Reklam
Reklam
beg2
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
09 Mayıs, 2025 16:40 tarihinde yayınlandı
0

Altın Safran’da Belgesel Sinemaya Yön Veren Çalıştay Raporu Açıklandı

Karabük’te bu yıl 26’ncısı düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, gösterimlerin ötesine geçerek belgesel sinemanın geleceğine ışık tutan önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Festival kapsamında gerçekleştirilen Belgesel Sinema Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Festival danışmanları Öğr. Gör. Serdar Sabuncu, Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak, sinema yazarı Doç. Dr. Fırat Sayıcı ve Doç. Dr. Mehmet Köprü tarafından kamuoyuna duyurulan bildirge, Türkiye’de belgesel sinemanın karşılaştığı zorluklar ve çözüm önerileriyle dikkat çekti.

Belgesel Sinema Gölgeden Çıkmalı
Çalıştayda, belgesel filmlerin büyük festivallerde uzun metraj kurmaca yapımların gölgesinde kalması eleştirildi. Gösterim saatleri, salon önceliği ve tanıtım eksiklikleri nedeniyle belgeselin geri planda kaldığına dikkat çekildi. Katılımcılar, belgeselin ayrıcalıklı bir kategori olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Seyirci ve Mekân Sorunları Masaya Yatırıldı
Belgesel gösterimlerinin ücretsiz yapılmasının, izleyici gözünde değer algısını düşürdüğü ifade edildi. Seyirci katılımını teşvik edecek sembolik ücretlendirme önerilirken, büyük festivallerin hâlâ sabit mekân eksikliği yaşadığına dikkat çekildi. Altın Safran’ın bu konuda örnek oluşturduğu belirtildi.

Destek ve Ödül Mekanizmaları Gözden Geçirilmeli
Çalıştayda ödül sistemlerinin yetersiz olduğu, finalist belgesellere maddi destek sağlanması gerektiği dile getirildi. Proje geliştirme ve post-prodüksiyon süreçleri için daha fazla kaynağın ayrılması gerektiği önerildi.

Sansür ve Seçki Eleştirileri
Festivallerde zaman zaman gündeme gelen sansür tartışmalarının belgesel sinemaya zarar verdiği ifade edildi. Ayrıca ön jürilerin daha tematik ve düşünsel çeşitlilik içerecek şekilde yapılandırılması gerektiği savunuldu.

Genç Kuşaklara Belgesel Aşısı
Belgeselin sadece festival dönemine sıkıştırılmaması gerektiğine dikkat çekilen bildirgede, yıl boyu sürecek atölye, eğitim ve söyleşi programlarıyla genç nesillere ulaşmanın önemine vurgu yapıldı. TRT gibi ana akım kanallarda daha fazla belgesel yayını yapılması çağrısı yapıldı.

Çalıştaydan Öne Çıkan Öneriler:

  • Belgeseller kurmaca filmlerle çakışmayacak saatlerde ve prestijli salonlarda gösterilmeli.
  • Festivaller için sabit ve modern mekânlar inşa edilmeli.
  • Tanıtım stratejileri televizyon ve radyo gibi kanalları kapsamalı.
  • Belgesel ödülleri prestij odaklı hale getirilmeli, finalistlere maddi destek verilmeli.
  • Sembolik ücretli gösterimler ve paralel etkinliklerle seyirci katılımı artırılmalı.
  • Jüri seçimlerinde farklı bakış açılarına sahip uzmanlar yer almalı.
  • Dijital ve geleneksel medyada görünürlük artırılmalı.

Altın Safran Model Oluyor
Çalıştayda, Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin istikrarlı yapısı ve belgesel odaklı vizyonu övgüyle anıldı. Festivalin yalnızca bir gösterim alanı değil, kültürel mirasın korunması ve toplumsal bilinç oluşturulmasında aktif bir rol üstlenmesi, Türkiye belgesel sineması adına umut verici bir gelişme olarak değerlendirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
baskan genc marjinal bir grup trabzon turizmini trabzona gelen turistleri yargilamak istiyor 9Zhfgdfk
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Başkan Genç: “Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Uzungöl’ün Arap turistlere satıldığı iddialarına ilişkin, “Üzülüyoruz ama onlara gülüp geçeceğiz. Çok dikkate almayacağız. Onların marjinal bir grup olduğunu, arkalarında da ideolojik bir saplantı olduğunu biliyoruz” dedi.

Dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de havaların ısınmasıyla birlikte turizm hareketliliği başladı. Trabzon Valisi Tahir Şahin ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç beraberindekilerle birlikte Uzungöl’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından konuşan Başkan Genç, Uzungöl’ün dünyanın nadide doğal güzelliği olan bölgelerinden bir tanesi olduğunu dikkat çekerek, “Trabzon’unumuzun son yıllarda gelişen trendi turizm. Dolayısıyla bütün destinasyonlarımızda olduğu gibi Uzungöl’ümüzde gelecek misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak ve uğurlamak adına en güvenli turizm alanlarından bir tanesiyiz. Bunun için mutluyuz. Turist güvenli yeri ziyaret etmek ister. Yeni sezonumuz hayırlı olsun” diye konuştu.

Vali Şahin: “Turist sayısından geçmiş yıllara göre artış var”

Trabzon Valisi Tahir Şahin ise, turizm sayısında artış yaşandığını belirterek, “Geçen yılın ilk 5 ayına göre 2026 yılının ilk 5 ayında yerli ve yabancı toplam turistte yüzde 27 oranında geçmiş yıllara göre bir artış var. Şehrimizin her alanda gelişmesi için kurumlar koordineli bir şekilde çalışmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

“Dikkate ve kale almıyoruz”

Son günlerde sosyal medya hesaplarındaki Uzungöl’ün Arap turistlere satıldığına iddialarına dair soru üzerine Başkan Genç, “Biz bunların çok gündeme gelmesini arzu etmiyoruz. Dikkate ve kale almıyoruz. Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor. Üzüntü duyuyoruz. Git gide artan bir trendimiz var. Geçen yıl Trabzon’a 1 milyon 447 bin turist geldi. Ama Uzungöl’e 2,5-3 milyon yerli turistle gelen ziyaretçimiz var. Bunu araç sayısı ile beraber ölçümleyebiliyoruz. Buraya gelen turistin ister İngiliz olsun, ister Suudi Arabistan’dan gelen ister Kafkasya’dan gelsin. Burası dünyanın bütün ülkeleri tarafından cazip bir şehir. Geçen sene 188 ülke vatandaşının girdiği bir şehirden bahsediyoruz. Üzülüyoruz ama onlara gülüp geçeceğiz. Çok dikkate almayacağız. Onların marjinal bir grup olduğunu, arkalarında da ideolojik bir saplantı olduğunu biliyoruz. Bunun tespitlerini yaptık. Devletimiz bu konuda bize yardımcı oluyor. Onlarla beraber buraya gelen turistlerin dini ve milliyeti ile beraber Trabzon’u ve Trabzon insanını yargılamaya kalkıyorlar. Artık onlara cevap bile vermeyeceğiz. Buraya gelen herkes yapılan bu yorumların farkında. Onlar esasında sadece bir şehri karalamakla değil ülkeye ihanet eden bir gruptur. Gelen turistimiz nereden gelirse gelsin, kim olursa olsun başımız gözümüz üstüne. En iyi şekilde ağırlamak ve uğurlamakla uğraşıyoruz. Savaşa rağmen trendimiz artıyor. Mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin