Akay: "İşçilerin Vergi Diliminde Büyük Bir Adaletsizlik Var" - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:32
Güneş 06:57
Öğle 13:04
İkindi 16:22
Akşam 19:01
Yatsı 20:21
İftara son --:--
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
03 Kasım, 2023 15:46 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.12.2023 11:53
0
0

Akay: “İşçilerin Vergi Diliminde Büyük Bir Adaletsizlik Var”

TBMM Plan Bitçe Komisyonu Üyesi ve CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, 2024 yılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe komisyonu görüşmelerinde konuştu.

CHP’li Akay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin büyük bir bölümünün finansman açığını kapatmak üzerine oluşturulduğunu dile getirerek işçilerin vergi diliminde büyük bir adaletsizlik olduğunu ifade etti.

BÜTÇE AÇIĞI BAKANLIĞIN EN BÜYÜK SORUNU

SGK açığına dikkat çeken Milletvekili Akay, “Bakanlık bütçesine baktığımız zaman 11 trilyon 911 milyarlık genel bütçe içerisinde 625 milyar 780 milyonluk bir rakam yani bu da genel bütçenin yüzde 5,25’ine tekabül ediyor. Sıkıntılı olan konu buradaki SGK’nin finansman açığıyla ilgili rakam. Bu rakam da 385 milyar 655 milyon. Bu oran da Bakanlığın bütçesinin yüzde 61-62’si civarında bir orana tekabül ediyor. Zaten bütçemizde de en önemli sıkıntılardan biri bütçe açığıydı. Burada da özel olarak da Bakanlık bütçesinde de bu sorunu görüyoruz. Bu sorunun ortadan kaldırılmasıyla ilgili önemli çalışmalar yapılması gerekiyor. Finansman açığının giderilmesiyle ilgili birtakım önlemlere başlanacağı ifade edildi, fakat bu önlemlerin neler olduğuna ilişkin bir bilgi verilmedi” dedi.

ÇALIŞANLARIN YARISI ÜCRET PİYASASINDAKİ GELİRİN YÜZDE 8’İNİ ALIYOR

Milletvekili Akay; “ILO verilerine baktığımız zaman çalışanların yarısı ücret piyasasındaki toplam gelirin yüzde 8’ini alıyorlar bu da gelir dağılımındaki adaleti bozuyor. Bu çalışanların zaten vergi yükü çok ağır bu vergi yükünün azaltılması gerekiyor. Bütçeye baktığımız zaman gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesiyle ilgili somut bir şeyler görmedik, vergi yükünün azaltılmasıyla ilgili de bir çalışma görmüyoruz

İŞKUR’UN UYGULAMALARINDA BÜYÜK SORUNLAR VAR

İŞKUR’un uygulamalarında bazı sıkıntılar var; buradaki işe alımlarda  bunu, seçim bölgem Karabük’te de yaşıyorum. Belli yerlere İŞKUR vasıtasıyla iş alımları yapıldığı zaman süreleri dolduktan sonra bunlar tekrar çıkarılıp tekrar yeniden İŞKUR vasıtasıyla istihdamlar sağlanıyor. Bu kadar kişi için emek sarf ediliyor, yetiştiriliyor, bunların o kurumlara girdiklerinde de çalışmaya devam edilmesinin sağlanması ve bu konuda da ilgili denetlemelerin artırılması gerektiğine inanıyorum.

EMEKLİLER ZOR DURUMDA

Emeklilerin durumu çok büyük sıkıntıda, 5 bin lira ikramiye verildi ama çalışan emeklilerimize ikramiye verilemedi Sayın Bakanım; bunların sayısına baktığımız zaman da hakikaten sayısı 1 milyon 700 bin civarında. Bizim hesaplamalarımıza göre çalışan emeklilere eğer bir ikramiye verecek olsak, 8-9 milyarlık bir maliyete tekabül ediyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına açıkların giderilmesiyle ilgili 547 milyarlık bir ilave ödenek aktarımı yapılıyorsa, 8-9 milyarlık bir aktarım daha yapılsaydı keşke bu adaletsizlik ve eşitsizlik olmayacaktı.Karabük nüfus yoğunluğuna göre en çok emeklinin yaşadığı 2’nci şehir. Buradan emeklilerimizin de şikâyetlerini tüm Türkiye’ye yayarak, tüm emeklilerimizin şikâyeti olarak size ifade edeyim. Bu konuyla ilgili en azından belli konularda nasıl torba yasalar geliyorsa ekonomiyle ilgili düzeltmelerin yapılmasının akabinde buralara da yeterli payların ayrılması gerektiğine inanıyorum.

