Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Alaplı Halkı Dere Islah Çalışmalarının Devamını İstiyor

Zonguldak Yayın: 05.10.2015 08:12
Yazar:
Alaplı Halkı Dere Islah Çalışmalarının Devamını İstiyor

ZONGULDAK Alaplı halkı 2012 yılından bu yana DSİ’ye ait iş makineleri tarafından gerçekleştirilen temizleme çalışmalarını devam etmesini istedi. Alaplı ilçesinden geçen derenin ıslah çalışmaları yaklaşık 4 sene önce başlamıştı. 4 senedir devam eden ıslah çalışmaları bir türlü bitirilemiyor.Vatandaşlar ıslah çalışmalarının tekrar başlaması gerektiğini savunuyor. Diğer yandan Alaplı Mollabey Köyü arasındaki alternatif yol çalışmaları da ödeneksizlikten dolayı yapılmadığı belirtiliyor. Halk, başta AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu ve bölge milletvekilleri olmak üzere ilçe sorunlarına bir an önce el atılmasını beklediklerini belirttiler Mahalle sakinleri Alaplı Çayı’nın Eskişehir’deki Porsuk Çayı gibi temiz ve çevresinde ailecek gezilebilmesini istediler. Mahalle sakinleri, “Burası da önceden pislikten ve lağımdan geçilmeyen bir yermişti. Allah razı olsun emeği geçenlerden. Çevresi çimlendirilmiş, temizlenmiş ıslahı yapılmış Gönül ister ki Alaplı çayı da bunun gibi yada buna benzer bir projeyle bu hale getirilmeye çalışılsın. Alaplı da yaşayan insanlarımızda çocuklarıyla derenin kenarlarında gezip dolaşabilsin. DSİ’nin yapmış olduğu Taş duvar çalışmaları gösteriyor ki, bir gün Alaplı çayımızın dahada güzel olacağını göstergesidir. Yetkililerden biran önce bu soruna el atmasını istiyoruz” dediler.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.