Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili Cevdet Akay, AK Parti İktidarının Bartın Safranbolu yolunu 22 yıldır görmezden geldiğini belirterek, bu yolun b,ir an önce yapılmasını istedi.
CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Safranbolu- Bartın yolunu TBMM gündeminden düşürmüyor.
TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, Safranbolu- Bartın yolunu TBMM gündemine taşıyan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, yolun yapımı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na tekrar çağrıda bulundu.
“AKP İKTİDARI BU YOLU 22 YILDIR GÖRMEZDEN GELİYOR”
TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Safranbolu- Bartın yolun önemine dikkat çeken CHP’li Akay, “75 km uzunluğundaki D- 755 Bartın- Safranbolu Yolu Karabük’ü Karadeniz’e bağlayan çok önemli bir kara yoludur.” dedi.
75 kilometrelik yolun 45 kilometresinin tek şerit olduğunu, bundan dolayı da yolda sık sık kaza meydana geldiğini dile getiren Akay, “Bölgemiz için çok çok önemli olan bu yolun tam 45 km’si tek şeritlidir. Bu sebepten dolayı, bu yolda her yıl onlarca ölümlü, yüzlerce maddi hasarlı kaza meydana gelmektedir. AKP iktidarı yoğun trafik akışının olduğu bu yolu 22 yıldır görmezden geliyor ve hemşehrilerimize çile çektiriyor.” ifadelerini kullandı.
MİLLETVEKİLİ AKAY: "BARTIN- SAFRANBOLU YOLUNU ARTIK YAPIN"
Yolun yapımı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunan Milletvekili Akay, “Yöre halkımız adına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz: Hemşehrilerimizin ve bu yolu kullanan misafirlerimiz duble yol istiyor. Bartın- Safranbolu yolundaki çileye artık son verin! Bu yolun rehabilitasyonu sağlayın. Bartın- Safranbolu yolunu artık yapın.” dedi.
Karabük’te yaşanan trafik kazalarındaki artış, dikkate alınması gereken ciddi bir altyapı sorununun varlığına işaret ediyor.
Altyapı eksikliği, plansız kentleşme ve artan araç sayısı gibi etkenler bir araya geldiğinde, çözümün çok yönlü stratejik yatırımlarla mümkün olabileceği gözler önüne seriliyor.
TEHLİKE BÜYÜYOR
Karabük genelinde son günlerde yaşanan ölümlü trafik kazalarındaki artış, kentteki yetersiz trafik altyapısını yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, gelişmekte olan kentlerde hızla artan nüfus ve araç yoğunluğuna karşılık mevcut altyapının yetersiz kaldığını belirterek, acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Özellikle hızlı araç kullanımı, alt ve üst geçit yetersizliği ile kural ihlallerinin yapılma etkileri bir araya gelince trafik kazaları daha sık ve ölümcül hale geliyor.
Son yıllarda Karabük'te meydana gelen ölümlü trafik kazalarında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor. Kazaların büyük bir kısmı şehir merkezine yakın arterlerde ve yaya geçişlerinin yoğun olduğu noktalarda meydana geliyor.
Alt ve Üst Geçit Eksikliği Öne Çıkıyor
Karabük şehir merkezinde ve özellikle Karabük-Safranbolu yolu, 100. Yıl ve Yenişehir gibi yoğun nüfuslu bölgelerde yaya güvenliği için yeterli sayıda üst ve alt geçit bulunmuyor. Özellikle okullar, hastaneler ve alışveriş merkezlerinin çevresindeki yoğun araç trafiği, yayaların hayatını riske atıyor.
Trafikte hız limitlerine uyulmaması kadar bu altyapı eksikliğinin de kazalara doğrudan etkisi olduğuna dikkat çekiliyor. Vatandaşlar, “Alt ve üst geçitler, sadece trafiği düzenlemekle kalmaz, can kaybını doğrudan azaltır. Karabük gibi gelişmekte olan kentlerde bu tür alt yapıların eksikliği daha fazla cana mal oluyor” dedi.
Karabük’te çok yönlü stratejik yatırımların sağlanması; altyapı geliştirme, toplu taşıma sistemlerinin güçlendirilmesi, akıllı ulaşım sistemlerinin uygulanması, sürdürülebilir kent planlaması ve ulaşım yatırımlarıyla masaya yatırılması bekleniyor. Bu yatırımlarında eğitim ve farkındalık kampanyalarıyla entegre edilmesi büyük önem taşıyor.
Araç Sayısı ve Nüfus Artışı Sorunu Derinleştiriyor
Karabük-Zonguldak yolu üzerindeki kaldırımın daraltılıp, yolun genişletilmesi ile ilgili çalışmalar kısa zamanda başlayacak. Tren yollarının kara yollarıyla kesiştiği kavşak noktalarının daha güvenli hale getirilmesi de vatandaşların dile getirdiği bir başka altyapı eksikliğini işaret ediyor. TÜİK verilerine göre Karabük’ün nüfusu ve araç sayısı son beş yılda yaklaşık %12 oranında artarken, şehir merkezi başta olmak üzere birçok ilçede trafik yoğunluğu da ciddi oranda yükseldi. Yerleşim alanlarının plansız büyümesi, mevcut yolların kapasitesini zorlamaya başladı.
Bu durum, özellikle iş giriş-çıkış saatlerinde hem araç trafiğinde tıkanmalara hem de yayalar için hayati risklere yol açıyor. Vatandaşlar, bu artışa karşılık belediyelerin alt ve üst geçit yatırımlarını artırması gerektiğini belirtiyor.
Çözüm Önerileri Masaya Yatırılmalı
Karabük Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda, trafik kazalarının azaltılması için hız denetimlerinin artırıldığı, radarlarla hız denetiminin yapıldığı ve can güvenliği için emniyet kemerinin mutlaka takılması gerekliliği her fırsatta ve her zaman vurgulanıyor. Ancak altyapı yatırımlarının da bir an önce gündeme alınması gerekiyor.
Öte yandan, kentin ulaşım altyapısını daha geniş bir perspektiften ele alan Karabük Lojistik Merkez Projesi de dikkat çekiyor. Proje kapsamında ilin sanayi, ulaştırma ve lojistik altyapısının güçlendirilmesi, Karabük’ün Batı Karadeniz’in stratejik lojistik üssü haline getirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda projenin; bölgesel kalkınmayı hızlandırması, sanayi sektörünün rekabet gücünü artırması ve istihdam olanaklarını çeşitlendirmesi bekleniyor. Ulaşım ve lojistik altyapısına yapılacak bu tür stratejik yatırımların, sadece sanayiye değil, şehir içi trafik güvenliğine de dolaylı katkı sağlayacağı ifade ediliyor.