Karabük Postası tarafından
10 Şubat, 2015 15:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Aksoy’dan nüfus artışı, ve iş sahaları açıklaması

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu’nun artan nüfusu ve iş sahaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Aksoy, daha büyük ve daha müreffeh bir Safranbolu için belediye olarak çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Safranbolu’nun günden güne büyüdüğünü ve geliştiğini ifade eden Aksoy, bu gelişmeleri istatiksel veriler ile açıklayarak, “Örneğin Safranbolu’da 2009 yılında nüfusumuz 39 bin 669 iken 2014 sonuna geldiğinde nüfusumuz 43 bin 975 oldu. Yani Safranbolu nüfusumuz yaklaşık 5 bin civarında artmış oldu. Yine Safranbolu’da buna bağlı olarak çalışma alanlarındaki iş yerlerinde her geçen yıl artış göstermektedir. Her yıl ortalama 200 civarında iş yeri açılırken 100 civarında iş yerinin kapandığını görmekteyiz. Yani 100 civarında yeni istihdam alanı Safranbolu’da faaliyete geçmektedir. Böylelikle Safranbolu’muzda 2009 yılında 197 adet iş yeri açılmış iken 108 adet iş yeri kapanmıştır. Bu rakamların kümülâtifinden şunu anlıyoruz. 2009 yılından 2014 yılına kadar bin 232 yeni iş yeri açılmış yine aynı dönemde 644 iş yeri kapanmış ve 588 fazlası ile çalışma temposuna yeni istihdam alanlarını katmış durumdadır. 5 bin kişinin doğumdan dolayı nüfusa yeni katıldığını düşünürsek bu kişilerin çalışabileceği yeni iş yerlerinin Safranbolu’da hemen hemen açıldığını ancak bu iş yerlerinin biraz daha fazla açılması ile ilgili çabalarımızın olduğunu ifade etmek istiyorum. Yeni sanayi bölgesini Kartı Sanayisi’nin hemen karşısında olup da mezarlık alanına kadar ki yeni sanayi alanını Safranbolu’nun ekonomik alanına kattığımızda dışarıdan göç alacak bir pozisyona geldiğimizi söyleyebilirim” dedi.
“TURİZMDEKİ İVME TİCARETTE DE GÖRÜLMEKTEDİR”
Safranbolu’da turizmde elde edilen ivmenin ticarette de sürdüğünü kaydeden Aksoy, “Safranbolu’muz böylelikle turizmde elde etmiş olduğu rakamları ticarette de bu ivmeyi aynen sürdürdüğünü görmekteyim. Nasıl 2009 yılında turizmde 139 bin konaklama var iken şuanda 276 bin konaklama varsa dolayısıyla yüzde yüze yakın bir büyüme var. Aynı şekilde buna yan kuruluş olarak diğer ticarethanelerimiz de konaklama ve turizmle iştigal olan iş yerlerimizde her geçen gün artmakta ve gelişmektedir. Projeksiyonumuz 2023 yılında Safranbolu için 70-75 bin civarında nüfusu ön görmektedir. Bu rakam devlet istatistik enstitüsünün araştırmalarına göre belirtilmektedir. Yine bu nüfusu besleyecek yeni iş yerlerinin de Safranbolu’da açılması için belediye olara biz sanayi alt yapısını yeni iş yerlerini düzenleyen ticari kesimlerin alt yapısını imar planlarımızda oluşturduk. İvmenin 2023 yılına doğru kaymasını beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
“ BELEDİYE GELİŞMELERİN ÖNÜNDE MOTOR GÜÇ OLMAKTADIR”
Gerçekleştirilen bu çalışmaların önünde ve Safranbolu’ya kazandırılması gereken her yatırım, faydalı çalışmanın önünde Safranbolu Belediyesi’nin motor güç görevi gördüğünü belirten Aksoy, “Burada şunu özellikle belirtmek istiyorum. Safranbolu bu gelişmesini sürdürürken belediye bu gelişmenin önünde motor güç olmaya devam ediyor. Gerek tanıtım açısından gerek imar planlarını yürürlüğe koyarak şehrin önünde yaşayacağı dar boğazları şimdiden görüp bunlara çözüm bulma anlamında olsun bu sıkıntılara girmemesi alt yapıyı şimdiden kurgulaması için Safranbolu Belediyesi üzerine düşen vazifeyi yapmaya devam ediyor. Daha büyük daha müreffeh bir Safranbolu için Safranbolu Belediyesi çalışmalarına devam ediyor” diye konuştu.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ocak, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Eylül ve Ekim aylarında toplandılar, ocakta şişeye girdiler

Gümüşhane’nin dağlarından Eylül ve Ekim aylarında toplanarak soğuk hava depolarında bekletilen kuşburnu meyveleri işlenerek marmelat ve meyve suyu haline getirilerek şişelenmeye başladı.

Ülke genelindeki 27 kuşburnu çeşidinin 17’sine konut sahipliği yapan ve bu nedenle de Türkiye’nin kuşburnunda gen merkezi kabul edilen Gümüşhane’de üretilen kuşburnu nektarı ve marmelatı Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderiliyor. Yetiştiği bölgelerdeki yöre halkının kendi el emeğiyle toplayarak işletmelere getirdiği ve kıymeti karşılığında işletmeler tarafından alınan kuşburnu meyvesi fabrikalarda bir dizi süreçten geçerek tüketime hazır hale getiriliyor.

Kuşburnu meyvesinin bilhassa kış aylarında bağışıklık kazanmak isteyen vatandaşlar için birebir olduğunu ve hiçbir katkı hususu içermediğini söyleyen Besin Mühendisi Göktuğ Yetimoğlu, “Gümüşhane dağlarında tabiatıyla yetişen kuşburnular vatandaşlar tarafından toplanıp işletmemize getiriliyor. İşletmemize getirildikten sonra bu kuşburnular burada 2 farklı esere dönüştürülüyor biri kuşburnu nektarı oburu ise marmelatı. Gelen eserler birinci olarak yıkama havuzunda yıkanıyor daha sonra kırma sürecinden geçiriliyor. Eserin yapısını bozmayacak halde bir mühlet haşlandıktan sonra çekirdek ve tüyünden ayrılma sürecinden geçiyor. Daha sonra ortaya çıkan eseri şişeleme sınırlarımızda şişeledikten sonra pastörizasyon süreci yapılıyor. Son olarak etiketlenip satışa sunuluyor” dedi.

“Kuşburnu maliyetsiz üretilen bir eser yalnızca toplama zahmeti var toplandıktan sonra ise katma kıymete dönüştürülüyor” diyen Yetimoğlu “Kuşburnu C vitamini açısından çok güçlü. Bilhassa kış aylarında tüketilmesi hastalıklara karşı korunmada kıymetli bir rol taşıdığı için çok değerli bir eser. Ben bu istikametiyle içeceklerin ‘kralı’ olarak değerlendiriyorum kuşburnu suyunu. Birçok eserin bilakis içinde katkı hususu bulunmayan doğal bir eser. Beşerler bunu gönül rahatlığıyla tüketebilir. Doğallığa değer veren beşerler başlarında hiçbir soru işareti olmadan bu eseri tüketebilir. İşletmemizde günlük ortalama 1 ton kuşburnu sürece kapasitesine sahibiz. Bu işlemenin akabinde 10 bin ila 15 bin şişe eser elde ediyoruz. Bu eserler ise Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor” halinde konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.