SGK’NIN FONLARI SAĞLIKLI KULLANILMIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumlarında gerçekten çok ciddi fon birikimleri oluyor, bu birikimlerin değerlendirilmesinin de önemli olduğunu buradan ayrıca vurgulamak istiyorum çünkü bu fonlar mevcut enflasyonist ortamda finans sektörünün araçlarıyla, mekanizmalarıyla uygun bir şekilde değerlendirilmezse eriyorlar yani bu değerlendirmeler önemli, enflasyonist ortamda paranın değer kaybetmemesini sağlayacak tarzda yatırımlara kanalize edip düzgün değerlendirmelerle finansman açığının aşağıya çekilmesi mümkün olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (Ramazan Öztürk)

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Mart Cumartesi
1447 HİCRİ Ramazan 24
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
05:32
  Güneş
06:57
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:01
  Yatsı
20:21

Video Haberler

eski adalet bakani tunc maalesef soykirimi onleyecek kadinlarin cocuklarin katledilmesini engelleyecek bir sistem iJCdc2Ls

Eski Adalet Bakanı Tunç, ’’Maalesef soykırımı önleyecek, kadınların , çocukların katledilmesini engelleyecek bir sistem dünyada kurulamadı’’

amasyada yolcu otobusu ile tirin carpistigi kazada 11 yarali PjQBzWhU

Amasya’da yolcu otobüsü ile tırın çarpıştığı kazada 11 yaralı

amasyada otobus ile tir carpisti cok sayida yarali var WxzlHL54

Amasya’da otobüs ile tır çarpıştı: Çok sayıda yaralı var

eski adalet bakani tunc son 23 yilda terorizme neden olan tum unsurlari ortadan kaldirdik cqWyfkWc

Eski Adalet Bakanı Tunç: “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık”

kastamonuda 24 yil hapis cezasiyla aranan hukumlu yakalandi I5pjzWCW

Kastamonu’da 24 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

bakan yumakli gubre stoklarimizda herhangi bir problem yok WuwC4A9O

Bakan Yumaklı: “Gübre stoklarımızda herhangi bir problem yok”

gulsanda uzlasilamayan yuzde 15lik kisim icin acele kamulastirma karari 2lOJ5rMC

Gülsan’da uzlaşılamayan yüzde 15’lik kısım için acele kamulaştırma kararı

eski adalet bakani tunc maalesef soykirimi onleyecek kadinlarin cocuklarin katledilmesini engelleyecek bir sistem iJCdc2Ls
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mart, 2026 08:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Eski Adalet Bakanı Tunç, ’’Maalesef soykırımı önleyecek, kadınların , çocukların katledilmesini engelleyecek bir sistem dünyada kurulamadı’’

Eski Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, memleketi Bartın’da katıldığı sahur programında yaptığı konuşmasında uluslararası kuruluş, mahkeme ve sözleşmelerin Filistin’deki soykırımı engelleyemediğini belirterek, ’’Maalesef soykırımı önleyecek, kadınların, çocukların katledilmesini engelleyecek bir sistem dünyada kurulamadı’’ dedi

Önceki Dönem Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın İli Dernekler Federasyonu (BİDEF) tarafından bir kafede düzenlenen sahur programına katıldı. Sahur yemeği öncesinde konuşan Yılmaz Tunç, ’’Gerçekten şu son çeyrek asırda ülkemizin başına gelmeyen kalmadı. Darbeler, muhtıralar, parti kapatma davaları, türlü türlü senaryolar. Bütün bu engelleri hep milletimiz sayesinde aşmayı başardık ve milletimize o nedenle biz borçluyuz. Milletimizden biz alacaklı değiliz, milletimiz bizden alacaklı. Dolayısıyla biz onlara ne kadar hizmet etsek azdır. Milletin hissiyatını anlayıp, yönetimde onları temsil edebiliyorsak, onların düşüncelerini icraata dönüştürebiliyorsak, iradesine uygun davranabiliyorsak, taleplerini yerine getirebiliyorsak, o zaman biz görevimizi yapmış oluruz’’ dedi.

’’Soykırımı önleyecek sistem dünyada kurulamadı’’

İsrail tarafından 2.5 yıldır Filistin’de gerçekleştirilen katliamları da hatırlatan Eski Adalet Bakanı Tunç, uluslararası kuruluş, mahkeme ile sözleşmelerin Filistin’deki kadın ve çocukların katledilmesini engelleyemediğini ifade etti. İsrail ve gerçekleştirdiği soykırımlara karşı uluslararası mekanizmaların çalışmadığını ifade eden Tunç, ’’Etrafımız bir ateş çemberi. Dünya önemli bir sınavdan geçiyor. Maalesef iki buçuk yılı aşkın bir zamandır, Filistin’deki soykırım devam ediyor. Ateşkese rağmen oradaki sıkıntılar devam ediyor. Maalesef oradaki soykırım önleyecek, çocukların katledilmesini, kadınlara katledilmesini önleyecek bir sistem dünyada kurulamadı. Uluslararası hukuk yok sayılıyoruz. Uluslararası sözleşmeler kağıt üstünde kalıyor. Uluslararası mahkemeler kuruluyor, kararlar alıyor ama uygulayan yok. Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi mekanizmalar zaten hiç çalışmıyor’’ ifadelerini kullandı.

’’Hukukun gücü değil, gücün hukukunun geçerli olduğu devri yaşıyoruz’’

Tunç, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’in İran ile Lübnan’a yönelik saldırıları ile ilgili ise ’’Hukukun gücü değil de, gücün hukukunun geçerli olduğu bir dönemi, devri yaşıyoruz maalesef. Bu anlamda Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her türlü adaletin yanında, barışın, hakkaniyetin yanındayız. Diplomasiyle sorunların çözülmesi taraftarıyız. O anlamda dengeli bir dış politika, güçlü bir irade ortaya koyan bir Cumhurbaşkanımız var’’ şeklinde konuştu.

’’Teröre zemin teşkil eden tüm unsurları ortadan kaldırdık’’

Yılmaz Tunç, 41 yıldır Türkiye’de devam eden terör sorununa karşı son 23 yılda teröre karşı zemin, mazeret teşkil eden tüm unsurların birer birer ortadan kaldırıldığını vurgulayarak, ’’Yaklaşık yarım asırdan bu yana terör belasıyla meşgul olan bir ülkeyiz. Trilyonlarca lira kaybımız oldu. Teröre harcadı. Eğer harcamasaydık, bugün Türkiye her alanda, çok daha farklı, çok daha ileri bir noktada olurdu. Sadece maddi kayıplar değil, milletimizi huzursuz eden, acılara boğan, şehitler vermemize, gazilerimize neden olan terör belasından kurtulmanın mücadelesini yaptık. Bu mücadele kırk bir yıldan beri sürdü. Son 23 yılda da özellikle teröre zemin teşkil eden, mazeret teşkil eden bütün unsurları ortadan kaldırdı. Ayrımcılık yapmadık. Etnik ayrımcılık yapmadık, dini milliyetçilik yapmadık. Türkiye’de seksen bir vilayetine yatırım götürdük. Teröre zemin teşkil edecek her şeyi ortadan kaldırarak, işte son bir buçuk yıldır terörsüz Türkiye sürecini konuşuyoruz. Olağanüstü Hali 2002’de bir kaldırdık, ondan sonraki süreçte adım adım bugünlere kadar geldik ve terör örgütünün kendini feshiyle sonuçlanan bir noktaya geldik. Sadece Türkiye içerisinde değil, bölgede silahları bırakması ve terörün kendini feshetmesi süreci başarıya ulaştığında, Türkiye çok daha hızlı bir şekilde kalkınmasını, gelişmesini sürdürecek’’ ifadelerine yer verdi.

’’Savaşan tarafların ikisiyle de konuşabilen tek lider; Recep Tayyip Erdoğan’’

Eski bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya genelinde dengeli politika yürüttüğünü vurgulayarak, ’’Daha adil bir dünya için daha güçlü bir Türkiye gerekir. İşte bu güçlü Türkiye için de, birlik beraberliğimizi daha da kuvvetlendirmek gerekir. Bütün ülkelerle konuşabilen, savaşan tarafların her ikisiyle de konuşabilen, dünyada ikinci bir lider yok. O lider Recep Tayyip Erdoğan. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız inşallah, bu dengeli politikasıyla hem ülkemizin güvenliğini, milletimizin güvenliğini koruyarak, hem de dünyadaki bu çatışmaların sona erdirilmesi, barışın hakim olabilmesiyle ilgili çabalarını sürdürmeye inşallah devam edecek’’ diye konuştu.

Konuşmalardan sonra okunan Kur-an-ı Kerim ve edilen duaların ardından ise sahur yapıldı. Programın son bölümündeki soru, öneri ve temenniler kısmında Tunç, sivil toplum kuruluşlarının dilek ve taleplerini dinledi. Program günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Mart Cumartesi
1447 HİCRİ Ramazan 24
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
05:32
  Güneş
06:57
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:01
  Yatsı
20:21

Video Haberler

eski adalet bakani tunc maalesef soykirimi onleyecek kadinlarin cocuklarin katledilmesini engelleyecek bir sistem iJCdc2Ls

Eski Adalet Bakanı Tunç, ’’Maalesef soykırımı önleyecek, kadınların , çocukların katledilmesini engelleyecek bir sistem dünyada kurulamadı’’

amasyada yolcu otobusu ile tirin carpistigi kazada 11 yarali PjQBzWhU

Amasya’da yolcu otobüsü ile tırın çarpıştığı kazada 11 yaralı

amasyada otobus ile tir carpisti cok sayida yarali var WxzlHL54

Amasya’da otobüs ile tır çarpıştı: Çok sayıda yaralı var

eski adalet bakani tunc son 23 yilda terorizme neden olan tum unsurlari ortadan kaldirdik cqWyfkWc

Eski Adalet Bakanı Tunç: “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık”

kastamonuda 24 yil hapis cezasiyla aranan hukumlu yakalandi I5pjzWCW

Kastamonu’da 24 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

bakan yumakli gubre stoklarimizda herhangi bir problem yok WuwC4A9O

Bakan Yumaklı: “Gübre stoklarımızda herhangi bir problem yok”

gulsanda uzlasilamayan yuzde 15lik kisim icin acele kamulastirma karari 2lOJ5rMC

Gülsan’da uzlaşılamayan yüzde 15’lik kısım için acele kamulaştırma kararı