Reklam
Reklam
normal 1 jpg
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
25 Temmuz, 2024 11:58 tarihinde yayınlandı
0

Akay: “Vergide Adalet Sağlanmıyor”

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, İşçinin, Emeklinin maaşından tasarruf eden İktidarın savurganca harcamalarına devam  ettiğini belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘vergide adalet’ açıklamalarına tepki gösterdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)   Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)  Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında silinen vergi borçlarını dile getirerek iktidarın uyguladığı maliye politikasına eleştirilerde bulundu.

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında kanunun 1.Bölümü üzerine CHP grubu adına konuşan CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘vergide adalet.’ açıklamalarına tepki göstererek vatandaşların yaşadığı mağduriyetler hakkında konuştu.

 VERGİDE ADALET SAĞLANMIYOR, VERGİ YÜKÜ DENGELİ BİR ŞEKİLDE DAĞILMIYOR

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2007 yılından bu yana “vergide adalet” üzerine yaptığı konuşmaları sıralayan CHP’li Akay, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2007 yılından bu yana yaklaşık 11 kez “Vergi adaletinden.” bahsetmiş. Ayrıca yine muhtelif zamanlarda sosyal medya hesaplarından “Vergiyi tabana yayacağız.” diye açıklamaları var. Bu açıklamalar var ama söz konusu açıklamalarla beraber vergide adalet maalesef sağlanmıyor, vergi yükü dengeli bir şekilde dağılmıyor. Gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık üçte 1’i kayıt dışı ekonomi olarak tahmin ediliyor yani 300 milyar dolarlık bir tutar. Şimdi, bu kayıt dışı ekonominin yarısını kayıt altına alıp vergilendirsek ülke bütçesinin yani 2024 yılı bütçesinin 1 trilyon 254 milyarlık faiz giderini ödeyebiliriz ama maalesef bunu yapmıyoruz.” dedi.
 

2023 YILINDA 530 MİLYARLIK VERGİ CEZASININ SADECE 60 MİLYARINI TAHSİL EDEBİLMİŞ

KÖİ ve YİP modeliyle yapılan projelerinin müteahhitlerinden gerekli vergi tahsilatının yapılmadığını dile getiren Akay, “2023 yılı için tahakkuk eden 530 milyarlık vergi cezasının sadece 60 milyarını tahsil edebilmişiz, 470 milyarını tahsil edememişiz yani tahsilat/tahakkuk oranı yüzde 11,4. Bu cezalarla ilgili sonuç alınsaydı, buradaki kesilen önceki cezaların tahsil edilmesi gerekirdi. KÖİ projelerinde kurumlar vergisi oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkararak ek bir gelir elde edilmeye çalışılıyor; çok düşük bir tutar. Hâlbuki yıllardır, 2005 yılından günümüze, sadece 79,5 milyar dolar KÖİ ve yap-işlet-devret projelerinden gelir elde eden firmalara, her yıl 5 milyar dolar ödeniyor, bu yıl da 162 milyar civarında ödeneceği tahmin ediliyor. Buradaki kurumlar vergisi tahsilatından gerekli, sağlıklı faydayı sağlayamayacağız.” ifadelerini kullandı.

 33 MİLYAR LİRA KAYNAK ARAYAN İKTİDAR SAVURGANCA HARCAMALARINI SÜRDÜRÜYOR

İktidarın kaynak ararken diğer yandan da savurganca harcamalar yaptığını dile getiren Milletvekili Akay, “Asgari kurumlar vergisi getiriyorsunuz ve yüzde 10 olarak belirleniyor. Bu firmalar için kesinlikle en az 5 puan üzerinde olması lazım, biz bunu önerge olarak da Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde verdik, buradan tekrar öneriyoruz, geç değil, yüzde 15 olarak uygulanmasını buradan öneriyoruz. Bir taraftan emekliden, işçiden, esnaftan tasarruf ederken, emekliye 2.500 lira vermek için 33 milyar kaynak ararken buralara savurganca harcama yapmak ve buraların vergilendirilmemesi kabul edilmez.” dedi.

