurevinde çıkan yangın kontrol altına alındı
Düzce’de Kızılay Huzurevinde asansörden kaynaklı çıkan yangın kontrol altına alındı. Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, “Çok şükür bir problem yaşanmadı. Yaşlılarımızın tahliyesini yaptık. Bir kısmı ilçe devlet hastanemize bir kısmı ise Karayolları misafirhanesine gönderildi” ifadelerini kullandı.
Yangın, gece saatlerinde Kaynaşlı‘da bulunan Kızılay Akçakoca Huzurevi’nde meydana geldi. Alınan bilgilere göre asansör akülerinin bulunduğu bölgede belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Dumanların sardığı binayı fark eden personeller durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Düzce Belediyesi’nden 6, Kaynaşlı Belediyesi’nden ise 2 itfaiye aracı kısa süre içerisinde bölgeye sevk edildi. Olay yerine ulaşan ekipler 25’i yatalak 54 huzurevi Sakinini bulunduğu yerden çıkararak bina dışına tahliye etti. Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal, Kızılay Batı Karadeniz Afet Depo Müdürü İsmail Hakkı Duru ve ilgili kurum amirleri bölgeye gelerek yangın hakkında bilgiler alırken, tahliye edilen vatandaşlarla da bir araya geldi.
“Çok şükür bir problem yaşanmadı”
Yangın ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, “Bu gece 01.00 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezimize düşen ihbar ile Düzce Belediyesi’nden 6 itfaiye aracı, Kaynaşlı Belediyesi’nden 2 itfaiye aracı yangına müdahale etmiş olup, çok şükür ki yaşlılarımızla ilgili bir problem yaşanmamıştır. Kaynaşlı Kızılay Huzurevinde hali hazırda 59 misafirimiz var. 5’i izinde olup 54 yaşlımız ilçe devlet hastanemiz, karayollarına ait kamu misafirhanesinde bu gece misafir kalacaklardır. Geçmiş olsun diyoruz. İtfaiye ekiplerinin aktardığı kadarıyla yangının çıkış nedeni asansörden kaynaklı olduğunu ifade etmekteler. Yaşlılarımız tahliyesi noktasında emniyetimiz, jandarmamız, Kaynaşlı Belediye personelimiz, sağlık teşkilatımız ve Kızılay personelimiz birlikte yardımcı oldular” dedi.
Tahliye edilen 54 kişiden 25’i Kaynaşlı Devlet Hastanesi’ne gönderilirken kalan yaşlılar ise Karayolları Misafirhanesi gönderildi. Huzur evinde yangın kontrol altına alınırken, dumanın tahliye çalışmalarına başlandı.
Konu ile ilgili ise inceleme başlatıldı.

