Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

AKLIMIZI BAŞIMIZA ALMAZSAK AÇ KALACAĞIMIZ GÜNLER ÇOK YAKIN!

Manşet Yayın: 22.08.2024 12:48
AKLIMIZI BAŞIMIZA ALMAZSAK AÇ KALACAĞIMIZ GÜNLER ÇOK YAKIN!

Teknolojide ve sanayide gelişmiş olmanın yanısıra,

gıdaya ve suya hükmediyorsan bununla birlikte güçlü bir orduya sahipsen dünyanın efendisi sensin. Bunu dörtlü bir sacayağı olarak düşünürsek;

* Ülkemiz teknolojide ve sanayide çok tatminkar olmasa da bir ivme yakaladı diyebiliriz.      * Ordumuz her geçen gün hızla güçleniyor.

* Küresel ısınma ve buna bağlı olarak su kaynaklarının azalmasına rağmen, şimdilik su konusunda da çok kötü durumda değiliz.

* Fakat gıda ve hayvancılıkda durum öyle değil. Her ikisinde de dışa bağımlılık had safhada. Bunu mutlaka minimum seviyeye indirmeliyiz. Oysa, biz ne yaptık? Neredeyse tamamen dışa bağımlı hale geldik. Bir zamanlar bu topraklarda yetişen tarım ürünlerini şimdi milyonlarca dolar vererek ithal ediyoruz. Ata tohumuna sahip çıkmak yerine, genetiğiyle oynanmış  İsrail tohumlarına çiftçimizi mahkum ettik. Neden? Nedir bizi buna mecbur eden? 70 yıl önce, 1956-1963 yılları arasında ABD ile yaptığımız, elimizi kolumuzu bağlayan o tarım ürünleri anlaşmaları halen yürürlükte mi? Hayır. O halde neden aklımızı başımıza almıyoruz? Neden tarihten ders çıkarmıyoruz?

 

Birileri çıkıp tarımda iyi durumdayız, çiftçimize sahip çıkıyoruz masalları anlatmasın.

Önce şu soruları cevaplasın.

* Son 30 yılda yok olan tarım arazilerinin miktarı nedir?

* Ülkemizde yetiştiği halde, İthal ettiğimiz tarım ürünlerine her yıl ne kadar para ödüyoruz?

* Çiftçi sayımız 30 yıl önce neydi, şimdi ne kadar?

 

Bakınız, Cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda Türkiye’de nüfusun %  82 si tarımla uğraşıyordu. Ziraat mühendisi sayımız çok azdı. Veba salgını hayvanların ölümüne neden oluyordu. Köylü doğudaki aşiret hakimiyeti nedeniyle ağaların baskısı altında idi. Bu yetmez gibi öşür ve hayvan vergisi köylüyü bunaltmıştı.

Bunu gören Atatürk tarım devrimi yaptı. Köy kanununu çıkardı. Aşar vergisini kaldırdı.

Köylüye tarım araç ve gereçleri, tohum, fidan, ilaç dağıtıldı. Uygun kredi verildi.

Ankara Yüksek Zıraat Enstitüsü başta olmak üzere ziraat okulları açıldı.

Başarılı tarım politikaları çok kısa sürede güzel sonuçlar verdi. Ekilebilir tarım arazilerimiz 4-5  kat arttı.

1923-1929 yılları arasında tarımsal üretimin yıllık büyüme hızı % 9’u buldu.% 8.6 lık milli gelirin büyüme hızını geçti.

1924 Dünya Ekonomik Buhranı ve 1939-1945  2. Dünya Savaşı Türk tarımına büyük darbe vursa da tekrar toparlandık.

 

1939 ile 1969 tarihleri arasında ABD ile 55 ikili  anlaşma imzaladık. Bunların bir kısmı tarımla ilgiliydi

 

Özellikle, 1950 de iktidara gelen Demokrat Parti döneminde yapılan 3 tarım anlaşması Türk tarımına büyük darbe vurdu.

  1. Tarım Ürünleri Anlaşması 12 Kasım 1956 peşinden 1 yıl sonra, 25 Ocak 1957 de yapılan ilave anlaşma
  2. Tarım Ürünleri Anlaşması 20 Ocak 1958
  3. Tarım Ürünleri Ticaret Anlaşması 24 Şubat 1963

Dünyanın eşkiyası ABD ile yaptığımız bunlar ve benzeri anlaşmaların içeriğini, hangi tarafın lehine olduğunu ayrıntılarıyla yazmaya gerek var mı?