İKTİDAR, SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN GETİRDİĞİMİZ TÜM ÖNERİLERİ REDDEDİYOR

CHP’nin emekli maaşıyla ilgili önerisini bir kez daha ifade eden CHP’li Akay, “Biz tekrar buradan ifade edelim: En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine getirilmesini, 25.000 TL olmasını, buna göre de aylıkların belirlenmesini ve intibakla ilgili düzenlemelerin de yapılarak 2000 öncesi, 2002-2008 arası ve 2008 sonrası ayarlamaların da yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesini defalarca ifade ettiğimiz hâlde bir sonuç alamıyoruz. Fakat bir taraftan da çoklu maaşlara devam ediliyor.” şeklinde konuştu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonuda seyh saban i veli sempozyumu basladi nVMzXgSg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2026 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu’da “Şeyh Şab’an-ı Veli Sempozyumu” başladı

Kastamonu Üniversitesi’nde “Tasavuuf Ahlak ve Toplum Tarihi ve Güncel Yaklaşımlar” temalı 9. Şeyh Şab’an-ı Veli Sempozyumu başladı.

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen IX. Uluslararası Şeyh Şab’an-ı Veli Sempozyumu, “Tasavvuf, Ahlak ve Toplum: Tarihi ve Güncel Yaklaşımlar” temasıyla gerçekleştiriliyor. Tasavvuf ve ahlak alanında akademik çalışmaları teşvik etmek ve kamuoyunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan sempozyumun açılış programı, Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda yapıldı. Sempozyum, Nasrullah Kadı Camii Başimamı Hafız Kahraman Şekercioğlu tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, tasavvufun, İslam’ın zahir ve batın yönünü birlikte ele alan; bilgi ile ahlakı, teori ile pratiği bütüncül şekilde değerlendiren bir düşünce sistemi olduğunu ifade etti. Tasavvuf adı altında ortaya çıkan ölçüsüz yorumlar, bilgisizlikler ve istismarların bu geleneğin yanlış anlaşılmasına sebep olduğunu belirten Rektör Topal, tasavvufun özünde peygamber Efendimiz’in ahlakını örnek alma çabası bulunduğunu dile getirdi.

Rektör Topal, “Tasavvuf, bizler için üsve-i hasene, yani en güzel örnek olan Yeygamber Efendimiz’i yakından tanıyabilme, O’nun şahsiyet ve ahlakını örnek alarak dini özüne ve ruhuna uygun bir şekilde yaşayabilme gayretidir” diye konuştu.

Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Eyyup Akdağ ise sempozyuma bu yıl yaklaşık 100 bildirinin kabul edildiğini belirterek, organizasyona olan ilginin her geçen yıl arttığını ifade etti. Tasavvufun güzel ahlak, takva, nefis terbiyesi ve kalbin arındırılması gibi kavramlarla tanımlandığını belirten Doç. Dr. Akdağ, bu anlayışın özünde insanın Allah’a yakınlaşma gayreti ve kulluk bilincinin bulunduğunu söyledi.

Doç. Dr. Akdağ, “Tasavvuf yolu; gösterişten uzak, ihlas ve takva üzerine kurulu bir eğitim anlayışıdır. İnsanın nefsini terbiye etmesini, dilini, gözünü, elini ve bütün davranışlarını kötülükten korumasını esas alır. Güzel ahlakı ve sevgiyi merkeze alan bu anlayış, bireyin hem kendisiyle hem toplumla hem de Rabbiyle sağlıklı bir ilişki kurmasını hedeflemektedir” ifadelerini kullandı.

Modern dünyanın sunduğu maddi imkanlara rağmen insanlığın ciddi manevi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Akdağ, “Hız, tüketim ve yalnızlık ekseninde şekillenen modern hayat, insanın iç huzurunu tam anlamıyla karşılayamamaktadır. Bu noktada tasavvufun nefis muhasebesi, sevgi, merhamet, paylaşma ve hizmet anlayışıyla günümüz insanına önemli bir bakış açısı sunduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Sempozyumun açılış konferansı ise Prof. Dr. Kadir Özköse tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasında tasavvufun sanat, medeniyet, kültür, ahlak ve irfanla iç içe geçmiş bir hakikat arayışı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özköse, tasavvufun İslam bilimleri içerisinde kimi çevrelerce benimsenen, kimi çevrelerce ise eleştirilen bir alan olduğunu ifade etti. Tasavvufun yalnızca teorik bilgiyi değil, ilham, keşif ve irfan yoluyla tevhidi anlamayı hedefleyen bir disiplin olduğunu söyleyen Özköse, tasavvufun sadece dünyadan uzaklaşma anlamına gelmediğini dile getirerek, kişinin iç dünyasında bulduğu huzuru dış dünyaya taşıyarak toplumsal barış ve selamete katkı sunmasının esas olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Rektör Topal, Özköse’ye plaket takdim etti. Programa, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, Kastamonu İl Müftüsü Bekir Derin’in yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin