Akay: "6 Yılda 3 Milyar Dolar Yabancı Çiftçinin Cebine Girdi" - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
14 Haziran, 2023 14:09 tarihinde yayınlandı
0
0

Akay: “6 Yılda 3 Milyar Dolar Yabancı Çiftçinin Cebine Girdi”

İthalata dayalı hayvancılık politikalarının çöküşü yaklaşan Kurban Bayramı’yla gün yüzüne çıktı. Fiyatları düşürmek için yapılan canlı hayvan ithalatı fiyatların artmasına neden olurken kasaplarda satılan karkas et fiyatlarına 6 yılda yüzde 808 artış meydana geldi. Sadece bu yıl kurbanlık hayvan fiyatlarında  yüzde 150 oranında artış meydana geldi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Karabük Milletvekili Cevdet Akay, iktidarın tarım ve hayvancılıkta sürdürebilir politikalar üretmemesi neticesinde et fiyatlarında fahiş artışlar meydana geldiğini ifade etti.

3 MİLYAR 301 MİLYON DOLAR TÜRK ÇİFTÇİSİNİN CEBİNE DEĞİL YABANCI ÇİFTÇİNİN CEBİNE GİRDİ

Son 6 yılda yapılan canlı hayvan ithalatlarıyla 3 milyar 301 milyon doların Türk çiftçisinin yerine yabancı çiftçinin cebine girdiğini ifade eden ve bu  duruma tepki gösteren  Milletvekili Akay, “Sürdürülebilir politikalar üretmeyen iktidar üreticiyi de yetiştiriciyi de bataklığa saplamış durumda. Kırmızı et fiyatlarındaki artışa paralel olarak hayvancılık tarafında ithalata da hız verildi. TÜİK’in verilerine göre; 2017 yılında 1 milyar 212 milyon, 2018 yılında 1 milyar 768 milyon, 2019 yılında 701 milyon dolar, 2021 yılında 310 milyon dolar, 2022 yılında 181 milyon dolar, 2023 yılının ilk iki ayında ise 109 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı yapıldı.” dedi.

İktidarın çiftçinin yarasını iyileştirmek yerine yaraya sadece pansuman yaptığını söyleyen Akay, “Yanlış hayvancılık politikaları sonucu Türkiye’de hayvan varlığı azalıp, et fiyatları yükselince, uygulamaya konulan ithalat politikası sonucu son 6 yılda canlı hayvan ithalatı için 3 Milyar 301 milyon dolardan fazla yurt dışına gitmiş oldu. Yani ülkemizin 3 milyar dolardan daha fazla parası yabancı çiftçilerin cebine gitti. İktidar vatandaşın yarasına sadece pansuman yapıyor, yaranın iyileşmesi için bir çaba göstermiyor, olan yetiştiricimize ve vatandaşlarımıza oluyor” diye konuştu.

25 LİRA OLAN KARKAS ET FİYATI YÜZDE 808 ZAMLANARAK 227 LİRAYA YÜKSELDİ

Karkas et fiyatına altı yılda yüzde 808 oranında zam geldiğine dikkat çeken Milletvekili Akay, “Yem fiyatlarındaki fahiş artışlar, enflasyona bağlı olarak hayvansal üretimdeki maliyetlerin kat ve kat artması, süt hayvanlarının kesime gönderilmesi ülkemizdeki canlı hayvan varlığının azalmasına neden olurken, et ve süt fiyatlarını da yukarı yönlü çekti. Yapılan hayvan ithatı hayvancılığın sorunlarına çözüm olmadığı gibi hayvancılıkta kara bir delik açtığı açıkça ortada. Fiyatları dengelemek amacıyla yapılan ithalata rağmen et fiyatlarındaki artış sürüyor. Ulusal Kırmızı Et Konsey’inden alınan verilere göre 2017 yılında kilogram fiyatı 25 lira olan karkas et Haziran itibariyle 227 liraya yükseldi. Yani 6 yılda karkas ete yüzde 808 oranında zam geldi.” dedi.

KURBANLIK FİYATLARINDAKİ OLAĞANÜSTÜ ARTIŞ YÜZÜNDEN VATANDAŞ DİNİ VECİBESİNİ YERİNE GETİREMEZ OLDU

Tarım ve hayvancılık politikalarındaki çöküşün kırmızı et fiyatlarında olağanüstü yükselişe neden olduğunu bundan dolayı da vatandaşın dini vecibesini dahi yerine getiremez hale geldiğini dile getiren Akay, “Kurban Bayramı öncesinde büyük ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarında da kendisini gösterdi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvancılıkta büyüyen kriz, kurbanlık fiyatlarının üç haneli rakamlara ulaşmasına neden oldu. Kurbanlık hayvan fiyatları canlı hayvan borsasında yüzde 150 arttı. Oluşan kurbanlık fiyatları yüzünden insanlar dini vecibelerini dahi yerine getiremez duruma geldi. Kırmızı eti bayramdan bayrama gören vatandaş bu yıl onu dahi göremeyecek.” şeklinde konuştu.(Nurettin Acar)

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
viraji alamayan tir bariyerlere saplandi surucu yaralandi rvhmEi65
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Nisan, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Virajı alamayan tır bariyerlere saplandı: Sürücü yaralandı

Gümüşhane’nin Tekke beldesinde, Gümüşhane istikametine seyir halindeki tırın virajı alamayarak yan yatması sonucu sürücü yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Tekke beldesinden Gümüşhane istikametine hareket halinde olan 61 AID 410 plakalı tır, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu virajı alamayarak yan yattı ve bariyerlere saplandı. Meydana gelen kazada sürücü Sultan Y. (48) yaralandı.

İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin