Altun: “En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli””
Hak Emekliler Derneği’nin (HAK EMEK-DER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun, hükümete, emekli maaşlarıyla ilgili olarak bir çağrı yaparak, emeklilerin asgari bir yaşam standardına kavuşması gerektiğini söyledi.
Emekli maaşları ile ilgili bir yazılı basın açıklaması yapan HAK EMEK-DER Başkanı Altun, “Her geçen gün artan enflasyon, en başta emekli vatandaşlarımızı olumsuz etkilemekte, emeklilerimizin geçim koşullarını daha da ağırlaştırmaktadır. Bu nedenle emeklilerin geçim sıkıntısına çare olacak çözümleri bir an evvel hayata geçirmek konusunda adımlar atılmasını bekliyoruz. Türkiye’deki yoksulluk, açlık sınırı, enflasyon ve alım gücü dikkate aldığında, en düşük emekli aylığı, asgari ücret seviyesine çekilmelidir. Milyonlarca emeklinin beklentisi bu yöndedir. Emeklilerin asgari bir yaşam standardına kavuşabilmesi için, bu talebimizin acilen karşılanması elzem hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
“Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan milletin istikbal'e güvenle bakmaya hakkı yoktur." sözüne atıf yapan Altun, Sosyal Devlet anlayışı içinde emeklerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesi gerektiğinin altını çizdi.
“ÇARPIK GELİR DAĞILIMINA SON VERİLMELİ”
“Prime esas kazanç ile Prim gün sayısı olmak üzere iki önemli parametreyi dikkate alarak emekli maaşları için basamaklar oluşturulmalıdır.” diyen Başkan Altun, “TÜİK’in 2006 yılından bu yana her yıl yayınladığı ve en son 2022 yılında yayınladığı "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırma Sonuçlarına" göre nüfusun yüzde 80’ni milli gelirin yüzde 51,99’unu, nüfusun yüzde 20’sinin ise milli gelirin yüzde 48,01’ini alıyor. Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in Destan şiirinde; “Allah’ın on pulunu bekleye dursun on kul; bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa; Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa!” diyerek bugünkü çarpık gelir dağılımını çok güzel bir şekilde özetlemiş. Bu çarpık gelir dağılımına son verip, adil gelir dağılımını sağladığımız takdirde bütün emeklilerin de, çalışanların da sorunlarını kolaylıkla çözüme kavuştururuz diye konuştu.
“SUNİ BİR ZAM YAĞMURU VAR”
En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesiyle birlikte emeklilerin bir nebze de olsa rahat bir nefes alacağını kaydeden Başkan Altun, “Birçok mal ve hizmette, denetimsiz, suni bir artışla ile karşı karşıyayız. Maalesef temel ihtiyaç malzemelerinde bile fahiş zamlar yapıldığını görüyoruz. Hükümetimizin emekli maaşlarını iyileştirmekle beraber, fahiş zamlara da acil çözüm bulmalı, fırsatçılara da en ağır yaptırımları uygulamalıdır.” diyerek son dönemdeki suni zamlara dikkat çekti. (Ramazan Öztürk)
Kastamonu Üniversitesi, THE 2026 Dünya Üniversite sıralamasında yeniden yer aldı
Kastamonu Üniversitesi, 2026 yılına ilişkin Dünya Üniversite Sıralamalarında1501+ bandında yer alarak dünyanın başarılı üniversiteleri ortasına girdi.
Dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE)), 2026 yılına ilişkin Dünya Üniversite Sıralamaları (World University Rankings 2026) sonuçlarını açıkladı. Bu yıl 100’den fazla ülkeden 2 bin 191 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada, Kastamonu Üniversitesi 1501+ bandında yer alarak dünyanın başarılı üniversiteleri ortasına girdi.
Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması, araştırma odaklı üniversiteleri eğitim-öğretim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, sanayi iş birliği ve memleketler arası görünüm üzere temel misyonlar açısından pahalandıran kapsamlı bir performans göstergesi olarak kabul ediliyor. Üniversitelerin son beş yıllık performansları doğrultusunda yapılan bu kıymetlendirme, öğrenciler, akademisyenler, iş dünyası ve hükümetler tarafından güvenilen en geniş çaplı tahliller ortasında yer alıyor.
THE sıralamaları; eğitim kalitesi, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, memleketler arası görünürlük ve sanayi geliri olmak üzere beş temel ölçüt üzerinden hazırlanıyor. Kastamonu Üniversitesi, bilhassa araştırma kalitesi kategorisinde kaydettiği yükselişle dikkat çekti. Kastamonu Üniversitesi, 2025 yılında aldığı 43.5 puanı 2026 yılında 44.3 puana yükselterek Türkiye’de sıralamaya giren 109 üniversite ortasında 29. sıraya yerleşerek muvaffakiyet grafiğini yükseltmeye devam ediyor.
Türkiye genelinde 2025 yılında 91 üniversite sıralamaya girerken, 2026 datalarına nazaran bu sayı 109’a yükseldi. Kastamonu Üniversitesi ise, beş alt alanda birden ilerleme kaydederek ulusal ve memleketler arası seviyede bilimsel performansını güçlendirdi.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, elde edilen bu muvaffakiyetin üniversitenin kalite gayeleri ve 2030 Yükseköğretim Vizyonu ile uyumlu olduğunu vurgulayarak, "Kastamonu Üniversitesi olarak bilimsel üretkenliğimizi, memleketler arası iş birliklerimizi ve araştırma kapasitemizi daima geliştirmeyi hedefliyoruz. THE 2026 sıralamasında elde ettiğimiz bu muvaffakiyet, akademik takımımızın özverili çalışmaları, öğrencilerimizin çabası ve kurumsal gelişim vizyonumuzun bir yansımasıdır. Önümüzdeki süreçte araştırma kalitesi, milletlerarası görünürlük ve toplumsal katkı alanlarında daha da güçlü bir pozisyona ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Başarılarının temelinde özverili çalışmaların yattığını söz eden Rektör Topal, bu süreçte emeği geçen tüm Kastamonu Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine de teşekkür etti.
Sebahattin Ozarslan
•emekli dernekleri. acilen. kapansın. sizin. maaşınız kaç lira. 28 yıldan memur emeklisiyim. zamlı maaşım 14 milyar oldu. utanın. cumhur ittifakının küçük ortakları. ne iş. yaparsınız. yüce mecliste. oy. falan. yok. asla. kiralar. çok yüksek. fatih terim. fonu bilge. fakirmisler. çalışan. tek. bakanımız. oda. ALI. YERLI. KAYA. gurur. duyuyorum. çeteleri. fonları. temizliyor