 

Atatürk’ün ölümünden sonra daha o günlerde bizimle uğraşmaya başlayan sahte müttefikimiz bugün de kuyumuzu kazma derdinde ve bundan asla vaz geçmiyor.

Bunu bildiğimiz halde tarımın  ihmal edilmesini anlamıyorum.

Bir önceki yazımda çiftçimize mutlaka sahip çıkmamız gerektiğini rakamlarla örnekler vererek anlatmıştım.

 

Bugün en çok efelendiğimiz ülkelerin başında ABD ve İsrail geliyor. Bu gayet güzel ve memnuniyet verici. Demek ki artık dik durabiliyoruz! Ama kuru kuruya dik durmakla olmuyor. Bunu uygulamarla da desteklemeliyiz. Nasıl mı? Tarımı canlandırarak, gıdada dışa bağımlılığı azaltarak, her alanda kendi kendimize yeter hale gelerek.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

OMÜ’nün bilgi birikimi ve araştırma kapasitesi sanayi sektörüne aktarılacak

Teknoloji Yayın: 07.09.2024 12:30
İhlas Haber Ajansı
OMÜ’nün bilgi birikimi ve araştırma kapasitesi sanayi sektörüne aktarılacak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ’nün sahip olduğu bilgi birikimi ve araştırma kapasitesini sanayi sektörüne aktaracaklarını söyledi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Amasya’da savunma, havacılık, teknoloji ve tarım şirketlerine ziyaretler gerçekleştirerek incelemelerde bulundu. Üniversite ile sanayi arasındaki iş birliğini daha da güçlendirmek ve potansiyel ortak projeler geliştirme konusunda ayrıntılı görüşmeler içeren ziyaretler sonucunda bölgesel kalkınmaya destek sağlayacak iş birliği çalışmaları yapılması planlanıyor.

“OMÜ’nün sahip olduğu bilgi birikimi ve araştırma kapasitesini sanayi sektörüne aktaracağız”

Ziyaretlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi eğitim alanında bölgesinde en önemli aktörlerden birisi. Son zamanlarda ise bilimsel çalışmalarda ve araştırma-geliştirme (AR-GE) alanında çok daha ileriye gitmeyi başararak Türkiye’de de önemli üniversitelerin başında gelmeyi başardık. Bu başarılar ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine de yansıdı. Çalışmalarımız üniversitemizi araştırma üniversitesi adayı olmamıza vesile oldu. Bu ziyaretlerle üniversite-sanayi iş birliğini daha da güçlendirerek ortak projeler geliştirme konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Firmalarımıza OMÜ’nün bilgi, birikim, deneyim ve bilimsel gücünün çıktılarını paylaşarak bölgesel kalkınmaya destek sağlamak istiyoruz. Firmalarımızın daha güçlü ekonomik yapılara dönüşerek ürün çıktı kalitesini artırarak ihracatı yüksek yapılara dönüşmesini arzuluyoruz” ifadelerini kullandı.

OMÜ Teknoloji ve Transfer Ofisi (TTO) ekinin de yer aldığı ziyarette önemli iş birlikleri için görüşmeler yapıldı. Sektörün önde gelen firmaları ile yapılan temaslar neticesinde OMÜ-TTO, araştırma geliştirme (AR-GE) çalışmaları kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi konusunda iş birliği çalışmaları gerçekleştirecek. Görüşmeler sırasında, üniversitenin sahip olduğu bilgi birikimi ve araştırma kapasitesinin sanayi sektöründe nasıl daha etkin bir şekilde kullanılabileceği üzerinde duruldu. Firma yetkilileri, firmanın mevcut ve gelecekteki projeleri hakkında Rektör Ünal’a detaylı bilgiler vererek üniversite ile yürütülebilecek işbirliklerine dair olası senaryoları paylaştı. Taraflar, akademik bilgi ve sanayi tecrübesinin birleşmesiyle ortaya çıkabilecek yenilikçi çözümler ve teknolojiler üzerine yoğunlaştı.

Ziyaretlerde Rektör Ünal, Orta Karadeniz İşadamları Platformu (OKİP) Başkanı Abdurrahman Karataş, Amasya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Müdürü Bayram Ali Kukuş ve şirketlerin yöneticileri ile bir araya geldi.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455